MODRIJANI-20 Svet24.si

Kdaj bo Blaž Švab spet zibal?

Katja Jevsek Svet24.si

Znana vremenarka pri 43. letih sporočila, da je ...

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

jansa logar bled Reporter.si

Janez Janša je »dvoživki« Anžetu Logarju ...

nk olimpija 22 mm Ekipa24.si

Na mizi vodstva zmajev ponudba, ki je ne gre ...

diletta-leotta Odkrito.si

Can, kdo?!

doncic dallas (3) Ekipa24.si

Veliki derbi in Ronaldo istočasno na televiziji? ...

Nasveti

Enolončnica, pogrej me

V hladnih dneh tekne nekaj na žlico. Z veliko zelenjave in polnega okusa. Pogrejmo se z enolončnicami. Recepti in foto: revija DOBER TEK in PROFIMEDIA

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo

ČAS PRIPRAVE: 2 uri 40 min

KOLIČINA: za 4–6 oseb

ZAHTEVNOST: preprosto

Sestavine

  • 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
  • 2 olupljeni čebuli
  • 6 stebel zelene
  • 6 olupljenih korenčkov
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici timijana
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • 50 g masla
  • 100 g slanine
  • 3 manjše olupljene repe
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici polnozrnate gorčice
  • 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
  • pest sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1. Piščanca damo v velik lonec. Po eno čebulo, steblo zelene in korenček razpolovimo ter dodamo v lonec skupaj z zelišči, poprovimi zrni in malo soli. Dodamo toliko vode, da je piščanec do polovice prekrit, vse skupaj zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo ter kuhljamo približno uro in pol. Rahlo ohladimo, piščanca damo v drugo posodo, juho pa precedimo v skledo.


2. Ko se piščanec dovolj ohladi, meso z rokami odstranimo od kosti in ga natrgamo.


3. Preostalo čebulo nasekljamo, zeleno, korenček in repo pa narežemo na tanke rezine. V loncu, kjer smo kuhali piščanca, raztopimo maslo ter na njem 5 minut nežno pražimo čebulo in slanino, narezano na manjše trakove. Dodamo preostalo zelenjavo, pražimo 2 minuti, nato pa dodamo moko in kakšno minuto pražimo tudi to. Odmerimo 9 dl juhe, ki je nastala pri kuhanju piščanca, če je nimamo dovolj, dodamo še malo vode in jo postopoma vlivamo v lonec ter mešamo. Lonec pokrijemo in kuhljamo od 20 do 25 minut, da se vsa zelenjava zmehča.


4. Priložimo piščanca z gorčico in kislo smetano ter vse skupaj med mešanjem nežno segrejemo. Če je treba, še malo začinimo s soljo in poprom, posujemo s peteršiljem ter postrežemo.

Toskanska zelenjavna enolončnica

ČAS PRIPRAVE: 1 ura

KOLIČINA: za 6 oseb

ZAHTEVNOST: preprosto

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 stebla zelene
  • 2 majhna korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijanovih listov
  • 50 g posušenih jurčkov
  • 250 g podolgovatega paradižnika
  • 8,5 dl piščančje jušne osnove
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 3 rezine kruha
  • 6 jajc
  • 1 žlica kisa
  • sol
  • poper
  • timijanovi lističi za posip

Priprava

1. Zeleno, korenje, čebulo in česen nasekljamo. Oljčno olje segrejemo v večji kozici ter na njem na nizki temperaturi od 10 do 15 minut pražimo zeleno, korenje, čebulo, česen in timijan, da se zmehčajo. Medtem jurčke za 15 minut namočimo v vroči vodi, da se zmehčajo in nabreknejo. Nato jih odcedimo in vodo prihranimo. Jurčke na grobo nasekljamo in skupaj z vodo dodamo zmehčani zelenjavi. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.


2. Paradižniku odstranimo semena, ga nasekljamo, nato pa vmešamo v juho in kuhamo 10 minut, da se začne mehčati. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre. Solimo in popramo.


3. Pripravimo poširana jajca. V kozici zavremo vodo, ji dodamo žlico kisa in temperaturo zmanjšamo, da voda komaj vre. Jajce ubijemo v skodelico in ga previdno spustimo v vodo. Rumenjak z žlico pokrijemo z beljakom, da dobimo kroglo. Jajca kuhamo od 3 do 4 minute, nato jih s penovko vzamemo iz vode.


4. Rezine kruha popražimo in natrgamo na koščke ter vmešamo v juho. Dodamo še peteršilj in juho razdelimo v 6 skodelic. V vsako položimo jajce, posujemo s timijanom in postrežemo.


NAMIG
Ta tradicionalna toskanska juha s poširanim jajcem je odlična tudi za lahko kosilo.

Fižolova enolončnica

ČAS PRIPRAVE: 70 minut

KOLIČINA: za 4 osebe

ZAHTEVNOST: preprosto


Sestavine

200 g rdečega fižola
100 g malega belega fižola
100 g velikega belega fižola
1 čebula
4 stroki česna
olivno olje
50 g paradižnikove mezge
sol po okusu
mleta paprika po okusu
3 lovorovi listi
1 žlička kumine
1 rdeča paprika
3 paradižniki
60 g koruze
sladka čilijeva omaka
5 vejic peteršilja


Priprava

1. Fižol čez noč namočimo v mrzli vodi (če bomo uporabili fižol iz konzerve, tega ni treba). Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.

2. Na vročem olivnem olju prepražimo čebulo in česen. Nato dodamo mezgo, na kratko prepražimo in vmešamo fižol. Zalijemo z vodo, da je fižol popolnoma potopljen, solimo, popramo, dodamo lovorove liste, začinimo s kumino in kuhamo na majhnem ognju približno 60 minut.

3. Med kuhanjem mešamo in po potrebi dodajamo vodo. Približno 15 minut pred koncem kuhanja dodamo sesekljano papriko, paradižnik in koruzo. Na koncu dodamo sladko čilijevo omako in na drobno sesekljan peteršilj. Postrežemo s tortiljami.




Preprosta mineštra

ČAS PRIPRAVE: 40 minut

KOLIČINA: za 4 osebe

ZAHTEVNOST: preprosto


Sestavine

1 čebula
3 stroki česna
1 žlica olivnega olja
1 l zelenjavne juhe
sol po okusu
150 g korenja
2 večja krompirja
150 g zelene
150 g bučk
150 g sesekljanih paradižnikov
1 pest zamrznjenega graha (ali graha iz konzerve)
poper po okusu
100 g majhnih testenin
1 vejica rožmarina
2 vejici timijana
80 g naribanega parmezana




Priprava

1. Čebulo in česen narežemo na kocke, prepražimo na olivnem olju do zlatorjave barve, nato zalijemo z juho, solimo ter zavremo.

2. Korenje in krompir olupimo in skupaj s preostalo zelenjavo narežemo na kocke. V juho dodamo sesekljano zelenjavo in sesekljan paradižnik ter kuhamo 20 minut.

3. Malo pred koncem kuhanja dodamo grah ter začinimo s soljo in mletim poprom.

4. Posebej skuhamo majhne testenine (po navodilih na embalaži). Odcejene vmešamo v juho. Mineštro okrasimo s svežim rožmarinom, timijanom in naribanim parmezanom ter postrežemo.

Revija Jana št. 2,11.1.2022