Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

policija, policijsko-vozilo, nočna, splošna, splošno Svet24.si

Po trčenju v nadstrešek in avtomobil poškodovan...

20210112-01043366 Necenzurirano

Covid-19 bo čez nekaj let le prehlad, a še nismo...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

maribor - olimpija Ekipa24.si

Rušilna Olimpija! Maribor nemočen, zeleno-belo ...

morski-pes Odkrito.si

Tako zelo stari so morski psi

maribor - olimpija Ekipa24.si

Viole poslale jasno sporočilo vsem na stadionu! ...

Nasveti

Odtisi listov v glini

Avtor:

Maja Remic

Značke:

Glina je pri ustvarjanju doma malce zapostavljena, saj jo vse prevečkrat nadomesti umetna modelirna masa. Vendar modelirne mase ne morejo zamenjati vseh lastnosti gline, prav tako ne morejo dati tistega prvinskega občutka, ki ga dobimo z dotikom zemlje, s katero smo najtesneje povezani že od pradavnine. Zato je priporočljivo, da tudi doma otroci večkrat ustvarjajo z glino.

Glina je skupno ime za razkrojene kamnine. Najdemo jo naravi v primarnih in sekundarnih najdiščih. Zaradi primesi je različne barve, barva pa se po žganju spremeni. Včasih so lončarji sami pridobivali glino, danes glino različnih barv in za različne namene (lončarjenje, umetniško oblikovanje, vlivanje itd. ) kupimo že pripravljeno v art trgovinah, pri nekaterih lončarjih, proizvajalcih peči za keramiko, v podjetju Samson Kamnik, v društvih keramikov in lončarjev ali pa jo naročimo po spletu. Običajno pakiranje za ročno oblikovanje je 10 kg (cena je od 8,50 evra dalje). Za dekorativne predmete lahko kupite tudi glino, ki je ni treba žgati, za nakit pa papirnato glino, ki je lažja. Glino shranjujemo v hermetično zaprti posodi, da se ne izsuši. Če se izsuši, jo navlažimo z vodo in spet bo uporabna.

Njena najpomembnejša lastnost je plastičnost, ki omogoča oblikovanje in se pri tem ne sesede. Izdelke lahko oblikujemo s ščipanjem, s svaljki in trakovi, z valjanimi ploskvami, odvzemanjem in dodajanjem (predvsem v kiparstvu), oblikujemo jo na vretenu, po kalupu. Če ustvarjamo izdelek iz več delov, spoje spraskamo in zlepimo z glinenim vezivom. Narejene izdelke lahko tudi krasimo in poslikavamo v vseh fazah nastajanja. Oblikovane izdelke iz gline nato sušimo kakšen teden in zatem žgemo pri temperaturi od 900 do 1000 stopinj Celzija. Glina se pri sušenju in žganju skrči za približno 12 odstotkov ter spremeni barvo in svojo plastičnost. Izdelek postane trden in odporen – glina je postala keramika. Enkrat žgane izdelke imenujemo biskvit in jih lahko še poslikavamo, glaziramo (primer lončarstvo) in znova žgemo.

Tehnika vtiskovanja je le ena izmed grafičnih tehnik, ki jih lahko uporabljamo na glini kot nosilcu. Je preprosta in primerna tehnika tudi za začetnike. Vtiskujemo lahko najrazličnejše reliefe, čipko ali naravne materiale. Tako lahko zdaj naredimo odtise odpadlih listov.

Tehnika vtiskovanja je le ena izmed grafičnih tehnik, ki jih lahko uporabljamo na glini kot nosilcu. Je preprosta in primerna tehnika tudi za začetnike. Vtiskujemo lahko najrazličnejše reliefe, čipko ali naravne materiale. Tako lahko zdaj naredimo odtise odpadlih listov.

Za to potrebujemo glino, različne liste, valjar, modelirke, čopič in barvo engoba.

Več v Zarji št. 44, 2.11.2016