Nasveti

Čudežni učinki mraza

Katarina Štular
14. 5. 2019, 07.30
Deli članek:

V naši akciji bo pet izbrank doživelo celostno preobrazbo, ki se začne v telesu in ga potem polepša navzven. Da bo njihov svet spet v ravnovesju, smo Tamaro, Jasno, Uršo, Marijo in Manuelo povabili na edinstveno izkušnjo v kriokomori, ki jim bo pomagala do hitrejših rezultatov, pospešila metabolizem, jih napolnila z endorfinom in ustavljala vnetne procese v sklepih.

M24
/

Kaj sploh je krio terapija?

Beseda krioterapija izhaja iz grške besede ’kryos’, ki pomeni hladen, mrzel, in ’therapeia’, ki pomeni nega, terapija.

Krioterapija celotnega telesa se izvaja v komori, pri temperaturi od -140 °C do -160 °C, v atmosferi kriogeničnega plina. Učinkuje tako, da se v kratkem času temperaturo kože zniža na le nekaj stopinj Celzija, kar traja  maksimalno tri minute. Tak razpon temperature v komori je najoptimalnejši za doseganje koristnih učinkov, ki jih ima izpostavljanje nizkim temperaturam na človeški organizem.

Mare Vavpotič / M24
Premražene, a izjemno srečne. »Kar pokam od adrenalina,« nam je zaupala Tamara Djokić, prikimale pa so ji tudi ostale udeleženke, ki so se prvič srečale s krio terapijo. Po terapiji se je najbolj pril

V teh pogojih se s spodbujanjem naravnih bioloških reakcij organizma aktivirajo procesi biološke regeneracije, sprostitve ter dvignejo parametri številnih telesnih funkcij.

Mare Vavpotič / M24
Ker krio terapija poskrbi za ekstremne pogoje, je zadostna količina vode Zala ključnega pomena za hidracijo. Izotonični napitek Zale je tako po terapiji Jasni vrnil moč in jo napolnil z energijo.

Našo akcijo Popolna preobrazba in kandidatke lahko ves čas spremljate na www.svet24.si/popolnapreobrazba in na Facebookovih profilih Novice Svet24, revija Zarja, Njena.si. Tam poteka tudi največja nagradna igra, ki je ne gre zamuditi!

Učinki krioterapije

V kriokomori se površina kože v 30–40 sekundah ohladi na temperaturo blizu ledišča, ne da bi podhladili tkivo v globini telesa. V telesu se sproži t. i. vazokonstrikcija. Pri tem kri steče k notranjim organom, s tem pa se nezaželene snovi iz mišic in kožnega tkiva umaknejo v notranjost telesa. Rdeče krvničke se obogatijo s kisikom, sprostijo se encimi, toksini pa se splaknejo iz perifernih tkiv. Ob izhodu iz komore se v telesu sproži t. i. vazodilatacija ter s kisikom, endorfinom, noradrenalinom in adrenalinom obogatena kri se vrne v periferna, mišična tkiva in tkiva ob sklepih, kar lajša bolečine in vnetne procese  po intenzivnejši športni aktivnosti.

Za zdravje in lepoto

Krioterapija pospeši metabolizem, tako da lahko en obisk  spodbudi porabo od 400 do 800 kalorij. Njeni pozitivni učinki so naslednji: lajša bolečine v sklepih in mišicah pri revmatičnem artritisu, fibriomalgiji in podobnih avtoimunskih stanjih; zavira in ustavlja vnetne procese v sklepih; spodbuja produkcijo kolagena, gladi nepravilnosti na koži, zoži pore, zmanjša zabuhlost.

M24
Strokovna ekipa krio terapije CRYO2 (z leve): Grega Nagode, Tina Vrhovec Andrič in Miha Prosnik.

Več v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.