Nasveti

Možu ni do seksa

Saša Einsiedler
5. 5. 2020, 23.28
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 23.31
Deli članek:

Med koronakrizo delam od doma. Imam otroke, najmlajša ima 14 let, potem pa še dva fanta, stara 16 in 18 let. Imam tudi moža. In psa, ki pa je še najmanjša težava v moji zgodbi. Ugotovila sem, da z možem nimava več nikakršnega odnosa. Prej, ko sva hodila v službo in vsak na svoje dejavnosti, je nekako šlo in sploh nisem opazila, da sva tako odtujena. Zdaj pa ugotavljam, da se sploh ne dotikava več, spolnega življenja tako ali tako nimava več že dobro leto in pol, čeprav še nisva tako stara. In s tem se je tudi vse začelo. Najprej sem pomislila, da ima mož drugo, ko se me je začel izogibati. Bila sem pozorna ter tu in tam pokukala v njegov telefon, a nisem našla ničesar. Potem sem ga spraševala, kaj je narobe. Krivila sem se, da nisem več privlačna, seveda, po treh porodih nisem več kot manekenka. Zatrjeval mi je, da ni v tem problem, in se o tem ni hotel več pogovarjati. Ko sem po nekaj mesecih vzdržnosti poskušala začeti spolni odnos, mi je celo rekel, da sem stara potrebnica in da ne vidim v življenju nič drugega. Seveda me je to zelo prizadelo, čeprav vem, da je to rekel kar tako, da sploh ni res. Pomislila sem tudi, da je vzrok selitev v hišo, kjer je odraščal, saj spodaj v ločenem stanovanju živi njegova mama. Toda prej smo bili v bloku, kjer so stene še tanjše! Sčasoma sem se privadila na to, da pač ne seksava, in se nisem več obremenjevala s tem, saj so mi prijateljice povedale, da tudi one ne seksajo več veliko, kar me je nekako potolažilo. Zdaj pa, ko sva takole ujeta doma, sem ugotovila, da si seksa z možem pravzaprav niti ne želim več, da sva res popolna tujca, da se pogovarjava samo še o tem, kateri bo kateremu od otrok pomagal pri šoli in kaj bomo jedli … Ne vem, kaj naj zdaj naredim. Ali naj poskušam moliti za čudež, da se poveževa z možem, naj mu predlagam ločitev, naj se sprijaznim s tem, kar je, ali si naj najdem ljubimca? Hvala za vaš nasvet! Mira

Revija Zarja Jana
Saša Einsiedler

Mira, hvala za vaše pismo! Verjetno je kup parov, ki imajo podobne težave kot vi. Tale korona je potegnila na plan marsikaj, kar smo prej uspešno tlačili.

Nekaj se mora dogajati v vašem možu. Zastrigla sem z ušesi pri vašem opažanju, da se je to začelo s selitvijo v hišo, kjer v spodnjem stanovanju živi njegova mama. In se spomnila na primer izpred let, ko mi je gospa pripovedovala, da doma mož nikakor ni hotel imeti spolnih odnosov. Če ga je že (skoraj) prisilila, je imel zelo slabo erekcijo. Živela sta v hiši skupaj z njegovo mamo. Ampak! Ko sta šla sama na počitnice, je pa »seksal kot zajček«. To so bile njene besede. In njegova mama v hiši je bila, kot se je kasneje izkazalo, glavni vzrok za to, da ni imel erekcije. Kot dečka ga je namreč zalotila pri samozadovoljevanju in kričala, da mu bo roka odpadla, da je to nekaj nagnusnega ... Zato je imel težave.

Morda ima tudi vaš mož kakšno podobno zavoro. Sta se kdaj pogovarjala o tem, kakšno vzgojo sta imela glede spolnosti? Je bilo to v njegovi družini nekaj slabega, grdega? Je bilo neprimerno govoriti o tem, pokazati poželenje? Bi si kar upala trditi, da je moralo biti kaj takšnega … Kajti zdaj, ob materini prisotnosti v hiši, mu morda te besede vrejo na plano in se v njem oglaša deček, ki je bil vzgajan v tem duhu.

Več v reviji Zarja Jana št. 18, 5. 5. 2020