Nasveti

Razkrivamo revolucionarno vadbo in jedilnik

Katarina Štular, Zarja
8. 5. 2019, 09.14
Deli članek:

Naša akcija Popolna preobrazba je že v polnem teku, petim finalistkam pa se svet počasi obrača na zdravo stran. Spremljate jih lahko tudi vi na www.svet24.si/popolnapreobrazba in glasujete za najbolj simpatično udeleženko. Tokrat pa vam razkrivamo vadbo, ki jih je popolnoma osvojila, in njihov primer jedilnika.

Max Verderber
Dekleta so vneto poslušala razlago trenerja Damjana Frasa.

Kakšno vadbo obiskujejo naše izbranke?

Naše kandidatke so že spoznale revolucionarno vadbo xbody, ki osvaja Slovenijo! Vadba xbody je pri nas po zaslugi nekdanjega smučarskega skakalca Damjana Frasa, ki jo je v Slovenijo pripeljal prvi. Z elektromišično stimulacijo tako lahko trenirate v Ljubljani, Kranju, Velenju, Mariboru in v Celju. 

Damjan ni samo nekdanji skakalni as, ampak tudi izkušen osebni trener in certificiran xbody trener, ki vas vodi med vadbo. Ta poteka individualno ali v paru, da se trener lahko posveti samo vam in trening prilagaja glede na vaše zmožnosti in želje po preoblikovanju telesa.

Max Verderber
Damjan Fras je bil prvi, ki je v Slovenijo pripeljal čudežno vadbo XBody

Našo akcijo Popolna preobrazba in kandidatke lahko ves čas spremljate na www.svet24.si/popolnapreobrazba in na Facebookovih profilih Novice Svet24, revija Zarja, Njena.si. Tam poteka tudi največja nagradna igra, ki je ne gre zamuditi!

20 minut za izjemne rezultate

V samo 20 minutah vadbe xbody bodo z elektromišično stimulacijo naše finalistke dosegle izjemne rezultate. Učinek treninga na mišice je namreč do 30-krat večji od klasične vadbe, po njej pa telo še 48 ur kuri kalorije. Visokointenzivni trening za moč naših izbrank traja 12 minut, nato še osem minut kardio dela in na koncu petminutna masaža ter sproščanje.

Kako vadba deluje?

Gre za napravo, ki so jo začeli uporabljati pri rehabilitaciji bolnikov, za katere je bilo za vključitev v normalno življenje bistveno hitro pridobivanje mišične moči in vzdržljivosti.

Tehnologija elektromišične stimulacije posnema povsem naravno aktivacijo in prenos informacije v centralni živčni sistem preko električnega impulza, ki mišici sporoči, da se krči. Tako v dvajsetih minutah treninga z osebnim trenerjem, ko delate po vnaprej pripravljenem osebnem programu, dosežete do 150-krat več krčenj mišic kot pri običajnem treningu.

Jedilnik lahko prejmete tudi vi!

Na Katjinem spletnem portalu www.dietetik-priporoca.si se lahko brezplačno naročite na uvodni tedenski jedilnik. Prejemate ga po e-pošti in vam je v veliko pomoč pri spreminjanju nezdravih prehranskih navad.

Tamara Djokić je povedala, da jo je vadba povsem presenetila. »Xbody je super vadba, ko čutiš, da mišice delajo. Všeč mi je predvsem to, da postopek traja 20 minut in da dejansko čutiš vse telo. Z Damjanom sva delala predvsem vaje za roke in noge, po vadbi pa sem bila resnično polna energije.«Navdušenje nad vadbo

Enako navdušena je tudi Jasna, saj se ji zdi xbody najboljša vadba, kar jih je kadarkoli obiskovala. »Delala sem vaje z utežmi, kardio in na koncu še sproščanje. To je nekaj povsem novega in drugačnega. Celo telo kar utripa,« navdušeno razlaga.

Max Verderber
Popolna preobrazba

Zakaj xbody?

Vadba xbodyja pomaga, da se razvije maksimalna moč, in je optimalna za krepitev mišic, izboljša telesno držo, odpravlja bolečine v križu ter krepi kardiovaskularni sistem. Poleg tega pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, izboljša metabolizem ter učvrsti kožo in tkivo.

Kaj bo na krožnikih naših finalistk?

Kot smo vam obljubili v prejšnji številki, tokrat razkrivamo jedilnik, ki ga je našim udeleženkam akcije pripravila diplomirana dietetičarka Katja Simić. Bistvo, ki ga je treba upoštevati, se skriva v raznolikosti mikrohranil, kot so vitamini in minerali.

Kako vključiti več sadja in zelenjave v obroke?

ZAJTRK

Katja Simić
Zajtrk

Kaša s sadjem

Kosmiče stresemo v tekočino. Razmerje naj bo 1 : 5 (na primer 30 g kosmičev in 150 ml tekočine). Kosmiči so lahko ovseni, pirini, rženi … Tekočina pa voda, mešanica vode in mleka (1 : 1) ali samo mleko. Vse skupaj rahlo solimo. Približno pet minut segrevamo in vmes nekajkrat premešamo. Kuhano kašo pretresemo v skodelico, dodamo sadje in vmešamo v vse skupaj še žlico ali dve jogurta.

ali

Umešano jajce s šparglji

MALICA

Grozdje in mandlji

ali

Paradižnik z mocarelo

Katja Simić
Paradižnik in mocarela

KOSILO

Polnjena bučka z ajdovo kašo in piščancem

Bučo umijemo in izdolbemo. Rahlo posolimo in začinimo po okusu (npr. poper, rdeča paprika, česen). Pustimo, da se malce zmehča. V ponvi segrejemo olivno olje in zarumenimo čebulo. Dodamo izbrano meso in ga popečemo. Dodamo zelenjavo, narezano na kocke, na primer korenček, jajčevec, koruzo, fižol, por, špinačo, blitvo … Vse skupaj lahko zalijemo z malce paradižnikove mezge ali smetane za kuhanje. Na hitro še popečemo ali pregrejemo – odvisno od tega, katero zelenjavo smo izbrali. V mešanico lahko vrnemo tudi sredico, ki smo jo izdolbli iz buče. Pečico segrejemo na 180  stopinj. Z nadevom napolnimo bučo in jo postavimo v pečico za 15 do 30 minut. Čez bučo naribamo še sir (feto, mocarelo, parmezan …). Vse skupaj pokrijemo s folijo in vrnemo v pečico še za slabih 10 minut. Zadnjih nekaj minut pečemo brez folije, da se sir malce zapeče.

Katja Simić
Bučka z ajdovo kašo in zelenjav

ali

Bučkini rezanci z rakci in avokadovim pestom

Umijemo bučko in jo s spiralnim rezalnikom za pripravo špagetov iz zelenjave narežemo na špagete. Naša merica je 1 bučka srednje velikosti za 1 osebo (nekje 150–200 g). Posolimo in pustimo stati približno 15 minut, da bučka spusti vodo. Na olivnem olju popražimo 2 pretlačena stroka česna. Dodamo rakce. Ko so skoraj gotovi, jim dodamo še bučko, ki jo prej ožamemo. Vse skupaj pražimo še 5 minut. Ko je jed pripravljena, lahko čeznjo naribamo manj masten sir in prelijemo z avokadovim pestom. Pripravimo ga tako, da avokadu dodamo limonin sok, česen, malce soli in pistacije.

Mare Vavpotič/Media24
Katja Simić, diplomirana dietetičarka, ustanoviteljica Dietetik priporoča.

Več v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.