Nasveti

Ko naravno postane nevarno

Sanja Lončar
21. 9. 2021, 21.52
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 21.58
Deli članek:

Tokrat ne objavljamo katerega od vaših pisem, temveč deset takšnih, ki jih redno dobivam ali berem v FB-skupinah zeliščarjev in samooskrbnih navdušencev. Vsak dan prebiram tudi nasvete in ideje, ki so dobesedno smrtno nevarni, zato sem se odločila zapisati najktualnejše za splošno publiko. Očitno je korona mnogim nagnala strah v kosti in jim hkrati pomračila um, saj ljudje vase dobesedno mečejo vse, o čemer preberejo, da bi lahko učinkovalo, in si domišljajo, da vse, kar je naravno, ne more biti nevarno. A se motijo. Površnost nas lahko stane tudi življenje, posebej ko se začnemo igrati z močnimi zdravilnimi rastlinami ali njihovimi koncentrati, kot so eterična olja.

zarja jana
Površnost nas lahko stane tudi življenje, posebej ko se začnemo igrati z močnimi zdravilnimi rastlinami ali njihovimi koncentrati, kot so eterična olja.

1. Slišala sem, da je proti koroni treba prežvečiti 5–6 klinčkov na dan. Bo to pomagalo? V podjetju so nam zagrozili, da kdor zboli, si lahko napiše odpoved. Kaj pa eterično olje klinčkov, koliko ga smem zaužiti?

Razumem stisko, v katero mnoge peha pohlep »vojnih dobičkarjev«, vendar ni treba takoj posegati po najmočnejšem protimikrobnem sredstvu na tem planetu. Že če prežvečite en klinček, boste usta dobesedno anestetizirali. Evgenol, ki je v eteričnem olju klinčkov, je zelo agresiven do naših sluznic, zato so klinčki dobri, ko moramo, denimo, ustaviti granolom na zobu ali kakšno drugo hudo vnetje. Niso pa to žvečilke za vsak dan, zato raje prežvečite na dan en strok kardamoma ali malo ingverja ali kakšen listek origana. Za zajtrk malo medu s cimetom, vmes pa kakšen čaj, ki krepi dihala. V službi poližite še od eno do dve pastili islandskega lišaja, pastilo propolisa, na oblačila pa si dvakrat na dan kanite 1–2 kapljici eteričnega olja evkaliptusa, lovorja ali rožmarina. Najbolje je z naravnimi protivnetnimi in protimikrobnimi snovmi kolobariti, da si s pretirano uporabo ne naredimo več škode kot koristi.

2. Pomoč prosim, lani sem dala cvetove ameriškega slamnika v žganje. Za kaj lahko uporabljam ta »zvarek«?

in

3. Prebrala sem, da moram proti virusom narediti tinkturo iz korenin ameriškega slamnika. Ali je dovolj, da jih izkopljem, očistim in dam v žganje? Koliko časa naj to stoji? Se pije na šilce ali po kapljicah?

Tinkturo iz zgornjega dela ameriškega slamnika delamo tako, da na drobno sesekljamo celotni zgornji del rastline – stebelce, liste, cvetove in še posebej semena, ki so v obliki ježka. Vse to moramo namakati v vsaj 65-odstotnem etanolu, če želimo izlužiti najbolj protivirusne učinkovine – alkilamide. Domače žganje je praviloma preslabo za doseganje tega namena. Če namakamo cele cvetove, pa je izplen še toliko manjši, ker se mnoga rastlinska tkiva sploh ne bodo odprla.

Kar bomo dobili, je imunostimulativna tinktura, ki jo lahko uporabljamo le za kratkotrajno krepitev imunskega sistema. Za daljše jemanje pa je nujno, da naš »zvarek« vsebuje tudi tinkturo, ki je pripravljena iz korenine ameriškega slamnika. Zaradi te namreč pripravek učinkuje imunomodulatorno. Če je pravilno narejena, takšno tinkturo lahko uživamo po 25 kapljic v malo vode do trikrat na dan.

4. Ruski zdravniki priporočajo, da ves dan žvečimo ingver in da je to najboljša preventiva proti covidu.

Ingver je res močno orožje proti virusom, vendar njegove moči ne smemo podcenjevati. Ker vsebuje tudi encime, ki topijo beljakovine, bi, če bi ga res nenehno žvečili, v nekaj dneh skurili tudi sluznico našega jezika. Bolje, kot da bi surovi ingver žvečili, je, da ga uporabljamo v toplih napitkih. S pregrevanjem se namreč moči ingverja ne izgubijo (eterično olje razpade šele po 10–15 minutah pregrevanja), temveč okrepijo, encimski učinki na sluznice pa zmanjšajo.

Tudi raziskave, o katerih lahko več preberete v priročniku Naravne rešitve za težave z virusi, dajejo prednost uporabi svežega ingverja v obliki vodnega izvlečka. Dokazali so namreč, da pri respiratornih virusih učinkovine iz ingverja onemogočijo 73–81 odstotkov virusov, ki poskušajo predreti celične stene. Če ingver zaužijemo, preden nastopi okužba, pa je učinek skoraj 90-odstoten. Študije so dokazale, da se moči ingverja še povečajo, če ga kombiniramo s pripravki iz ameriškega slamnika.

5. Za krepitev odpornosti vsak dan uživam po štiri kapljice eteričnega olja origana. Lahko povečam odmerek, zdaj ko je epidemija na vrhuncu?

Najbolje je, da odmerek takoj zmanjšate … na nič. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 38, 21.9. 2021