Nasveti

Moja “čudežna” dieta

Sonja Grizila
22. 2. 2021, 22.00
Deli članek:

V resnici čudežne diete za vse ni, ker smo med seboj preveč različni. Smo različnega spola, starosti, dednih obremenitev, zdravstvenega stanja, navad in razvad, skratka, noben recept za hujšanje ni napisan na našo kožo. So neka splošna pravila (da recimo sladkane pijače nikomur ne koristijo), vse drugo pa si moramo prikrojiti po svojih potrebah. Če mislimo s hujšanjem resno, ne bo pretežko. Čisto mimogrede – v strokovnih krogih so za najboljšo dieto lanskega leta razglasili sredozemski režim prehranjevanja, kar je za sovražnike rib prava katastrofa.

Zarja Jana
v strokovnih krogih so za najboljšo dieto lanskega leta razglasili sredozemski režim prehranjevanja, kar je za sovražnike rib prava katastrofa.

No, ampak če smo malo domiselni, bomo vseeno spravili na svoj jedilnik kupe sadja in zelenjave, ribe pa nadomestili s pustim mesom, vendar v manjših količinah. Ampak o tem nekoliko pozneje.

Covid nas je lepo poredil. Običajno se čez zimo zredimo, ne le zato, ker se manj gibamo in ker je zimska hrana po navadi krepkejša, ampak tudi zato, ker telo zaradi mraza zahteva in porabi več hrane. Seveda pa ne toliko, kolikor smo je sposobni stlačiti vase. Epidemija je zadeve samo še poslabšala, gibanje je bilo omejeno, jedli pa smo več, saj je hrana najhitrejša in najcenejša tolažba. Skratka, pred letošnjo pomladjo imamo še več problemov s težo in zdravjem kot običajno. Obstajajo hitre rešitve? Če imamo dva kilograma preveč, da. Že v dveh, treh dneh jih lahko na račun zadržane vode uspešno sklestimo, ampak jih bomo dobili pri prvih nekaj grehih nazaj.

Obstajajo nove čudežne diete? No, seveda, ampak vse so variacije ali kombinacije prejšnjih. Pa prehranski dodatki, ki pospešijo hujšanje? Na tisoče jih je, mnogi obljubljajo, da lahko normalno jeste in hujšate, ampak v drobnem tisku potem piše, kaj to pomeni »normalno« – vsekakor precej omejevalno. In nekateri dodatki so lahko tudi precej nevarni.

Dieta pegan. Gre za dieto, ki je stara nekaj let, slavna pa je postala šele zdaj. Zasnoval jo je zdravnik Mark Hyman, namenil pa jo je svojim bolnikom, da bi jih spravil v boljšo kondicijo in zmanjšal tveganje za številne kronične bolezni, ki so posledica debelosti. Ime je sestavljeno iz dveh diet – paleolitske in veganske. 75 odstotkov kalorij prispeva rastlinska hrana, preostalih 25 pa ekološko pridelano meso, ribe in jajca. Zagovorniki paleodiete se niso pritožili, vegani pa vsekakor.

Dieta ne vsebuje različnih uvajalnih in nadaljevalnih faz niti nima večtedenskih jedilnikov. Temelji na priporočilih in prepovedih, znotraj tega pa imamo veliko izbire. Ker je dokaj razumna, vam jo predstavljamo.

Več v reviji Zarja Jana, št. 823.2. 2021

Zarja Jana
Dieta pegan