Nasveti

Najljubši silvestrski recepti znanih Slovenk

Lara Jelen
30. 12. 2021, 19.05
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 19.18
Deli članek:

Dobro jesti in čim manj časa preživeti v kuhinji. Kaj ni to odlična formula za obetaven začetek silvestrskega večera? Pri uresničevanju tega načrta nam bodo prišli še kako prav uporabni in preizkušeni recepti. Letos si lahko pomagate tudi s katerim od receptov za najljubše silvestrske jedi znanih Slovenk. Tekst: LARA JELEN foto: SHUTTERSTOCK, midvakuhava.si

revija Jana
Veganska pečenka

Solata iz artičok

Damjana Golavšek, pevka: »Zelo rada naredim solato iz artičok. Vse delam po občutku. Ponavadi je to ena izmed predjedi, zraven postrežem popečene kruhke. Zelo okusno! Recept sem predala naprej že velikokrat.«

Sestavine

1 kozarec v olju vloženih artičok

1 srednje velika šalotka

oljčno olje

nekaj malega limoninega soka

1 strok česna

sol in poper

parmezan

Priprava

1 Vložene srčke artičok odcedim in narežem na lističe.

2 Prepražim srednje veliko šalotko, da je lepo rjava, nikakor se ne sme zažgati. Prepraženo dodam k artičokam.

3 Začinim z oljčnim oljem, limoninim sokom, na drobno sesekljanim strokom česna, soljo, poprom in naribanim parmezanom. Dobro premešam.

Porova juha

Ani Frece, pevka: »Ta jed ni ravno značilno silvestrska, a meni ustreza, kadar imamo na meniju veliko jedi. Je super za začetek, saj je res lahka in ne nasiti preveč. Pa tudi zelo preprosta je za pripravo, tako da boste imeli več časa za glavno jed ali sladico.«

Sestavine

1 kg pora (ali 1 velik por na osebo)

zelenjavna jušna osnova

malo kurkume in posušenega drobnjaka

1 žlica sirnega namaza ali skute

nekaj malega bučnega olja

sol, poper

popečene kruhove kocke

Priprava

1 Na maslu ali olivnem olju prepražimo por, da postane zlato rumen, prej lahko tudi dodamo še kakšno šalotko, a ni nujno. Nato dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali samo soljeno vodo – ravno toliko, da prekrije por, da ne bo preredka. Sama delam vedno po občutku in nimam preračune količine.

2 Dodamo malo kurkume in posušenega drobnjaka. Če želimo lahko juho, potem ne dodajajmo krompirja niti moke. Potrebujemo le dovolj pora. Ker pa se ta pri praženju precej skrči, ga je treba dati več.

3 Pokrita porova juha naj nežno vre približno 10 minut, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom v kremno juho, a ne čisto do gladkega. Naj se še vidijo delčki pora.

4 Na krožnike si poleg juhe pripravimo za žličko sirnega namaza ali skute, ki ji primešamo nekaj kapljic bučnega olja. Juho lahko postrežemo tudi s popečenimi kruhovimi kockami, ki jih popopramo.

Pečen lososov file z brokolijem

Marta Zore, pevka: »Za silvestrovo v pečici spečem lososove fileje brez kosti, poleg pa prav tako v pečici na koščke narezan brokoli, ki je tako pečen presenetljivo okusen. Posebej pripravim prilogo iz pečene paprike. Zeleno papriko narežem na pol cm ozke trakove, ki jih v ponvi na olju pražim toliko časa, da že malo porjavijo. Ko je paprika pečena, jo odstavim z ognja ter zalijem z nekaj žlicami vinskega kisa in bio sojino omako. Pečeno papriko za nekaj ur postavim v hladilnik, saj je potem še boljša.«

Sestavine (na osebo)

1–2 lososova fileja brez kosti (250 g)

100 g brokolija

50 g masla

sol po okusu

Priprava

1 Lososa samo posolim in nič drugega, saj maslo na koncu doda super okus. Pečem ga skupaj z brokolijem dobre pol ure na 200 stopinjah, vmes ga enkrat obrnem, da se  na obeh straneh zlato rjavo obarva. Tudi brokoli posolimo.

2 Ko sta losos in brokoli pečena, ju premažem z maslom in postrežem.

Gregada

Maja Blagovič, igralka: »Ta jed je bomba. Če imate pri roki okrogel paradižnik, si pripravite gregado, če ga nimate, pa lešado. Pri obeh jedeh stavimo na kombinacijo rib in krompirja.«

Sestavine

olivno olje

1–2 čebuli (odvisno od njene velikosti)

1 kg krompirja

1 kg različnih rib (rep grdobine, del škarpine, oslič, kakšen škamp ...)

1 dcl vina (malvazija)

100 g okroglega paradižnika

sol in poper

Priprava

1 Uporabimo teflonsko zelo široko in plitko posodo premera 20 cm in jo polijemo z olivnim oljem. Dno posode pokrijemo s čebulo, narezano na kolobarje. Sledi plast krompirja, narezanega po želji – jaz ga narežem na ½ cm kolesca.

2 Krompir pokrijemo s koščki različnih rib (rep grdobine, del škarpine, oslič, kakšen škamp ...). Spet damo preko na kolesca narezan krompir in paradižnik. Dodamo malo olivnega olja, sol, poper in malvazijo ter pokrito dušimo toliko, da je krompir kuhan (približno 20 minut).

NAMIG

Če bi se namesto gregade raje lotili lešade, izpustimo paradižnik, jed pa poleg z vinom prelijmo še z vodo – samo toliko, da so ribe pokrite.

Pečenka stefani

Darja Reichman, igralka: »Sicer sem na silvestrovo redko doma, ker imam ponavadi silvestrsko predstavo in je potem že prepozno za kakšne kulinarične specialitete. Takrat pride v poštev  dober tatarski biftek na opečenih kruhkih in dimljen losos. Kadar pa se zgodi, da imam čas, je ena mojih najljubših jedi pečenka stefani s pečenima krompirčkom in zelenjavo ter obvezna skleda domačega rdečega radiča s fižolom. Jed je dokaj preprosta in ne zahteva veliko časa za pripravo. V slabi uri bo gotova.«

Sestavine

300 g mlete svinjine in 700 g mlete govedine

1 strok česna ali česen v prahu

1 mala čebula

2 posušeni kajzerici (lahko tudi kakšen drug kruh), namočeni v toplem mleku ali vodi

1 jajce

majaron

peteršilj

sol

poper

kajenski poper

mleta rdeča paprika (vse začimbe dodam po občutku, ampak raje več kot manj)

3 v trdo kuhana jajca

olivno olje

3 lovorovi listi

Priprava

1 Vse sestavine (razen v trdo kuhanih jajc in olja) dam v skledo in jih dobro zmešam. Nato oblikujem podolgovato štruco, v katero dam v trdo kuhana jajčka.

2 Lepo oblikovano štruco premažem z oljem in položim na peki papir, na vrh pečenke pa zapičim še lovorove liste, ki dajo čudovito aromo. Pečem slabo uro na 200 stopinjah Celzija.

Zraven postrežem še pečen krompirček in pečeno zelenjavo (korenček, rdeča pesa, čebula, bučke ...).

Veganska pečenka

Vesna V. Godina, antropologinja: »Imam veliko najljubših receptov. Med njimi je prav gotovo veganska pečenka.«

Sestavine za 2–3 osebe

  

ZA PEČENKO  

  • 1 buča hokaido premera okoli 15 cm   
  • morska sol oziroma piranski morski cvet
  • poper
  • olivno olje   
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 mala čebula, sesekljana na drobno
  • 100 g kuhanega kostanja, pretlačenega (ali 1 vrečka kuhanega bio kostanja)   
  • 80 g mešanih oreščkov, zdrobljenih v multipraktiku 
  • 25 g rozin
  • 1,5 žlice balzamičnega kisa
  • 25 g krušnih drobtin (morda malo več, po potrebi)

ZA OMAKO

  • ½ kg šampinjonov (ali drugih gob po okusu)
  • pol čebule, nasekljane na drobno
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica čičerikine moke (lahko po okusu tudi druge)
  • timijan
  • rožmarin
  • sol
  • poper
  • rastlinska smetana (sojina + iz oreščkov)

Priprava  

1 Bučo hokaido operemo in očistimo, a ne olupimo. Narežemo jo na kocke, posolimo, popopramo in na olivnem olju pečemo v pečici tako dolgo, da se zmehča.

    

2 Pretlačimo kuhan kostanj, vendar ne v pire, ampak tako, da ostanejo majhni koščki (če je iz vrečke, bo morda pretrd in presuh, zato ga najprej namočimo v vreli vodi – pripravljen je, ko ga lahko pretlačimo s tlačilko za pire).

  

3 Oreščke na hitro popražimo v ponvi, da zadišijo. Nato jih ohladimo in zmeljemo v multipraktiku, a ne v prah (ostanejo naj drobni koščki).

  

4 V ponev damo olivno olje in rožmarin. Počasi pražimo.   

  

5 Dodamo čebulo. Pražimo naprej.   

    

6 Ko začne čebula rjaveti, rožmarin odstranimo. K čebuli dodamo kostanj, zmlete oreščke, pečeno bučo, rozine, drobtine in balzamični kis. Začinimo po okusu s soljo in poprom. Če gre za božično ali novoletno pečenko, lahko dodamo tudi kakšno nageljnovo žbico.  

  

7 Zmes dobro premešamo. Dobiti moramo lepljivo, a prožno zmes. Nato jo pustimo stati vsaj 2 uri, lahko tudi več.

  

8 Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija (ventilacijsko na 160). Manjši pekač za peko kruha pokrijemo s peki papirjem. V pekač damo zmes za pečenko. Pečemo 50–60 min (odvisno od višine pečenke). Ko je pečena, jo pustimo nekoliko počivati.   

9 Med peko pečenke pripravimo gobovo omako: gobe očistimo in narežemo na lističe. Čebulo prepražimo na olivnem olju, dodamo gobe in naprej pražimo.   

  

10 Omaki dodamo strti česen. Pražimo, da česen zadiši. Nato pomokamo s (čičerikino) moko. Spet popražimo, nakar dodamo še timijan in rožmarin, zalijemo z vodo ali zelenjavno juho ter kuhamo, da se gobe zmehčajo.   

    

11 Omako posolimo in po okusu popramo ter zalijemo s sojino smetano. Povremo. Na koncu ji dodamo še dobro smetano iz oreškov.   

NAMIG za serviranje

Pečenko narežemo na rezine ter ji dodamo gobovo omako in pečen krompir (ali kakšno drugo prilogo – tisto, ki jo imajo jedci najraje).