Nasveti

Dieta MITO odstrani bolečine in zbistri možgane

Sonja Grizila
30. 11. 2020, 22.30
Deli članek:

Skoraj obešenjaško je, da v tem času, ko imamo ogromno drugih skrbi, pišemo o dietah, ampak tale ni kar tako – z njo namreč premagujemo bolečine v telesu in bistrimo možgane. Hujšanje je le kolateralna »škoda«, ki pa si je velik del prebivalstva vroče želi. Dieta MITO nima nič skupnega z mitologijo, kot bi lahko sumili, ampak z mitohondriji, ki so v vsaki celici in jih lahko primerjamo z elektrarnami, ki oskrbujejo celice z energijo, dobijo pa jo iz kisika in hrane – in če je ta ustrezna, telo in možgani delujejo dobro, staranje se zavre, bolečine v telesu popustijo, avtoimunske bolezni se umaknejo, skratka, vse skupaj že meji na čudež. Smo res lahko sami svoji zdravniki?

Zarja Jana
Dieta MITO odstrani bolečine in zbistri možgane. Hujšanje je dodatna nagrada.

Naj takoj povem, da gre za blažjo različico keto diete, kar za mnoge pomeni »kupi mesa in maščobe«, a to ni res. Stroga keto dieta dopušča le 20 gramov ogljikovih hidratov na dan, ta, o kateri pišemo, pa 60, v obeh primerih pa pri obrokih nikakor ne držimo v eni roki kosa klobase, v drugi pa kozarca olja. O keto dieti so povedali že veliko grdega, pa tudi spodbudnega, in zdi se, da bodo morali o tem končno spregovoriti tudi znanstveni inštituti, doslej so se s tem namreč ukvarjali bolj ali manj le posamezni zdravniki. Nedavno sem pisala o knjigi Adijo, Alzheimer, ki priporoča za zdrave možgane podobno prehrano kot dieta MITO. Ravnokar tudi prebiram navodila dr. Sandre Cabot, ki po ketonskem principu že dolga leta zdravi zamaščena jetra, čeprav uradna medicina priporoča ravno nasprotno – omejuje beljakovine in maščobe. Zdi se, da bomo morali vendarle sami preizkusiti, po kakšni vrsti prehrane se najbolje počutimo, in učinke preverjati pri zdravniku. Mimogrede, nad dieto MITO se v svoji knjigi navdušuje tudi Sanja Lončar.

Terapevtska živila. Dieta obljublja več celične energije, temelji pa na živilih, ki učinkujejo protivnetno, ne zvišujejo ravni sladkorja v krvi, so praviloma brez glutena in vsebujejo kakovostne maščobe. Če jemo čim več terapevtskih živil, okrepimo proizvodnjo lastne celične energije, mitohondriji delujejo s polno močjo, kar pomeni, da povečamo regenerativno moč organizma, zavremo prehitro staranje, bolečine popustijo, utrujenost izginja, povrnil se bo zdrav spanec, in ker celice ne bodo umirale zaradi shiranosti, bo tudi njihova življenjska doba daljša.

Pa poglejmo nekaj skupin živil, ki so osnova vsakodnevne prehrane. Terapevtskih živil seveda ni med jedmi, ki vsebujejo moko, sladkor, riž, krompir in podobno, med drugimi skupinami pa so ena živila dovoljena, druga pa zelo priporočljiva

Več v reviji Zarja Jana, št. 481. 12. 2020