Nasveti

Pametne novoletne zaobljube

jk
30. 12. 2021, 18.32
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 18.37
Deli članek:

O ja, pa smo spet tam. Sami sebi obljubljamo same krasne stvari in se v novem letu že vidimo lepše, srečnejše in bolj zdrave. Preberite, katere zaobljube se po mnenju psihologov najbolj obrestujejo.

revija Jana
Od česa se je smiselno posloviti še pred novim letom?

Prevetrimo krog prijateljev

Španska študija je pokazala, da se ljudem, ki preživljajo čas z ljubimi in zanje pomembnih osebami, že v treh mesecih zniža raven stresnega hormona ter zviša raven hormona sreče. Za dolgoročno srečno življenje je torej treba dodobra prevetriti krog ljudi, s katerimi preživljamo čas. Ne zapravljajmo ga s tistimi, ki nas nenehno vlečejo k tlom. Življenje je prekratko.

Preteklost pustimo za seboj

Lutka iz otroštva, spominska knjiga in podobni spominki zbujajo lepe spomine, a če je teh preveč, nam lahko začne preteklost zastirati pogled v prihodnost. Psihologi pravijo, da predmetov ne hranimo, ker jih potrebujemo, marveč ker nam predstavljajo čustveno zaščito pred nepredvidljivostmi življenja kot takega. A veliko bolje je, če se soočimo s svojimi notranjimi strahovi in jih brez milosti odstranimo. Kdor to zmore, se takoj počuti svobodnejšega in je napolnjen z novim elanom, ki mu daje nov polet.

Spravimo v red svoje finance

Finci so pritegnili k sodelovanju v raziskavi o vplivu financ na duševno stanje kar devet tisoč oseb. Študija je pokazala, da dlje trajajoče finančne skrbi pogosto vodijo v depresijo. Šele dobro in pregledno urejene finance so pogoj, da se v telesu sprošča več hormona sreče ter manj melatonina, ki povzroča depresijo. Urejene denarne zadeve so torej podlaga za srečno in zdravo življenje. Kako jih spraviti v red ... no, to pa je že bolj komplicirano. Za začetek bo gotovo pomagalo, če razmislite o nepotrebnih stroških.

Pomahajmo v pozdrav slabim navadam

Svojih starih navad se trdno držimo in njihovo opuščanje je ena najtežjih nalog. Hkrati pa so prav nove izkušnje, ki segajo izven tesnega okvira že doživetega, pomembne za razvoj in osebnostno rast. Priporočljivo je letno opustiti vsaj tri slabe navade. Novosti so namreč tiste, ki osrečujejo naše možgane in nam dajejo občutek, da smo polni življenja. (jk)

* URESNIČEVALEC ŽELJA

Pametni pišejo. Tudi svoje želje in cilje. Najdite miren kotiček za pogovor s samim sabo in razmislite, česa si resnično želite, da bi se vam uresničilo v letu 2022. Napišite vsaj deset želja in ciljev – naj bodo čim konkretnejši. Pravijo, da se zapisane želje uresničijo še hitreje kot tiste, ki jih izražamo zgolj v mislih. Naj bo res tako!

Moji cilji in želje za leto 2022: _____________________________________________________

Zbogom! (Zapišite vse, česar ne potrebujete več in kar puščate v preteklosti):

________________________________________________________________________________

Revija Jana št. 5228.12.2021