Nasveti

Kdaj so sadje in zelenjava res čisti?

(jk)
20. 7. 2018, 08.15
Deli članek:

Nakupovalci biološke in organsko pridelane hrane so s svojo osnovno nakupovalno strategijo dovolj natančni, da si o resnični čistoči hrane, ki jo dajejo v usta, običajno več ne belijo glave. Pa vendar. Smo jabolko, v katero bomo v naslednjem trenutku sočno zagrizli, res dovolj temeljito očistili, če smo jo le oplaknili? Je na sicer zgledno pridelanem bio pridelku svojo strupeno sled morda pustila embalaža oziroma celoten proces transporta? Preverili smo nekaj resnic, v katere radi verjamemo, ne da bi jih zares pretehtali.

Revija Zarja

»Šele ko sadje in zelenjavo očistimo s posebnim sredstvom za čiščenje pridelkov, so ti zares varna hrana.«
Na trgu so na voljo posebna čistila za sadje in zelenjavo, za katere proizvajalci trdijo, da uničijo več bakterij kot splakovanje pod tekočo vodo. A raziskave Univerze Main so pokazale, da bistvene razlike ni. Če pridelek temeljito oplaknemo, bo curek tekoče vode odstranil 98 % bakterij. Poleg tega je vprašljivo, ali so ostanki, ki jih puščajo posebna čistilna sredstva za sadje in zelenjavo, zares užitni in varni.

Dodatni nasvet: tekočino za čiščenje sadnih in zelenjavnih pridelkov lahko naredimo kar doma: zmešamo 1 enoto kisa in 3 enote vode. A bodimo pozorni, kajti kis lahko spremni okus in teksturo izdelka.

»Organsko pridelanih pridelkov ni treba umivati.«
Kmetije, specializirane za organsko in ekološko pridelovanje, naredijo res dosti za to, da so njihovi pridelki zdravi. A pot s polj, sadovnjakov, vrtov do sklede na naši mizi je dolga – vključuje transport, skladiščenje, izpostavljenost pridelkov v prodajalni –, vse to pomeni številne dotike bolj ali manj čistih rok.

»Pridelki z domačega biovrta so čisti.«
Žal tudi to ne bo držalo. Seveda je mikavna misel, da je paradižnik, utrgan na domačem vrtu, dovolj čist, da lahko kar zagrizemo vanj, ker vemo, da nismo uporabljali nobenih umetnih škropiv. Kaj pa zemlja, iz katere je zrasel, ki je gotovo kemično obdelana? Gre za majheno tveganje, a vendar – tudi slastni domači paradižnik mora najprej pod curek vode.

»Umito in pakirano zelenjavo in sadje raje še enkrat umijmo.«
Le v redkih primerih, ki običajno niti ne minejo neopaženi, se zgodi, da umita in čista hrana, zaščitena z embalažo, ni dovolj čista za zaužitje. Ravno nasprotno – možno je, da čisto zapakirano hrano šele doma izpostavimo bakterijam, ko denimo pakirano zelenjavo položimo na desko, na kateri je bilo prej sveže meso in ni bila dovolj temeljito umita.

Revija Zarja

»Sadje in zelenjavo je najbolje olupiti.«
Bučk ni treba olupiti, a kupiti je treba krtačko za čiščenje zelenjave, da bomo pridelek lahko res dovolj temeljito očistili. Tudi če se odločimo, da bomo sadje ali zelenjavo olupili, moramo sadež najprej umiti, kajti bakterije s povrhnjice se lahko med lupljenjem z našimi rokami preselijo na sadež.

»Sadje ali zelenjavo umijmo takoj, ko pridelke prinesemo domov.«
Bakterije se lahko razmnožujejo tudi medtem, ko svoj nakup hranimo doma. Poleg tega lahko umivanje pred shranjevanjem sadja in zelenjave povzroči, da pridelki hitreje gnijejo. Če le mislite, da morajo biti umiti takoj, ko se znajdejo v vaši kuhinji, jih po umivanju tudi temeljito očistite s papirnato brisačo. Vsekakor pa jih pred zaužitjem ponovno oplaknite.

Več v Zarji št. 29, 17. 7. 2018.