MODRIJANI-20 Svet24.si

Kdaj bo Blaž Švab spet zibal?

budisti1 Svet24.si

Vsi menihi tajskega budističnega templja padli na...

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

jansa logar bled Reporter.si

Janez Janša je »dvoživki« Anžetu Logarju ...

nk olimpija 22 mm Ekipa24.si

Na mizi vodstva zmajev ponudba, ki je ne gre ...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

Mario Ferri 3 Ekipa24.si

Razkrita identiteta pogumnega navijača, ki je v ...

Nasveti

Mini paneton

Italijansko božično pecivo. V pomanjšani različici je tako prisrčno, da ga je kar škoda pojesti.

Sestavine

  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 500 g moke
  • 2 zavitka suhega kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 2 dl toplega mleka
  • 200 g zmehčanega masla
  • 150 g mešanega suhega sadja
  • 100 g kandirane pomarančne in limonove lupinice
  • ½ žličke soli
  • mleko za premaz
  • 1–2 žlici mandljevih lističev

Priprava

1. Jajci in rumenjak stepemo z vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko ter ji dodamo sladkor, kvas in sol. Dodamo mleko in jajca z aromo ter s kuhalnico nežno mešamo, da dobimo lepljivo in mehko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na toplem vzhajati, da se njegov volumen podvoji.


2. Pripravimo 10 manjših okroglih pekačev (ali pločevinke s približno 2 dl prostornine) in jih obložimo s papirjem za peko tako, da nekaj papirja gleda čez rob pekača. Lahko uporabimo tudi pekač za mafine, ki ga prav tako obložimo s papirjem ali papirčki za mafine.


3. V vzhajano testo z rokami vmešamo še maslo, nasekljano suho sadje, pomarančno in limonovo lupino. Testo narežemo na 10 enakih delov in jih damo v pripravljene pekače. Pokrijemo s folijo in spet pustimo, da vzhaja.


4. Pečico segrejemo na 190 °C. Kruhke nežno premažemo z mlekom, posujemo z mandljevimi lističi in pečemo od 25 do 30 minut do zlato rjave barve. Kruhke je dobro v pojesti 3 dneh ali pa jih za največ 6 tednov zamrzniti.

(Recept in foto: revija Dobber tek)