Nasveti

Izdelajte si svojo bazilikino sol

J. K.
4. 7. 2019, 08.01
Deli članek:

Morda je težko dojeti, da je lahko nekaj, kar je tako preprosto pridelati, kot je bazilika, tako koristno za naše zdravje in počutje. Pa je, in to zelo, poudarjajo v ajurvedi in vedno bolj tudi strokovnjaki uradne medicine. Zdaj, ko raste v izobilju, poskrbimo, da jo bomo imeli na zalogi tudi v hladnejših mesecih.

Revija Zarja
Bazilikina sol

Študije uradne medicine kažejo, da bazilika vsebuje več vrst eteričnih olj, številne fenolne spojine, prav tako pa antocianin, naravni flavonaid za pomlajevanje. Bazilika že od nekdaj slovi po svojem protivnetnem in antibakterijskem učinku. Raziskava Švicarskega zveznega tehnološkega inštituta njen sloves utemeljuje, saj je dokazala, da vsebuje (E)-beta-kariofilen (BCP), ki pomaga zdraviti artritis in vnetja v drobovju.

Z izvlečkom nad opekline.

Leta 2013 so bili objavljeni strokovni članki s poročili o raziskavah, ki so proučevale vpliv bazilike na preprečevanje nastanka raka. Strokovnjaki ugotavljajo, da bazilika vsebuje fitokemikalije, kot so evgenol, apigenin, mluteolin itd., ki preprečujejo nastanek kožnega raka, raka na jetrih, jeziku in v ustni votlini. Poskus, opravljen z ekstraktom bazilike, dodatno dokazuje, da z uporabo bazilikinega ekstrakta oteklina v 24 urah uplahne tudi do 73 odstotkov. Učinek ekstrakta je povsem primerljiv z učinkom zdravila, ki se uporablja za zdravljenje vnetij pri artritisu.

V pomoč pri stresu.

Blaži tudi škodljive učinke oksidativnega stresa, pri čemer se lahko kosa kar z ginsengom, na tem področju verjetno najučinkovitejšo rastlino. Poskus so izvedli na zajcih, izpostavljenih stresu, pri katerih so odkrili škodljive proste radikale. 30 dni so zajcem dajali dva grama bazilike na dan. Primerjalna študija je pokazala ugoden vpliv na več področjih: zajcem je upadel sladkor v krvi, okrepili pa so se antioksidativni procesi.

Tudi na Britanski farmacevtski konferenci v Manchestru so potrdili nekatere lastnosti bazilike, ki lahko ščitijo pred škodljivimi spremljevalci staranja. Ekstrakt bazilike preprečuje vpliv prostih radikalov v jetrih, možganih in srcu.

Kako poskrbeti, da je ne bomo uživali samo poleti?

Po prebranem verjetno ni treba poudarjati, da se nam res splača uživati baziliko. In to ne samo poleti. Tako preprosto si jo je prihraniti za hladnejše mesece. Utrgane vejice bazilike lahko zamrznemo. Ko jih boste sredi jeseni ali zime privlekli na plano, bo zadišalo po čisto sveži baziliki, ravnokar utrgani iz s soncem obsijanega vrta. Seveda lahko baziliko tudi posušimo, ali pa si izdelamo bazilikino sol, ki bo izboljšala marsikatero jed in ji dodala edinstveno aromo.

Več v reviji Jana/Zarja št. 27, 2. 7. 2019.