Nasveti

Zelje – po domače in tudi drugače

Katja Kmet
16. 1. 2018, 06.01
Deli članek:

Krepka, zdrava, pa tudi nevznemirljiva hrana – to je zelje, ki zraste na domačih tleh in ga mogoče prav zato ne cenimo dovolj.

Shutterstock

Popečeni svaljki z zeljem in šunko

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 600 g naribanega belega zelja * 1 čebula * šopek drobnjaka * 100 g šunke * 3 žlice masla * 150 ml zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 200 g sladke smetane * 1 žlica limonovega soka * 500 g krompirjevih svaljkov (kupljen izdelek, njoki) * 150 g naribanega sira za pico * sol * poper.

Priprava: V široki ponvi segrejemo žlico masla. Dodamo naribano zelje in drobno sesekljano čebulo ter med mešanjem na hitro popražimo. Zalijemo z juho, solimo, popramo in dušimo v pokriti ponvi na zmernem ognju deset minut. Brez pokrova nato kuhamo zelje še pet minut. Ko juha povre, zalijemo zelje s smetano in kuhamo, da se omaka zgosti. Okisamo z limonovim sokom. Svaljke skuhamo po navodilu z embalaže. Odcedimo jih in popečemo v drugi ponvi na žlici masla, da zlato porjavijo. Pomešamo zelje, popečene svaljke, narezan drobnjak, na kockice narezano šunko in polovico naribanega sira. Naložimo v model za narastke, ki smo ga prej namastili z maslom. Potresemo s preostankom sira in pečemo v vroči pečici pri 225 stopinjah 15 minut. 

Več v Zarji št.3, 16.1.2018