Nasveti

Kako skleniti mir z borelijo?

Sanja Lončar
18. 6. 2019, 08.03
Deli članek:

Borelija je zelo inteligentna bakterija, ki kravžlja možgane znanstvenikom in greni življenje milijonov ljudi.

Revija Zarja
"Med naturopati in zdravilci v več državah veljata za najzanesljivejša testa, ki jih izvajajo laboratoriji, specializirani za odkrivanje borelije, igenexlab in stony brook (elisa test)."

Imam borelijo v napredovali fazi. Pred leti so mi jo dvakrat poskusili odpraviti z antibiotiki, a očitno niso bili uspešni. Le črevesno floro so mi sesuli. Težave s sklepi in tresavica pa so se kmalu vrnili v še hujši obliki. Potem sem izvedel za tinkturo iz ščetice, ki je baje čudežna. Tudi to sem pil in se mi je zdelo, da pomaga. Zdaj pa so se težave spet vrnile. Res ne vem, kako naj se lotim te bolezni, ki mi greni življenje. Hvaležen bom za vsak vaš nasvet. Peter K.

Po nekajletnem pošiljanju od enega specialista do drugega so mi postavili diagnozo multipla skleroza. Potem sem šla tudi na bioresonančni pregled in tam so mi rekli pravijo, da ni MS, temveč borelija. Pa sem spet šla k svoji zdravnici in jo skoraj prisilila, da me je testirala za borelijo. Izkazalo se je, da je nimam. Zdaj me čaka terapija za MS, prijatelji pa me svarijo, naj se prej še enkrat prepričam, da ni v ozadju borelija. Ne vem več, komu verjeti in kako se tega lotiti. Sem brez energije, z meglo v glavi in bolečinami ... Dovolj imam te hoje od vrat do vrat različnih zdravnikov in zdravilcev. Imate kakšen nasvet tudi za takšne izgubljene duše, kot sem jaz?  Marta iz Velenja

Borelija je zelo inteligentna bakterija, ki kravžlja možgane znanstvenikom in greni življenje milijonov ljudi. Le v ZDA jo vsako leto diagnosticirajo pri 300.000 ljudeh, hkrati pa pravijo, da je to vrh ledene gore, ker veliko bolnikov nikoli ne dobi prave diagnoze. Te ni preprosto postaviti, saj je borelija bakterija iz rodu spirohet, ki so mojstrice oponašanja. Ker imajo toliko različnih obrazov, ima naš imunski sistem problem ugotoviti, s čim ima opravka. Enkrat mu vse skupaj deluje kot virus gripe, drugič kot multipla skleroza, tretjič kot ALS ... In medtem ko še naše imunske celice pogosto ne znajo prepoznati borelije, imajo enako težavo tudi zdravniki in na različnih diagnostičnih testiranjih, ki so praviloma zelo nezanesljiva.

Ob tem so borelije mojstrice skrivanja. Znajo se zabubiti v tkivih, kamor naše imunske celice zelo redko pridejo pogledat. Najdemo jih v brazgotinah, v kakšnem divjem tkivu, roževinastih celicah in podobno.

Tudi če test ne pokaže borelije, vam zdravnik ne bi smel trditi, da je nimate. Vse, kar lahko pove, je, da to testiranje bakterije borelije ni odkrilo. Med naturopati in zdravilci v več državah veljata za najzanesljivejša testa, ki jih izvajajo laboratoriji, specializirani za odkrivanje borelije, igenexlab in stony brook (elisa test). Več informacij o njiju najdete na spletu. Kljub temu da sta veliko zanesljivejša, tudi ta testa nista popolna.

Ker tudi terapije niso popolne in ni poznano nobeno sredstvo, ki bi borelije lahko v celoti uničilo ali odplaknilo iz telesa, tisti, ki se na to težavo spoznajo, priporočajo, da nehamo izgubljati čas in denar za diagnosticiranje ter se lotimo krepitve telesa in imunskega sistema, kar ima neposreden vpliv tudi na borelije (in druge patogene) v telesu.

Nehajte se ukvarjati z borelijo, ukvarjajte se z zdravjem

Največje avtoritete s področja naturopatije, ajurvede, zdravljenja z zdravilnimi rastlinami in biološke medicine so si enotne. Borba proti ne bo prinesla pravih rezultatov. Krepitev imunskega sistema je najboljše orožje, da tudi borelije spravimo pod kontrolo.

Zato terapija za bolnika, ki mu povzroča težave borelija, zajema vsaj tri paralelne strategije: zmanjšanje imunskega odziva, pospešitev cirkulacije, zaščito in obnovo tkiv (predvsem živčevja).

Več v reviji Zarja št. 25, 18. 6. 2019.