Nasveti

30-dnevna dieta pod drobnogledom

jk
18. 8. 2020, 23.40
Posodobljeno: 18. 8. 2020, 23.51
Deli članek:

Tisti, ki se bolj zares zanimamo za dietno prehranjevanje, smo najbrž vsaj slišali za dieto whole30, ki je pred več kot desetimi leti zmagovito osvojila svet. In kakšen je njen sloves zdaj: se je izkazala za uspešno? Je deležna kritik? Preverili smo, kaj o njej menijo strokovnjaki in katere od njenih nasvetov je smiselno upoštevati.

Zarja Jana
Osnovna ideja diete whole30 je namreč ta, da določena živila izločimo iz prehrane za 30 dni, nato jih ponovno vključimo, potem pa natančno opazujemo, kako se telo na to odziva.

Dieta whole30 je postala uspešna predvsem zato, ker ni zgolj shujševalna dieta, temveč pomaga pri prebavnih motnjah in kroničnem pomanjkanju energije. To je bila pred več kot desetimi leti, odkar jo poznamo, precej revolucionarna misel. Pridobila si je kar nekaj navdušenih sledilcev, ki trdijo, da jim je pomagala vzpostaviti boljše telesno in mentalno stanje. Ima pa tudi nekaj kritikov.

Več kot samo dieta

Dieto je zasnovala Melissa Hartwig, ki se je leta 2009 odločila, da za 30 dni iz prehrane izloči sladkor, mleko in celo stročnice (fižol, lečo, sojo, grah in čičeriko). Osnovna ideja diete je namreč ta, da določena živila izločimo iz prehrane za 30 dni, nato jih ponovno vključimo, potem pa natančno opazujemo, kako se telo na to odziva. Melissin eksperiment je dal osupljive rezultate, saj je opazila, da so se ji med dieto zmanjšale alergijske reakcije, izboljšala se ji je prebava, ukrotila je željo po hrani in imela kljub dieti ves čas veliko energije. Seveda se njen podvig ne bi imenoval dieta, če ne bi hkrati še shujšala. A to, da dieto opeva izumiteljica, niti ni presenetljivo. Drugi, najprivlačnejši del diete, ki zagotavlja uspeh, je njena preprostost: jemo lahko zelenjavo, krompir, sadje, meso (vendar ne mesnih izdelkov), ribe in morske sadeže, oreške (razen arašidov, ki sodijo med stročnice), semena, olja, kot so oljčno ali kokosovo olje, maslo ghee ter pijemo nesladkano kavo (brez kravjega mleka, ki ga lahko nadomestimo z mandljevim). Spisek je razveseljivo dolg. Edina živila, ki jih moramo črtati, so mleko in mlečni izdelki, žita, alkohol, stročnice, vsakršna sladila, mesni izdelki in industrijsko predelana hrana z aditivi. In kaj o dieti pravijo strokovnjaki?

Brez industrijsko pridelane hrane

Že na prvi pogled je jasno, da je velika odlika diete »celih 30 dni«, če ime poslovenimo, ta, da temelji na doma pripravljeni hrani. Vsekakor je takšna prehrana zdrava, saj telesu zagotavlja veliko vlaknin in vode, pa tudi proteinov in zdravih maščob.

Telo se zna očistiti samo

Strokovnjaki opozarjajo, da se zna telo samo očistiti, in nas svarijo pred dietami, ki obljubljajo čudežna očiščenja. Zagotovo pa prehrana, kakršno propagira dieta whole30, vse tovrstne samoočiščevalne procese še dodatno krepi in pospešuje.

Več v reviji Zarja Jana št. 33, 18. 8. 2020