Nasveti

Lepotičenje v objemu doma

jk
10. 1. 2022, 00.07
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 00.10
Deli članek:

V zimskem času so nam lahko nekatere naravne sestavine še posebej v uteho in pomoč pri negi. Šipek, cimet, meta in sol za nas poskrbijo od glave do pet.

regina Jana
Urejena koža od glave do pet

Šipek za pomladitev

Drobni žareče rdeči šipek je prava C-vitaminska bomba. Zato je idealna sestavina za nego kože. Gladi gube, kožo naredi bolj elastično in napeto – s tem pa tudi mlajšo. Šipkovo olje bo obrazu pozimi še posebej prijalo, saj bo kožo ne le negovalo, temveč tudi zaščitilo pred mrazom in morebitnim pokanjem kapilaric. Linolna kislina, ki jo vsebuje šipkovo olje, poskrbi za osvežitev polti in prožnost podkožnega tkiva. Kapljico ali dve olja nanesemo na kožo vsako jutro in večer, lahko namesto kreme ali pred njeno uporabo. 

Meta za mehka stopala

Nožna kopel z dodatkom mete poskrbi za mehka stopala, prav tako pa utrujenim nogam da novo energijo. Naredimo metin čaj in še vročega zmešamo s petimi žlicami morske soli. Mešanico vlijmo v posodo, v kateri bomo 20 minut namakali stopala. Nato kožo stopal skrtačimo, da odstranimo trde kožne delce, za piko na i pa vanjo vtremo še oljčno olje.

Cimet ustvari mehke in polne ustnice

Poleg antibakterijskega učinka cimet vpliva tudi na prekrvitev, saj jo okrepi in pospeši. Cimet je kot nalašč za nego ustnic, še posebno suhih in razpokanih. Luščilo za ustnice ima tudi lepotni učinek, saj ustvari optično večje in polnejše ustnice.

Žličko mletega cimeta zmešamo z žličko kokosovega olja in žličko sladkorja. Dobljena zmes mora biti dovolj kompaktna, da jo lahko nanesemo na ustnice ter narahlo vtiramo. Po 5 minutah speremo ter za zaključek nanesemo balzam za nego ustnic ali zgolj kokosovo olje.

S soljo nad mastne lase

Sol je trikrat koristna za nego lasišča: z njo odstranimo odmrle celice, pa tudi ostanke preparatov za nego las in za oblikovanje frizure. Sol ni primerna za suhe lase, vam je pa lahko v pomoč, če so lasje mastni.

Po 2 žlici kokosovega in oljčnega olja zmešamo s 3 žlicami morske soli. Mešamo, dokler ne dobimo mazave paste. Pri gostih laseh uporabimo dvojni odmerek sestavin. Pasto nato nanesemo na ovlaženo lasišče, vtiramo s krožnimi masažnimi gibi, nato pa temeljito speremo s šamponom. Če opazite, da vam oljna mešanica nič kaj dosti ne pomaga, poskusite žlico soli primešati kar svojemu šamponu za lase. (jk)

Revija Jana št. 1, 4.1.2022