Nasveti

Slaščičarnica za dušo

Urška Krišelj Grubar
1. 2. 2021, 11.15
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 11.18
Deli članek:

Podarimo si dobro izbrano sladico besed. Tako, ki jo znajo pripraviti izvirni slaščičarji.

Zarja Jana
...

ZANJO

Prodajalnica sanj 
(Jojo Moyes, MK, 2020)

Začarala nas je že večkrat. Najprej s sladico Ob tebi, ki sta ji sledili še nadaljevanji Brez tebe in Samo jaz. Njena je tudi nepozabna Skupaj, nedavno pa si je izmislila novo in jo naslovila Prodajalnica sanj. Dolgo boste lahko ob njej uživale, grižljaj za grižljajem. Petsto strani prepletanj, ugibanj, prikrivanj, zapletov, ki se v želeno smer razpletejo šele v poslednjih grižljajih. Suzanna je ena od treh otrok premožne družine. Že od malega čuti, da je drugačna, pa ne ve, zakaj. Bo prodajalnica sanj in čudovitih naključno izbranih predmetov, ki so všeč lastnici, lahko zapolnila to vrzel? Njen zaročenec, ki si močno želi potomstva, postaja nestrpen. Leta tečejo, Suzana pa še vedno išče tisto nekaj, kar ji manjka. Šele tragedija in prehitro pretrgana vez prijateljstva ponudi resnico glavni junakinji.

 »Od nekdaj je šlo za nekaj drugega. Zdaj to vem. Hotela sem ... zapolniti luknjo.«

»Zapolniti luknjo?«

»Neil, zelo mi je žal. Ampak tako se samo slepiva. To počneva že leta ...«

»Kaj pa je? Kaj mi hočeš povedati?«

»Nisem srečna, Neil, in prav gotovo te ne osrečujem.«

»Ah,« je sarkastično vzdihnil. »Klasičen izgovor, nisi kriv ti, ampak jaz. Tako globoko sva zabredla, kaj?«

»Oba sva kriva,« ga je popravila. »Nisva več za skupaj.«

»Kaj?« 

 ***

ZA VAJU

Partnerstvo. Ste prepričani, da si ga želite? 
(Simone Milasas in Brendon Watt, Primus, 2020)

»Razlog, zakaj si z nekom, je, da lahko ustvariš najmanj dvajsetkrat več, kot bi ustvaril, če bi bil sam.« Privoščita si jo, če si še vedno zastavljata vprašanja: Še vedno  misliš, da te bo ona osrečila? Da je ona kriva, da ti nisi ves čas v najboljši formi? Da bi bilo vse drugače, če bi se on malo spremenil? Ga potihem obsojaš, ker v vsem tem času, ko sta skupaj, ne prepozna, kaj si v resnici želiš? Tvoja sreča ni odvisna od nje. In tvoja ne od njega. Partnerstvo ni izvor ustvarjanja tvojega življenja. Ti si ta izvor. Katalizator za spremembo. Mit, da bi si morala partnerja med sabo vse povedati, ne drži. To je enosmerna ulica. Preden se lotite partnerju pripovedovati, se vprašajte, kaj on lahko sliši. Ne povejte mu nečesa, česar ni pripravljen slišati. Ker potem se boste prepirali, da bi ohranili sebe. Druga taka uporabna reč je, da ne pomagajte, če vas za to nihče ne prosi. Ker s tem takoj postanete superiorni. Skratka, če želite več lahkotnosti v partnerstvu, komunicirajte s svojim partnerjem tako, kot on ali ona rada komunicirata. Če je vaš moški jezen ali frustriran, vam ga ni treba tolažiti. Pustite ga pri miru, naj uživa v svoji jezi. Dobro je, da je v vajinem odnosu kaos. Morda prav kaos prispeva k radosti, ki vama manjka. »Kaos ni pravilen in red ni napačen.« Kadar ženska reče ja, misli ne, in kadar reče ne, misli ja. Če ženska reče mogoče, to pomeni definitivno ne. Če bo rekla žal mi je, bo mislila tebi bo žal. Če ti bo rekla, delaj, kar želiš, bo mislila, kasneje boš drago plačal za to. Pri moških pa gre takole: kadar reče lačen sem, misli lačen sem. Kadar reče zaspan sem, misli zaspan sem. Kadar reče ljubim te, pa si misli, dajva zdaj seksat.

 ***

ZATE, ZA OTROKE, PA TUDI BABICE IN DEDKE

Fant, krt, lisica in konj 
(Charlie Mackery, Učila, 2020)

No, to je pa tista knjiga, ki vam je ni treba brati od začetka. Kjerkoli jo odprete, je odgovor. Všeč vam bo že na otip. Ima debele liste, na njih pa je napisano malo, a pove veliko. Všeč vam bo vsak grižljaj posebej. Charlie je knjigo tudi sam narisal. Tudi to vam bo všeč. In glavni junaki na naslovnici, iz katerih je avtor sestavil naslov: Fant, krt, lisica in konj. »Največja utvara je,« je rekel krt, »da bi življenje moralo biti popolno.« In prav to avtorjevo sliko je pes, ki mu knjigo med drugimi tudi posveča, potacal s svojo blatno tačko. Očitno je hotel tudi on povedati svoje. Knjiga preseneča s svojim silovitim odmerkom čistosti duha. Zdravi grižljaji, ki ne zastrupljajo, če si jih privoščite še pa še. Vi in vsi, ki jih imate radi. In ker je tole naša prva Slaščičarnica za dušo, naj bo tole zadnji grižljaj besed v njej: 

»Naučil sem se, kako biti navzoč v trenutku.«

»Kako?« je vprašal fant.

»Poiščem tiho mesto, nato zaprem oči in diham.«

»To je dobro. In potem?«

»Potem se osredotočim.«

»Na kaj pa?«

»Na torto,« je odvrnil krt.

Zarja Jana, št. 4261. 2021