Nasveti

Bogate s hranili, revne s kalorijami

jk
16. 7. 2021, 16.58
Posodobljeno: 16. 7. 2021, 17.02
Deli članek:

Poletje nam ponuja obilico svežih zelenjave in sadja, ki sta nam lahko v pomoč pri hujšanju in vzdrževanju lepe postave. Postrezimo si s hladnimi juhami, ki so hit sezone! Te izvrstne dietične jedi so osvežilne, bogate s hranili in revne s kalorijami.

Zarja Jana
Juha je lahka jed, ki vsebuje veliko zdravih hranilnih snovi. Telesu dovaja potrebno tekočino in poskrbi za dobro prebavo. In za povrh jo pripravimo skoraj mimogrede.

Poletna vročina precej spremeni našo željo po hrani – le kdo mara poleti jesti težke, mastne jedi? Običajno tak čas prav zato tudi izgubimo kakšen odvečen kilogram, ne da bi bili zares na shujševalni dieti. Skušajmo ta poletni dosežek ohraniti, ga še izboljšati in se z juhami  iz sezonske zelenjave znebiti še nekaj odvečnih kilogramov. Juha je lahka jed, ki vsebuje veliko zdravih hranilnih snovi. Telesu dovaja potrebno tekočino in poskrbi za dobro prebavo. In za povrh jo pripravimo skoraj mimogrede.

Z obilnim zajtrkom telesu zagotovimo dovolj energije

Hujšanje z juhami je zelo preprosto. Med jušno dieto je zajtrk zelo obilen – pravzaprav naš glavni dnevni obrok. Tako organizmu zagotovimo dovolj energije za dnevne potrebe. Opoldne in zvečer pa imamo juho. Če se takšnega prehranjevalnega režima držimo teden dni, poleg tega pa se seveda odpovemo sladkarijam in sladkanim pijačam, se lahko prav na hitro znebimo kakšnega odvečnega kilograma. In to brez dodatne športne aktivnosti.

Breskova jogurtna juha

Ste pripravljeni poskusiti malce nenavadno kombinacijo? Eno breskev razpolovimo, odstranimo koščico in jo olupimo. Sadno meso narežemo na kocke in pokapljamo z žličko limoninega soka. Razrežemo 2 zrela paradižnika in pol rumene paprike, sesekljamo ¼ čebule, ¼ solatne kumare pa olupimo ter narežemo na koščke. Paradižnik, papriko, čebulo, kumarico in breskev skupaj z žličko belega vinskega kisa in žlico navadnega jogurta ukašimo s paličnim mešalnikom. Po okusu posolimo in popopramo, če pa je juha pregosta, jo razredčimo z nekaj vode. Za pol ure jo damo v hladilnik, da bo prijetno ohlajena. Postrežemo v skodelici ali kozarcih, prelijemo z žlico tekočega jogurta in potresemo z narezanimi bazilkinimi listki.

Pribl. 100 kcal

NAMIG

V paradižniku so bioaktivne snovi, ki preprečujejo nalaganje kilogramov.

Gaspačo iz jajčevca

Polovico jajčevca razrežemo na koščke, začinimo s soljo in popramo ter prelijemo z 2 žličkama olja. V pečici, segreti  na175 stopinj, pečemo 45 minut. Pustimo, da se ohladi.

Sesekljamo pol stroka česna. S paličnim mešalnikom ukašimo jajčevec, česen, 25 g mletih mandljev, dodamo še žličko olja in pol žlice jabolčnega kisa. Za pravo jušno teksturo dolijemo nekaj tekočega jogurta. Začinimo po okusu in damo za pol ure v hladilnik.

50 g dinje razrežemo na kocke in na drobno sesekljamo 2 mandljevi jedrci. Vmešamo v ohlajen gaspačo, pokapljamo z nekaj kapljicami olja, po vrh pa potresemo še s ščepcem sveže sesekljanega peteršilja. Kadar smo lačni, lahko juhi dodamo še popečene kocke tofuja.

Pribl. 330 kcal

NAMIG

Grenka olja v jajčevcu okrepijo presnovo.

Kefirjeva juha z redkvijo in mlado peso

50 dag mlade rdeče pese operemo in skuhamo. Ohlajeno olupimo in narežemo na drobne koščke. 250 g solatnih kumaric razrežemo na koščke, od tega jih damo 50 g na stran za garniranje. 4 vejice svežega drobnjaka na drobno sesekljamo, nato pa večino kumaric, narezane pese, drobnjak, 125 ml kefirja, 10 ml limoninega soka ter pol žličke nastrgane limonine lupinice dobro ukašimo. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Vmešamo ostanek kumaric. 15 g redkvice na drobno sesekljamo, dodamo še prgišče sesekljane kreše ali mikrozelenja in posipamo po ohlajeni juhi. (jk)

Pribl. 90 kcal

NAMIG

Redkvica vsebuje veliko balastnih snovi in skrbi za dobro delovanje jeter pri razgrajevanju maščobe.

OKVIR: Zakaj so ohlajene juhe tako koristne

Izbrani trije recepti ponujajo pravo kombinacijo tekočine, obilo svežega sadja in zelenjave. Vse to koristi presnovi, koži, razpoloženju in celo kognitivnim sposobnostim.

- Presnova

Voda ne vsebuje kalorij, a zapolni prostornino želodca, zato smo siti. Če organizmu zagotovimo dovolj tekočine, nimamo napadov volčje lakote. Tudi za dobro presnovo je voda izjemno pomembna.

- Koža

Koliko je koža gladka in napeta,  je zelo odvisno od tega, ali je v telesu dovolj tekočine. Voda skrbi za več kolagena, ki kožo gladi od znotraj. Dovolj navlažena koža nima gubic ter deluje mladostno in sveže.

- Razpoloženje

Žeja ima podoben učinek na naše razpoloženje kot lakota, in sicer nas spravlja v slabo voljo.

- Mišljenje

Raziskave kažejo, da tisti, ki zaužijejo dovolj tekočine, bolje in lažje razmišljajo. Že 1,5 l vode na dan izboljša naše kognitivne sposobnosti kar za tretjino.

NAMIG

Kadar se nam mudi, lahko hladno juho na hitro popijemo iz kozarca in je ni treba jesti z žlico s krožnika.

Zarja Jana, št. 28, 13.7. 2021