Nasveti

Vsakdanje življenje skladno z luno

(jk)
3. 1. 2019, 12.50
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 12.51
Deli članek:

Luna potrebuje v povprečju 28 dni in pol, da obkroži naš planet. Ta pot poteka v štirih fazah, ki imajo vsaka drugačen vpliv na naše telo, psiho in naravo.

NASA
Luna

Najbrž ima vsakdo med nami znanko, ki svoj vrt ureja strogo po luninem režimu, zagotovo poznamo tudi koga, ki za svojo nespečnost zmeraj znova krivi polno ali prazno luno. In tudi k frizerju je po nasvetu prijateljice, dobre poznavalke lune, najpametneje iti le ob določenih dneh. Hm, mar vse to ne diši po praznoverju? Se radi iz tega malce ponorčujemo? Previdno. Znanstveniki se sicer za zdaj res še ne podpisujejo soglasno pod kakršno koli teorijo o konkretnem vplivu lune na človeka, a vpliv lune na naš planet je nesporen, saj, na primer, povzroča plimovanje. Zakaj torej ne bi vplivala na rast rastlin ter na človekovo telo in psiho? Skušajmo svoje vsakodnevno življenje prilagoditi luninim menam ali ga celo uravnati po luni in si ga tudi tako pomagajmo izboljšati. Vsekakor lahko dosežemo vsaj to, da bomo živeli v sozvočju z naravo. Pri tem naj nas vodi notranji čut, ki nam bo pomagal začrtati mejo, do koder se nam uglaševanje z luno zdi smiselno, kaj pa se nam zdi že kar malo preveč vraževerno.

Luna in njen ritem

Štiri lunine mene, ki začrtujejo njeno pot okoli zemlje, prepoznamo na prvi pogled, brez kakšnega kompliciranega koledarja: luna nam na nebu jasno kaže, v kateri fazi je. Brez težav prepoznavamo luno v mlaju, njen prehod v polno luno, ki poteka prek debelenja desnega krajca, nato pa njen upad s pojemanjem levega krajca spet nazaj do prazne lune. Te mene nastajajo kot posledica položajev lune, zemlje in sonca. Vsaka lunina mena pa ima drugačen vpliv na naravo in naše telo. Že davno so kmetje svoja opravila uravnavali po luni, zato tudi sodobno usklajevanje z luno ni nič novega in pogosto temelji na tem starodavnem izročilu.

Štiri lunine mene in njihov vpliv

Mlaj

Ko je luna med zemljo in soncem, je njena k zemlji obrnjena stran neosvetljena, zato našemu očesu ni vidna. Čeprav je luna v takem položaju samo en dan, se ji prav v tej fazi pripisujeta čisto posebna energija in velik vpliv. Mlaj zaznamuje premeno iz pojemajoče lune v rastočo, prav zato je takrat pravi čas, da pustimo vse staro za seboj in začnemo z novim. To je čas, da se odpovemo slabim navadam, saj se takrat telo laže očisti in tudi psiha se laže osvobodi slabih razvad. Vrtnarji vedo, da je to čas za obrezovanje drevja in drugega rastja, ker potem bolje uspeva.

Rastoča luna

Čas med mlajem in polno luno je čas lunine rasti. Z vsako nočjo je večji in bolj viden njen desni del, desni krajec. Ta faza rasti traja približno dva tedna. Tudi mi v tem času polnimo svoje zaloge z zaužito hrano – v slabem in dobrem smislu. Zato bodimo takrat pri prehranjevanju premišljeni in poskrbimo, da zaužijemo dovolj hrane, ki krepi moč in obnavlja telo. Trening fitnesa je med rastočo luno še učinkovitejši, prav tako zdravljenje poškodb. Enako velja za zdravila: učinkovitejša so, saj jih telo bolje absorbira. To pa so tudi dnevi za dodatno nego: naredimo si masko za obraz, pripravimo si zeliščno kopel. V tem času lasje hitreje rastejo, kar imejmo v mislih, ko se naročamo k frizerju.

Polna luna

V tej fazi je luna nekaj ur popolnoma osvetljena in se kaže na temnem nočnem nebu kot velika žareča krogla. Polna luna izžareva vso svojo moč ter daje največ energije in elana. Mnogi ob polni luni težko ali slabo spijo, čutijo notranji nemir in pomanjkanje zbranosti. Običajne in vsakodnevne okoliščine se ob polni luni kaj rade spremenijo v stresne in napete, celo krizne situacije. Vendar nam polna luna daje tudi veliko dodatnega zagona in poleta, ki nam pomagata dosegati tiste cilje, ki zahtevajo od nas več energije.

Pojemajoča luna

V dveh tednih po polni luni nastopi nekoliko manj napeto obdobje. V prenesenem pomenu bi lahko rekli: kot bi se dvignil jez in bi pretok spet normalno in enakomerno stekel. Tudi telo takrat deluje s polno paro, zato pojemajoča luna pomaga, da se telesni organizem sam očisti. To je tudi primeren čas za začetek dieta oziroma boljšega režima prehranjevanja. Ob pojemajoči luni menjajmo posteljnino, opravimo temeljito čiščenje doma. Če si ostrižemo lase v tej lunini meni, bodo počasneje rasli, vendar bodo gostejši in krepkejši. Izkoristimo torej vse potenciale, ki nam jih ponuja čas luninega upadanja, saj nas takrat odlikuje vrhunska moč in kreativnost.