Nasveti

Pet zelenih juh

K.K.
23. 5. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Shutterstock

Prva mlada zelenjava je v teh dneh tako vabljiva, da se ji težko upremo. Nekaj že naberemo na vrtu, nekaj najdemo na tržnici, nato pa pest tega in pest onega damo v lonec in že zapeljivo zadiši po slastni zelenjavni juhi. Obarvana je zeleno kot pomlad, njen okus pa še izboljšamo z mladimi poganjki dišavnih zeli. K takšni juhi ne potrebujemo drugega kot košček kruha, kakšno trdo kuhano jajce ali malo sira – in že je na mizi odlično lahko kosilo ali večerja.

Juha iz redkvic in peteršilja

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 25 minut

Sestavine: 1 ali 2 šopka redkvic * 1 šopek peteršilja * 1 čebula * 1 žlica masla * 600 ml zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 150 ml sladke smetane * 2 olupljena in naribana surova krompirja (ali 3 žlice kosmičev za instantni krompirjev pire) * sol * poper * muškatni orešček.

Redkvice očistimo in narežemo na tanke rezine. Nežne notranje listke drobno sesekljamo, sesekljamo tudi peteršiljeve listke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo ter med mešanjem pražimo čebulo in dve tretjini narezanih redkvic. Ko čebula postekleni, dodamo tudi nariban krompir in ga med mešanjem še nekoliko popražimo. Zalijemo z vročo juho, zavremo in kuhamo v pokriti posodi na zmernem ognju pet minut. Dodamo sesekljan peteršilj (dve žlici ga prihranimo za potresanje) in narezane liste redkvic. Juho zdaj drobno zmeljemo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom ter prilijemo sladko smetano. Če uporabimo namesto surovega krompirja kosmiče za pire, jih zdaj zamešamo v juho in kuhamo še eno minuto. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Potresemo s peteršiljem in narezanimi listki redkvic ter ponudimo.

Več v Zarji št. 20, 23.5.2017