Nasveti

Aplikacije za planet

Tina Nika Snoj
28. 9. 2021, 18.23
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 18.25
Deli članek:

Mobilni telefoni so postali naši nepogrešljivi spremljevalci. Preko aplikacij nas informirajo, zabavajo, merijo našo športno aktivnost in spremljajo naše zdravstveno stanje. Čedalje bolj priljubljene so tudi aplikacije, ki nam pomagajo živeti tako, da ne bomo ogrožali zdravja planeta.

zarja jana
Čedalje bolj priljubljene so aplikacije, ki nam pomagajo živeti tako, da ne bomo ogrožali zdravja planeta.


Kakšen je vaš ogljični odtis? 
Prvo merilo našega vpliva na okolje je zagotovo ogljični odtis, ki ga vsak dan puščamo za sabo. Kolikšen je, nam na podlagi porabe električne energije, prevoza, hrane in dejavnosti v prostem času pomaga izračunati aplikacija OroecoGo Green ponuja 52 nasvetov, kako z majhnimi, preprostimi koraki v svoj vsakdan uvedemo trajnostne prakse. iHuerting pa je pravi naslov za tiste, ki bi radi postali mestni vrtnarji. Z njegovimi navodili, kdaj zalivati, gnojiti in kako odgnati škodljivce, lahko vrt ustvarimo tudi na najmanjšem balkonu, terasi ali celo okenski polici.  

Proti metanju hrane v smeti se bori aplikacija Love food hate waste. Ponuja načrtovalnik nakupov, shranjevanja in porabe ter kuharsko knjigo z recepti za jedi iz hrane, ki jo najpogosteje neuporabljeno odvržemo. S hrano ima opravka tudi aplikacija HowGood, ki vam z analizo šestdesetih kazalnikov pomaga pri odločitvi, kateri izdelek kupiti. Gre za to, da jeste čim bolj zdravo, obenem pa ne podpirate proizvajalcev, ki z okoljem ravnajo kot svinja z mehom. HowGood svojim uporabnikom ponuja katalog z več kot 100.000 živilskimi izdelki, preverjenimi s kazalniki, kot so sestavine, vpliv na skupnost, predelava hrane ali okoljski angažma proizvajalcev. Na ta način lahko vedno ugotovite, kako je bila hrana proizvedena, preden se odločite, ali jo boste kupili, glede na to, kako spoštljiv je bil proizvajalec do družbe in okolja.

JoinIn je še ena aplikacija, ki jo je vredno imeti na svojem telefonu. Njeno vodilo je »razmišljaj globalno, deluj lokalno«, namenjena pa je predvsem povezovanju ljudi in skupnosti z enakimi vrednotami in cilji, ki so pripravljeni sodelovati ter si medsebojno pomagati. Uporabnik ponudi svoj čas, znanja in spretnosti za pomoč ljudem, organizacijam in skupnosti v bližnji okolici, v zameno pa sam dobi pomoč, kadar jo potrebuje.

JouleBug bo všeč tistim, ki radi stvari počnejo v okviru skupine in svoje dosežke delijo z drugimi. V okviru te aplikacije boste našli somišljenike, s katerimi lahko prek videoposnetkov delite svoj napredek, ideje in zvijače ter statistike porabe in prihrankov.

Zelene investicije. Če ste med srečniki, ki jim denar ostaja, in imate žilico za investiranje, si tudi tu lahko pomagate z aplikacijami. Tudi na tem področju se množijo pripomočki, ki ponujajo paleto »zelenih« podjetij, ki si prizadevajo aktivno reševati okoljske težave. Tako boste lahko mirno spali v zavedanju, da je vaš denar naložen okolju prijazno. Med tovrstnimi aplikacijami je, denimo, Clim8, ki ljudem omogoča vlaganje v trajnostna podjetja. Clim8 strankam ponuja izbor preverjenih delnic, ocenjenih na podlagi tega, koliko dobrega podjetje naredi za planet. Še ena je Sugi, aplikacija, ki vam omogoča, da izmerite emisije ogljika iz svojih naložbenih portfeljev. Aplikacija je razvila tudi orodje za merjenje napovedi globalnega segrevanja iz naložbenih portfeljev.

Zarja Jana, št. 39, 28.9. 2021