138mv Svet24.si

Poročil se je modrijan Rok Švab

vid1 Svet24.si

»Draga hči, rad te imam in vedno se boš lahko ...

putin ruska kapelica bobo2 Necenzurirano

Vsi naši rusofili #kolumna

nina krajnik-pl Reporter.si

Vili Kovačič nad Nino Krajnik: Tvoja ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić poskrbel za obilo smeha! Takole je ...

exatlon-tekma Njena.si

Exatlon: Ni vse tako, kot je videti z domačega ...

prepelic-tobey Ekipa24.si

Spet se dviga prah! Kaj to pomeni za slovensko ...

Nasveti

Počasi pečena martinova gos

Recepti za Martinovo pojedino

Avtor:

Katja Kmet

Značke:

Za 6 oseb

Priprava: 1 ura

Pečenje: 4 ure in pol

Sestavine: 1 gos (od 2 do 3 kg) * 400 g jabolk * 300 g čebule * 60 g masla * 1 zravnana žlička svežega majarona * 2 zravnani žlici rozin (po želji) * pol šopka peteršilja * 2 korenčka * pol pora * 1 gomolj zelene * 1 liter mesne juhe * 20 g medu * maslo in olje za pečenje * sol * poper * muškatov orešček.

Priprava: Gos pripravimo za peko: odrežemo ji vrhnja člena peruti in odstranimo maščobo iz trebušne votline. Gos oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo z zunanje in notranje strani. Kožo na več mestih plitvo prebodemo, da bo lahko med pečenjem izstopala maščoba. Gos natremo z mešanico soli in popra z zunanje in notranje strani. Pripravimo nadev: jabolka prerežemo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na koščke. Čebulo olupimo, prerežemo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo 40 g masla in popražimo jabolka in čebulo. Dodamo rozine (če nam je to všeč), majaron, sol, poper, muškatov orešček in sesekljan peteršilj. Dobimo nadev, s katerim napolnimo trebušno votlino gosi. Zadnjo odprtino gosi zapremo s pomočjo zobotrebcev in bombažne nitke: zobotrebce pretaknemo skozi kožo na obeh straneh odprtine, nato pa jih z nitko križasto prepletemo, zadrgnemo in tako stisnemo odprtino. Korenje olupimo in sesekljamo, prav tako zeleno. Očistimo por in ga narežemo na kolesca. Na štedilniku segrejemo v pekaču mešanico olja in masla. Dodamo narezano zelenjavo in jo med mešanjem popražimo. Na zelenjavo položimo gos s prsno stranjo navzdol. Pekač postavimo za štiri ure v pečico, segreto na 120 stopinj. Med peko gos večkrat polijemo z mesno juho in sokom, ki se nabira v pekaču. Ko se nabere v pekaču mast, ki se izteče iz gosi, jo posnamemo, po potrebi pa odlijemo tudi nekaj soka, če ga je preveč. Po štirih urah razpustimo v majhni kozici preostalih 20 g masla in mu primešamo med. Gos obrnemo s prsno stranjo navzgor. Premažemo jo z medenim maslom, temperaturo pečice pa zvišamo na od 200 do 220 stopinj. Gos pečemo še približno 20 minut, vmes jo nekajkrat premažemo z medenim maslom, da dobi lepo skorjico. Pečenko vzamemo iz pekača in jo previdno preložimo na pladenj. Pokrijemo jo s kosom aluminijaste folije in naj počiva 20 minut, da se sokovi umirijo. Omako iz pekača prelijemo in pretlačimo v kozico, mast posnamemo. Omako po okusu solimo in popramo. Gos razkosamo in ponudimo s prilogami in omako.

Več v Zarji št. 45, 8.11.2016