Nasveti

Krotilci apetita hitijo na pomoč

jk
14. 1. 2022, 10.05
Posodobljeno: 14. 1. 2022, 10.14
Deli članek:

Ščepec ostrih začimb naredi hrano okusnejšo in hkrati olajša hujšanje. Pekoča hrana zažene presnovne procese in s tem izgorevanje maščob. Če ste iskali naravne krotilce apetita, se vam je ravnokar nasmehnila sreča ...

Revija Jana
Če ste iskali naravne krotilce apetita, se vam je ravnokar nasmehnila sreča ...

Mnoge dežele so poznane po pekoči hrani: Indija, Mehika, Vietnam … Ostre začimbe uničujejo bakterije in tako preprečujejo razvoj bolezni, poleg tega podaljšujejo obstojnost hrane. Njihov vpliv na organizem je raznolik, med drugim imajo termogenetski učinek, kar pomeni, da v hladnih dneh telo ogrejejo, v vročih pa ohladijo.

Kalorije se hitreje porabljajo

Raziskave so dokazale povezavo med termogenetskim učinkom začimb in izgubljanjem kilogramov. Kapasicin, značilna sestavina ostrih začimb, telo ogreje, in ko se to nazaj ohlaja, porablja energijo oziroma kalorije. A ne gre le za hujšanje – avstralska študija je dokazala, da prehranjevanje z zelo začinjenimi jedmi znižuje raven inzulina. Prav ta daje telesu znak, naj neha predelovati maščobe in jih namesto tega kopiči. Zato je stabilen inzulin pomemben za uspešno odpravljanje odvečnih kilogramov. Takšno uravnovešenost si lahko zagotovimo z začinjeno hrano.

Vsaj dva tedna

Pri termogenezi ne gre za nobeno čudežno izgubljanje kilogramov čez noč. Za prve opazne učinke je treba jesti pekočo hrano vsaj dva tedna. S krepkimi odmerki ostrih začimb bomo okrepili mnoge vitalne procese v telesu, med drugim izgorevanje maščob. Zraven popijmo veliko navadne vode, lahko tudi nesladkanega čaja, saj je znano, da začinjena hrana krepi žejo. Tisti, za katerega sta čili in vasabi premočna, naj ne obupa, tudi milejše in nam bolj domače začimbe imajo podoben učinek. »Vroče« jedi lahko pripravimo s čebulo, gorčico, hrenom in poprom. To so začimbe, ki nas bodo v hladnih dneh pogrele, nam okrepile zdravje in nas spotoma oklestile odvečne teže.

Koristni učinki ostrih začimb

Ostre začimbe niso le podpora pri hujšanju, krepijo namreč tako duha kot telo ter nasploh veljajo za zdravo prehransko izbiro. Njihove sestavine sprožajo termično reakcijo, ki zviša srčni utrip, zažene presnovo in okrepi izgorevanje maščob.
Z njimi se lahko nadejamo boljšega razpoloženja. Ob zaužitju pekoče hrane dobijo možgani signal, podoben tistemu, ko nas doleti bolečina, in začnejo nemudoma sprožati več endorfina, hormona sreče, ki ublaži boleč občutek ter stres.

Boljši imunski sistem

Prav v hladnih dneh je začinjena hrana najbolj zaželena, saj krepi naravno odpornost telesa. Grenčine v začimbah učinkujejo protibakterijsko in preprečujejo oziroma blažijo prehlad. Ker okrepijo pretok krvi, se sluz lažje čisti iz nosu in dihal.

Mastna hrana bo bolje prebavljiva

Začimbe pekočega okusa spodbujajo izločanje želodčnih sokov in tako izboljšajo prebavo. Dokazano je, da je mastna hrana v kombinaciji z ostrimi začimbami veliko lažje prebavljiva. Mimogrede se boste še poslovili od lakote. Kapsaicin, ki je v čiliju, in piperin v popru zmanjšujeta željo po hrani, zato sta izvrstna krotilca apetita. Pol žličke kajenskega popra v obroku bo zagotovo zmanjšalo apetit. Adijo, lakota! (jk)

OKVIR: Neusmiljene topilke maščobe

Poglejmo, katere začimbe so najodločnejše topilke odvečnih kilogramov. Večkrat ko se znajdejo na naših krožnikih, bolje za našo postavo!

Paprika in čili

Vsebujeta kapsaicin, ki močno vzpodbuja proces segrevanja v telesu, s tem pa okrepi porabo kalorij do 25 odstotkov.

Vasabi in hren

V hrenovi korenini sta učinkovini sinigrin in glikozid gorčičnega olja, ki pospešujeta presnovo ter ugodno vplivata na prebavo.

Česen in čebula

Med sekljanjem sprožata alicin, zaradi katerega se v telesu okrepi proces zgorevanja maščob. Česen ima poleg tega proibiotičen učinek in ugodno vpliva na prebavo.

Gorčica, rukola in redkev

Vse tri so prvovrsten vir gorčičnega olja, ki nas ščiti pred bakterijami in virusi, hkrati pa pospeši zgorevanje maščob.

Poper

Črni poper vsebuje pekoči piperin, ki preprečuje nastajanje maščobnih celic.

Revija Jana št. 2,11.1.2022