Nasveti

Napitki za lahko noč

jk
10. 1. 2022, 00.16
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 00.20
Deli članek:

Znočilo se je, opravili smo svojo večerno rutino, v pižami nam je udobno in manjka samo še skok v posteljo. Do sem vse lepo in prav – a tu se mnogim zatakne. Brž ko ležemo v posteljo, nam spanec, ta plaha srnica, že pobegne. Kaj če bi v svoj ritual vključili katerega od blagodejnih večernih napitkov?

revija Jana
Blagodejni napitki a kakovosten zimski spanec

Dalaj Lama pravi, da je spanec najboljša meditacija. Zdravniki opozarjajo, da ni dobrega zdravja brez kakovostnega spanja in da je za mnogo bolezni ravno spanec najboljše zdravilo. Tudi strokovnjaki za lepoto in nego trdijo, da je dobro prespana noč zagotovilo in celo nujni pogoj svežega in lepega videza. Vse kaže, da prav trden nočni spanec v sebi skriva skrivnost lepote in zdravja. To pomeni, da noč za telo nikakor ni čas počitka – organizem se med spanjem intenzivno obnavlja in pripravlja na nov dan.

Kaj pa se zgodi, če ne moremo zaspati?

Obnovitveni procesi so moteni in zjutraj se zbudimo utrujeni ter slabo pripravljeni na izzive novega dne. Vendar je zjutraj že prepozno tarnati, da imamo za seboj težko noč. Za dober spanec raje poskrbimo, še preden sploh zlezemo v posteljo. Privoščimo si napitek, sestavljen iz povsem naravnih sestavin, ki pomirjajo in uspavajo, s čimer si zagotovimo dobro popotnico v svet spanja in sanj. Mmm, dobra kombinacija sestavin pa poskrbi še za prijeten okus!

Pomirjujoči smuti

Ovseno mleko in banana delata čudeže – banana vsebuje obilo triptofana, ki dodobra zažene proizvajanje melatonina, spalnega hormona, ovseno mleko pa doda še kalij, ki pomirja živce. Združimo njune moči in si s paličnim mešalnikom pripravimo napitek iz 200 ml ovsenega mleka, kavne žličke cimeta in ene banane. Po želji lahko smuti pogrejemo.

Čaj za lepe sanje

Iz dobro premišljenega nabora zelišč si lahko pripravimo dišeč čaj, ki nas pogreje in uspava. Vzemimo 50 g baldrijanove korenine, 25 g hmelja, 10 g šentjanževke in 25 g melisinih lističev. Zelišča zmešajmo in vzemimo eno veliko žlico mešanice za pripravo skodelice čaja. Čaj prelijemo z vrelo vodo in ga po 10 minutah precedimo ter popijemo pred spanjem.

Čokoladno sladek spanec

Temna čokolada spodbuja tvorbo serotonina, ki sprošča telo in s tem poskrbi, da hitreje ter lažje zaspimo. Prav zaradi te svoje lastnosti je nadvse primeren dodatek k napitku pred spanjem. Zmešajmo zanimivo kombinacijo 50 g temne čokolade in dveh žlic višnjevega soka, ki skupaj s kar dvojno močjo spodbujata izločanje melatonina. Temno čokolado vmešajmo v skodelico vročega mandljevega mleka in dodajmo dve žlici višnjevega soka.

Mesečev napitek: ščepec eksotike za čarobno noč

Sestavine mesečevega napitka so izbrane tako, da močno okrepijo proces proizvajanja triptofana v organizmu. Ko popijemo ta napitek, nas kar preplavi občutek prijetne utrujenosti in zaspanosti. Potrebujemo manj znano sestavino – prašek ašvaganda, ki je na voljo v drogerijah in biotrgovinah z zdravo prehrano in prehranskimi dopolnili. V skodelico mleka vmešamo ščepec muškatnega oreška in ščepec cimeta, dodamo žličko praška ašvaganda ter osladimo z medom. Lahko noč! (jk)

* Trden spanec s pomočjo pasijonke

Z leti postaja naš spanec vse bolj rahel, zato sčasoma težko zaspimo ali pa se med spanjem pogosto zbujamo. Svojo negativno vlogo imata pri težavah s spanjem seveda še stres in splošni nemir. Nikar ne sezimo takoj po uspavalnih tabletah. Tudi narava nam lahko pomaga: baldrijan, pasijonka, oves, temna čokolada … to so naravna uspavalna sredstva. Pasijonkini cvetovi so vključeni v nekatere mešanice čajev, ki jih ponujajo v lekarnah – tudi proti stresu.

Revija Jana št. 1, 4.1.2022