138mv Svet24.si

Poročil se je modrijan Rok Švab

vid1 Svet24.si

»Draga hči, rad te imam in vedno se boš lahko ...

putin ruska kapelica bobo2 Necenzurirano

Vsi naši rusofili #kolumna

nina krajnik-pl Reporter.si

Vili Kovačič nad Nino Krajnik: Tvoja ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić poskrbel za obilo smeha! Takole je ...

Ricky Martin Odkrito.si

Ricky Martin toži nečaka za 20 milijonov dolarjev

prepelic-tobey Ekipa24.si

Spet se dviga prah! Kaj to pomeni za slovensko ...

Nasveti

Posodice za sadike

Avtor:

Saša Eržen

Značke:

Včasih je veljalo, da kartonaste tulce, ki ostanejo, ko porabimo toaletni papir, za različne ustvarjalne projekte zbirajo in reciklirajo le vzgojiteljice v vrtcih. Danes pa so se jim pridružili tudi vrtičkarji, ki prisegajo na domačo vzgojo sadik. Če tega še ne počnemo, letos namesto kopice plastičnih lončkov ali posebnih šotnih tablet raje uporabimo tulce, ki jih je v vsakem domu v izobilju in bi sicer romali v smeti. Posodice, ki jih ustvarimo iz kartonastih tulcev, so namreč naravno razgradljive, omogočajo tako vzgojo sejancev kot pikirancev ter na okenskih policah zavzamejo malo prostora.

Potrebujemo:

  • kartonaste tulce,

  • škarje,

  • zemljo,

  • semena.

Izdelava:

V dno tulca štirikrat vertikalno zarežemo v enakomernem razmiku, vsakič približno dva centimetra visoko. Tako dobimo poklopce, ki jih drugega za drugim zapognemo, da dobimo dno posodice. Pri zadnjem poklopcu pazimo, da en del zapognemo nad naslednji poklopec in drugi del pod prejšnjega, podobno kot bi to storili pri kartonski škatli, da jo zapremo. V dobljene posodice natresemo zemljo in posejemo ali posadimo rastline. Ko je rastlina dovolj velika, jo s posodico vred presadimo v zemljo.

Nasvet: Za zalivanje sejancev in pikirancev lahko sami izdelamo mini škropilnico. V pokrovček plastenke s segreto iglo za šivanje ali žebljičkom naredimo luknjice in nato plastenko s pokrovčkom uporabimo kot zalivalko.

Namig: Če potrebujemo globlje posodice, kot na primer pri sadikah paradižnika, uporabimo celoten tulec, sicer ga lahko po višini skrajšamo.