Nasveti

Slastna polenovka za božični večer

Metka McCully Žigon
24. 12. 2021, 11.37
Posodobljeno: 24. 12. 2021, 11.47
Deli članek:

Božični večer je prav poseben, za kristjane sveti. Od nekdaj so, že v predkrščanskih časih, izvajali posebne obrede in veljali so čisto posebni običaji, kaj naj se takrat počne, da bo družina srečna in zdrava ter blagoslovljena. Poleg posebnih stvari, ki se jih počne na ta večer, se je vedno pripravljalo tudi posebne jedi. Navadno je na ta dan veljal post, ko je bilo odsvetovano uživanje mesa, zato so ljudje pripravljali ribe.

revija jana
Na Primorskem je bila še posebno cenjena polenovka oziroma bakala, ali kot tudi rečejo, štokfiš.

Na Primorskem je bila še posebno cenjena polenovka oziroma bakala, ali kot tudi rečejo, štokfiš. Celo moja babica in dedek se spominjata te navade iz svojega otroštva. Sedaj tradicijo nadaljuje moja mama, ki pripravi res božansko, najboljšo na svetu, polenovko v omaki s polento. To jemo navadno le enkrat v letu – na božični večer.


Dolg in smrdeč proces

Priprava jedi s polenovko je kar dolg in tudi smrdeč proces, saj je treba, če kupimo suho polenovko, to namakati ves teden in vsak dan menjati vodo vsaj trikrat. Postopek je občutno preprostejši, če kupimo že namočeno in očiščeno (to vsekakor najbolj priporočam).

Ko imate namočeno polenovko, kupljeno ali pa doma pripravljeno, jo je treba skuhati in očistiti. Kose namočene polenovke damo v slano vodo, priložimo jušno zelenjavo ter jo kuhamo uro do uro in pol. Še toplo vzamemo iz vode ter očistimo vseh kosti in kože. Vode, v kateri se je kuhala polenovka, ne zavržemo, saj jo bomo uporabili za omako. Tudi če kupimo že očiščeno in namočeno polenovko, jo dobro pregledamo in odstranimo kakšno morebiti prezrto koščico. To je kar zamudno delo, a vsekakor vredno truda. Naj vam kdo pomaga, da bo šlo hitreje. Očiščene koščke ribjega mesa kar s prsti pomečkamo in zdrobimo.

S tako pripravljenim mesom polenovke lahko pripravimo različne jedi – namaz s polenovko (bakala na belo), omako s polenovko in polento ali polenovko s krompirjem, lahko tudi kaj drugega, a te tri v so v Sloveniji najbolj tradicionalne. Sedaj pa še recept moje babice za polenovko s polento. Malce smrdeče je (bodite pripravljeni), a res božanskega okusa. Že ko to pišem, se mi cedijo sline!

Polenovka v omaki s polento

Sestavine

  • 500 g očiščene, kuhane polenovke
  • 3–4 stroke česna
  • 1 čebula
  • 2 žlici drobtin
  • olivno olje
  • šopek peteršilja
  • 1 dcl sladke smetane
  • 2 dcl vode, v kateri se je kuhala polenovka (po občutku, dajte malce več ali manj)
  • 1 dcl belega vina
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • sol, poper – po okusu

Priprava

1. Na olivnem olju zarumenimo čebulo, česen in drobtine. Zalijemo z vodo, v kateri se je kuhala polenovka, dodamo očiščeno meso polenovke, peteršilj, smetano, belo vino. Malce pokuhamo in medtem mešamo (10–15 minut), začinimo s soljo ter poprom po okusu. Če je pregosto, dodamo še malo vode, v kateri se je kuhala polenovka, ali mleka.

2. Posebej skuhamo koruzno polento. Postrežemo tako, da damo na krožnik polento, okrog omako iz polenovke in čez vse potresemo nariban parmezan.

Revija Jana št. 5121.12.2021