Nasveti

Živali so boljše od tablet

Milka Krapež
4. 10. 2017, 00.00
Deli članek:

Hišni ljubljenčki krepijo zdravje, lajšajo osamljenost in zmanjšujejo depresijo.

Hišni ljubljenci, predvsem muce in psi, lahko pripomorejo k človekovemu zdravju. Raziskave so pokazale, da lahko celo zmanjšajo nevarnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Od vseh vrst domačih živali je za človekovo telesno zdravje najboljši pes. Kot pravi pregovor, je pes zares človekov najboljši prijatelj.

Znano je, da je za srčno-žilne bolezni v veliki večini kriv življenjski slog (kar velja še za mnogo drugih bolezni). Človek večino dneva preživi sede, in ko pride z dela, lahko tudi leže na kavču ob gledanju televizije. Ali pa spet sede za računalnik – bistveno je, da se ne giblje. Mnogo raziskav dokazuje, da lastnike psov ti dobesedno prisilijo, da se dvignejo s kavča in gredo s svojim kosmatincem na sprehod ne glede na vreme. Pes ima pač svoje potrebe in nihče si ne želi, da bi jih opravljal sredi dnevne sobe. Neka avstralska raziskava je dokazala, da se lastniki psov v povprečju gibljejo več kot drugi, na teden vsaj 40 minut več. Pokazala je tudi, da se 57 odstotkov lastnikov psov giblje vsaj toliko, kolikor priporočajo navodila za zdravo srce oziroma za zdravje nasploh. Tudi kanadska raziskava je pokazala nekaj podobnega: lastniki psov na teden povprečno hodijo pet ur, medtem ko tisti, ki nimajo psa, povprečno prehodijo le 2,75 ure. Kanadski raziskovalci si razlagajo, da je v tej zgodbi pomembno predvsem to, da se lastniki zavedajo odgovornosti do živali in da zanje skrbijo z veliko ljubezni.

Psi dajejo lastnikom motivacijo, da gredo ven. Gre le za predanost oziroma občutek dolžnosti? Avstralski raziskovalci so zadevo preverili malo natančneje. Pregledovali so ljudi, ki so si nedavno omislili psa. Ugotovili so, da pes sicer res pomeni več telesnega gibanja za njegovega lastnika, vendar tudi spremeni človekovo razmišljanje, odnos do gibanja, saj postane dnevni sprehod nekaj nujnega, česar ne sme izpustiti. Psi dajejo svojim lastnikom motivacijo, da gredo na svež zrak in se gibljejo.

Čista in sama ljubezen. Debelost je še ena nevarnost za srce. Raziskave o povezavi normalne teže in lastništva psa niso dale jasnega odgovora, vendar znanstveniki menijo, da je ta povezava verjetna. Hišni ljubljenčki povečajo verjetnost, da bo človeku uspelo shujšati, ker jih ves čas spodbujajo in motivirajo. Pes človeka pozdravi z očitnim veseljem, mahanjem z repom, skakanjem okrog njega brez kritike in očitkov. Čista ljubezen, ki izboljša razpoloženje! Če nič drugega, bo lastnik psa iz same dobre volje in hvaležnosti vzel povodec in svojega kosmatega prijatelja odpeljal na sprehod.

Avstralska raziskava, v kateri je sodelovalo približno 6000 prostovoljcev, je pokazala, da imajo lastniki hišnega ljubljenčka nižji krvni tlak in tudi manj maščob v krvi. Pokazalo se je tudi, da se ti ljudje precej več gibljejo, kar prav tako vpliva na znižanje tlaka (če je bil previsok) in maščob v krvi. Vse to pa še ne pomeni, da vam bo že samo nabava psa izboljšala zdravje srca in žil. Pomembno je, kako se odzovete na potrebe živali in kako se žival odziva na vas.

Več v reviji Zarja št.,40. 03. 10. 2017