marijana, roberto, bojan krstić Svet24.si

Divjanje krivo za smrt Bojana, Marijane in njunega...

dart Svet24.si

Neflimski armagedon

20170330-00770088 Necenzurirano

Zakaj je morala čez noč oditi direktorica ...

kmetic pirc musar fb Reporter.si

Kaj se je predsedniška kandidatka Nataša Pirc ...

roglic 22 Ekipa24.si

Kaj hudiča se gredo? Nov, hud napad na Rogliča! ...

Princ Andrew, vojvoda yorški, Kralj Charles III, Princ Edward, Grof Wessexa, Anne,Princesa Odkrito.si

Princ Andrew je z Diano načrtoval zaroto proti ...

ilka stuhec Ekipa24.si

Groza, kriki strahu in... užitka! Kaj je naredila...

Nasveti

Izbrali ste najboljši blog: Ko omejitve postanejo izzivi

Akcija Izbiramo najbolj zdrave prehranske bloge nam je postregla z vpogledom v neslutene možnosti zdravih in okusnih jedi, ki so jih preizkusili, zapisali in jih delijo z javnostjo številni slovenski blogerji.

Zaključna prireditev na sejmu Altermed je bila priložnost, da osebe, ki smo jih doslej poznali le po zapisih, receptih in fotografijah jedi, spoznamo tudi v živo. Vsem je skupno prav to, da so bile glavni izziv za njihovo ustvarjanje zdravih receptov različne zdravstvene omejitve.

celjskisejemAKR_6265 blogerji.jpg
Zaključna prireditev na sejmu Altermed
Andrej Križ

Na sklepni prireditvi smo spoznali Matejo Vidgaj Zalokar, v družbi partnerja in otrok, s katerimi ustvarja Čarovnije z male kmetije.  Povedala je, da ji je bilo najtežje nastopiti v živo in pred seboj videti tolikšno publiko. Veliko lažje ji je bilo ustvariti zdravo različico kremnih rezin – rožic na polenti, kuhani na kokosovem mleku in s kokosovo smetano. Če niste poskusili, bi vam zaman razlagali, da nihče ob tako slastni sladici ne bi pomislil, da je brez glutena, mleka, jajc in belega sladkorja.

celjskisejemAKR_6523 blogerji 14.jpg
Nagrajeni žepki z malinami
Andrej Križ

Avtorjev četrtouvrščenega bloga Midva kuhava zaradi bolezni žal nismo mogli spoznati v živo.

Ker tretjeuvrščena Tereza Poljanič, ki jo mnogi že poznate po kulinaričnih TV oddajah Zdravo, Tereza! in blogu Teresamisu, živi v Avstraliji, smo na zaključni prireditvi v živo dokazali, kako majhen je postal ta naš svet. Tereza je posnela pripravo čokoladnih brownijev iz fižola, in ti so po spletu prileteli tudi v Celje, da smo jo lahko videli »skoraj« v živo. Tudi v ozadju Terezinega ustvarjanja je bila potreba po tem, da bi hrana prispevala k ozdravitvi. Njena mama Barbara nam je zaupala, da sama nikoli ni bila vešča kuharica in da se tudi v njeni družini s kulinaričnimi dosežki niso preveč ukvarjali. Ko pa je zbolela, je hčerka Tereza vzela v roke kuhalnico in začela študirati vse, kar zadeva zdravo prehrano. Med finalistkami, ki ste jih izbrali, je bila edina kandidatka, ki je strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica.

celjskisejemAKR_6420 blogrtji 8.jpg
220 stopinj poševno v celoviti družinski zasedbi
Andrej Križ

V dokaz, da so njeni recepti zares preprosti, uporabni in okusni, čeprav vam lahko sestavine včasih mogoče delujejo »preveč zdrave«, je Barbara to, kar smo gledali na posnetku, tudi pripravila. Če vam kdo ne bi povedal, da je v sladici fižol namesto moke in jajc, tega sami nikoli ne bi ugotovili. Browniji so bili za prste polizat!

celjskisejemAKR_6353 blogerji 4.JPG
Zdrava različica kremnih rezin
Andrej Križ

Drugouvrščeni blog 220 stopinj poševno se je tudi predstavil v celoviti družinski zasedbi. Tudi Urška Fartelj ni skrivala, da so je k ustvarjanju spodbudile lastne zdravstvene težave – zdaj je veselje do kuhanja, oblikovanja, aranžiranja in pisanja preraslo v njeno delovno mesto. Urška je tudi avtorica kuharskih knjig (recepti brez glutena in alergenov, jedi iz kefirja in fermentirane hrane, otroške knjige).

celjskisejemAKR_6465 blogerji 10.JPG
Zapečena polenta
Andrej Križ

Družina Fartelj nam je postregla s tradicionalno in preprosto jedjo – prosenim narastkom s suhim sadjem. Njami! Po Urškinih besedah zdrava prehrana ni le v zdravih sestavinah in veselju, ki ga kuhar vloži v jed. Pomemben element je tudi to, da takšno hrano zaužijemo v družbi prijateljev ali družinskih članov. Šele takrat je dosegla svoj pravi namen in se dotaknila tako teles kot naših src.

Na prvo mesto ste bralci z absolutno večino postavili blog Brezgrešne sladice, ki ga ustvarja Sonja Kramar. Po poklicu je diplomirana oblikovalka, po srcu pa raziskovalka zdravega in izpolnjenega načina življenja.

browniji.JPG
Browniji iz fižola
Andrej Križ

Že v otroštvu je zaradi slabega počutja začela raziskovati bolj zdravo hrano in na srečo vseh nas sladkosnedih prišla do obilo zelo dobrih rešitev, kako narediti tudi zelo pregrešne sladice brezgrešne. Sonja nam je predstavila, kako kot vir sladkega okusa uporablja buče, korenček, sadni sok ali zmlete datlje, kako pri testu kombinira zdrave maščobe in zdrav škrob in, končno, kako vse to oblikovati, da nihče ne pomisli, da sladici kaj manjka.

celjskisejemAKR_6595 blogerji 18.jpg
Nagrajenke
Andrej Križ

Najbolj zdravi prehranski blogi 2018

1 mesto – Sonja Kramar,  Brezgrešne sladice

2. mesto – Uška Fartelj, 220 stopinj poševno

3. mesto – Tereza Poljanič, Teresamisu

4. mesto – Tjaša Vede in Blaz Mikuljan, Midva kuhava

5. mesto – Mateja Vidgaj Zalokar, Čarovnije z male kmetije

Sanja Lončar, predsednice komisije: »Ko sem pred 30 leti objavila mali oglas, da po domovih kuham zdravo hrano za bolne, še nista obstajala ne računalnik ne internet, pa sem vseeno že v istem dnevu imela tri stranke. Spomnim se, da so me po telefonu začudeno spraševali, ali zares znam skuhati juho brez 'kocke' in kaj sladkega brez sladkorja. V trinajstih letih, kolikor v Sloveniji vodim projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, je videti, da takšne potrebe iz dneva v dan le naraščajo. Zdravje ljudi je vse bolj načeto, kar je še hujše, tudi zdravje otrok vse bolj peša. Živila so postala le polnila in mašila. Možnosti, da pripravljamo zdrave obroke, tudi če imamo omejitve, alergije ali se soočamo z zahtevnimi boleznimi, so danes veliko večje, ker je na voljo ogromno nadomestkov za dobesedno vsako problematično živilo. Zato smo želeli s to akcijo bralcem približati številne možnosti, da bi to, kar uživamo, bilo hkrati dobro in zdravo. Kot dokazujejo tudi naši blogerji, je hrana lahko lepa, zdrava, okusna in povezovalna. Za nameček pa jo lahko pripravljamo iz zelo poceni sestavin in na zelo preproste načine. Skoraj ne morete verjeti, da je res, kajne?«

Z združenimi močmi do super akcije

Ker projekt Skupaj za zdravje človeka in narave zna združevati, so tudi tokrat dokazali, da se da z združenimi močmi veliko narediti. Pri izvedbi akcije smo združili moči: revija Zarja, Cankarjev dom, Celjski sejem, podjetje Prema – naš največji uvoznik eko izdelkov, Zlagi ghee, Zelena trgovina in 1001 dar. 

Objavljeno v Zarji št. 13, 27. 3. 2018.