Nasveti

Zdravljenje raka dojke s čebeljim strupom?

Simona Furlan
9. 9. 2020, 23.26
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 23.36
Deli članek:

Raziskovalci z Univerze Zahodne Avstralije v Perthu so nedavno polni optimizma objavili prve izsledke svojih raziskav o vplivu čebeljega strupa na celice raka dojke. Poskusi so pokazali, da ustrezna koncentracija čebeljega strupa – zahvaljujoč njegovi glavni sestavini, encimu melitin – celice dveh agresivnih oblik raka, trojno negativnega in HER2-pozitivnega, uniči učinkovito in hitro.

Zarja Jana
Poskusi so pokazali, da ustrezna koncentracija čebeljega strupa celice dveh agresivnih oblik raka uniči učinkovito in hitro.

Po besedah vodje raziskave, 25-letne dr. Ciare Duffy z inštituta za medicinske raziskave Harry Perkins na Univerzi Zahodne Avstralije, je študija pokazala, da melitin iz čebeljega strupa membrano rakave celice povsem uniči v 60 minutah. Poleg tega so ugotovili, da čebelji strup oziroma melitin zelo učinkovito vpliva tudi na signalne poti raka, ki so ključne za rast in razmnoževanje rakavih celic. Te so se  zaprle že v 20 minutah. Spodbudno je, da je bil pri tem vpliv na druge, zdrave celice nikakršen oziroma zanemarljiv, pa tudi, da je melitin mogoče proizvajati tudi sintetično.  

Učinkovito nad najagresivnejšo obliko. »Ta študija je še en čudovit primer tega, kako lahko snovi iz narave uporabimo za zdravljenje človeških bolezni,« je študijo, objavljeno v znanstveni reviji Nature Precision Oncology, komentiral prof. Peter Klinken, vodilni znanstvenik na področju medicine v Zahodni Avstraliji. Po njegovih besedah je bilo »izjemno razburljivo opazovati, kako melitin, glavna sestavina čebeljega strupa, zavira rast celic raka dojk, še posebej trojno negativnega raka«. 

Gre namreč za agresivno in težje ozdravljivo obliko bolezni, povezano z visoko stopnjo metastaz in ponovitev, ki prizadene od 15 do 18 odstotkov obolelih z rakom dojke. Zaradi zahtevnega zdravljenja je potreba po iskanju novih možnosti zdravljenja bolnic s to obliko raka dojke razumljivo velika.

Podpora drugim učinkovinam. Dr. Duffy je s svojimi sodelavci preučevala tudi, ali lahko melitin iz čebeljega strupa s tem, ko se loti membrane celic raka dojke in jo poškoduje, drugim kemoterapevtskim zdravilom olajša prodor v te celice in jih posledično tudi uniči. »Ugotovili smo, da je pri zdravljenju zelo agresivnih oblik raka dojke melitin mogoče uporabiti skupaj s kemoterapevtskimi učinkovinami, na primer z docetakselom (protitumorna učinkovina iz družine taksanov, ki zavira celično delitev ter se uporablja zlasti za zdravljenje raka dojke, jajčnika in nedrobnoceličnega pljučnega raka, op. a.). Kombinacija melitina in docetaksela je bila izjemno učinkovita pri zaviranju rasti rakavega tumorja pri miših.«

Čebele da, čmrlji ne. Avstralski znanstveniki so pri svoji raziskavi uporabili strup 312 čebel in čmrljev iz Zahodne Avstralije, Irske in Anglije. »Pri zbiranju čebeljega strupa sem začela s čebelami iz Pertha, ki veljajo za ene najbolj zdravih na svetu,« pravi dr. Duffy. Ker je na svetu okrog 20.000 čebeljih vrst, je želela primerjati učinek strupa čebel iz Pertha tudi z drugimi, za začetek je izbrala čebele iz Evrope, natančneje iz Anglije in Irske, poleg čebeljega strupa pa so v raziskave vključili strup čmrljev. Pokazalo se je, da čebele, čeprav različnih vrst in z različnih območij, proizvajajo enako učinkovit strup za boj s celicami raka dojke, medtem ko strup čmrljev, četudi v visokih odmerkih, na te celice ni imel praktično nikakršnega učinka. 

Več v reviji Zarja Jana št. 36, 8. 9. 2020