Nasveti

Vino in čokolada – je to sploh kakšna dieta?!

Sonja Grizila
19. 5. 2020, 00.02
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 00.10
Deli članek:

O pa je. Na začetku je treba kar tehtati in šteti. Avtorja diete, angleška prehranska strokovnjaka Aidan Goggins in Glen Matten, sta sirtuinsko dieto objavila že pred štirimi leti, izbruhnila pa je šele letos, ko se je pred kamerami prikazala shujšana in zelo čedna pevka Adele, komentatorji se ne morejo sporazumeti, ali je shujšala za 30 ali za 40 kilogramov. In menda sploh ni pretirano telovadila. Seznam dovoljenih živil, ki vzpodbujajo hujšanje in krepitev imunskega sistema, vsebuje tudi kavo, rdeče vino in črno čokolado. Hm.

Zarja Jana
Sirtuinska dieta po kateri je hujšala pevka Adele

Ni treba posebej poudarjati, da je omenjena dieta trenutno najpopularnejša v Hollywoodu, na kraljevih dvorih in povsod drugod, kjer se hočejo znebiti znamenj blagostanja na telesih, še posebej zdaj, ko prihaja čas za kopalke in oprijete majčke ter se koronaukrepi počasi sproščajo. Čeprav dieta ne temelji na kdo ve kako prepričljivih raziskavah, že na prvi pogled sploh ni neumna in ekstremna, z lahkoto je vsaj nekatere njene principe mogoče upoštevati tudi po tem, ko (recimo) shujšamo.      

Štetje in tehtanje. Adele je svojo vitko postavo pridobila v samo štirih mesecih, pravijo, da je precej lena in da ni prav veliko telovadila, se pravi, da je večino hujšanja opravila s hrano. Kar morda ni prav verjetno – 31-letna pevka, ki si je prislužila kar 15 grammyjev in kup denarja, ima okrog sebe številne strokovnjake, ki skrbijo zanjo, mi pa bomo najbrž s svojim hujšanjem precej samotni.

Za kaj torej gre? Sirtuini so vrsta (pravijo da sedmih) beljakovin, ki ščitijo celice pred propadanjem in vnetnimi procesi, pomagajo pri uravnavanju presnove, povečevanju mišične mase in izgorevanju maščob (kar nas pri hujšanju najbolj zanima). V sirtuinski dieti igrajo glavno vlogo živila, ki sirtuine aktivirajo ali pomagajo pri njihovem nastajanju. Znanost se s temi čudežnimi encimi sicer ukvarja, do takšnih rezultatov kot oba avtorja diete pa se še ni prebila, saj za zdaj opravlja poskuse le na miših, črvih in nekaterih drugih poskusnih živalcah. Avtorja sta dieto, ki ji ni mogoče očitati, da bi bila nezdrava, preizkušala na 39 hujšanja željnih in rezultati so bili, kot pravita, odlični. No, in potem je shujšala še Adele, pa svakinja princa Williama – in uspeh je vsekakor zagotovljen.

Dieta traja tri tedne, ponavljamo jo lahko v nedogled, bo pa treba na začetku šteti kalorije. Ni se torej treba veseliti, da bomo z litrom vina in kupom čokolade nebrzdano hujšali. Na začetku bomo skrbno šteli kalorije. 

Kaj vzpodbuja sirtuine? Na nakupovalnem seznamu so jabolka, agrumi, kapre, borovnice, jagode, peteršilj, zeleni čaj, soja, kurkuma, rdeča čebula, rukola, ohrovt, ajdova kaša in še marsikaj, še posebej v obdobju po dieti, ko težo vzdržujemo. Ah, seveda, tudi rdeče vino in čokolada z najmanj 85 odstotki kakava. Tudi jajca, meso in ribe se najdejo na jedilniku, pa sladki krompir in še kaj. Recepte boste našli na spletu, če odtipkate »the sirtfood diet«. Če pa sumite, da na seznamu ni tort, pic, testenin, kruha, sladkih pijač in podobnega (od tega smo se pravzaprav zredili), imate prav. In vendar nas lahko tolaži obljuba, da se ne bi redili, če bi v prehrano, kakršnakoli že je, vključevali živila, ki vzpodbujajo sirtuine. Še posebej zeleni sok.

Torej kako? Avtorja trdita, da ne gre le za shujševalno dieto, ampak za izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja, kar pravzaprav ni čudno – pri večini bolezni nam zdravniki grozijo s shujševalno dieto. V enem tednu je 39 »poskusnih zajcev« shujšalo v povprečju za 3,2 kilograma, kar sicer ni nenavadno, ker takrat izgubimo predvsem zadržano vodo. Trije tedni diete skoraj gotovo ne vplivajo prelomno na zdravje, zato se pripravite, da se bo treba držati pravil precej dlje. Če nas, seveda, zanima zdravje.

Več v reviji Zarja Jana št. 19, 12. 5. 2020

Zarja Jana
Sirtuinska dieta po kateri je hujšala pevka Adele