Nasveti

Velike zmote čiščenja

jk
17. 1. 2022, 12.01
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 12.08
Deli članek:

Ko čiščenje postane rutina, se ne sprašujemo več, ali se je v naših gospodinjskih navadah ugnezdila kakšna trdovratna in stara zmota. A bi se verjetno morali.

Revija Jana
Ko čiščenje postane rutina...

Čiščenje velikih površin

Nedvomno drži, da se umazanijo na večjih površinah prej opazi, prav tako seveda čistočo. V tem smislu lahko umazana tla, okna ali vrata velikih omar  povsem povozijo čiste prtičke, preproge, police, zloščene vaze in podobne detajle. Še tako pospravljena soba ne bo delovala snažno, če bodo v njej visele sive in prašne zavese. Zato za boljši vtis vsekakor dobro počistimo velike površine in predmete. A ne pozabimo temeljito očistiti tudi tistih drobnih reči, ki jih pogosto jemljemo v roke in na njih puščamo sledove: zdrgnimo kljuke na vratih in električna stikala, saj so zaradi številnih dotikov leglo klic.

Okna čistimo v lepem vremenu

Lep dan je boljši za čiščenje oken kot deževen, a storimo to že zjutraj ali zgodaj dopoldne, preden se sonce upre v stekla in jih ogreje. Na pregretih oknih, s katerih voda prehitro hlapi, bodo ostali sled čistil in sivkasti madeži. Za lep sijaj uporabimo na koncu krpo iz mikrovlaken.

Pohištvo vleče nase prah

Na gladkih policah se dejansko nenehno nabira prah. Vendar so še večji magnet za prah električne naprave, predvsem zaradi statične elektrike. Obrišimo televizijske in druge zaslone z antistatično krpo – če je nimamo, je dobra alternativa tudi stara najlonska nogavica.

Z mokrimi krpami nad umazanijo

Preden se lotimo zasušene umazanije, najprej posesajmo prah ali ga obrišimo s suho krpo. Šele potem se lotimo trdovratnega ali zasušenega madeža z mokro krpo.

Dezinfekcija najbolj zaleže – pa res?!

Dezinfekcijska sredstva kratek čas učinkujejo proti virusom in bakterijam, zato so najbolj priporočljiva za vzdrževanje higiene na poti. Za dom so primernejša običajna namenska čistilna sredstva, po možnosti čim bolj naravna, ki niso breme za okolje in agresivna do naših dihal.

Neposredno nanašanje čistil

Nekatera čistila puščajo praske, druga neizbrisljive sledi. Raje s čistili napojimo gobo ali krpo in z njo prebrišimo površine.

Bakterije »na čakanju« v zamrzovalniku

Bakterije so zelo trdožive in so v zamrzovalniku zgolj v stanju »globokega spanca«. Brž ko se spet znajdejo v toplejšem okolju, se začnejo množiti. Ko odmrzujemo hrano, jo najprej temeljito oplaknimo in umijmo, šele nato uporabimo.

Nekaj nereda v pomivalnem stroju ne škodi

Nekaj nereda v pomivalnem stroju je celo zaželenega, saj se voda bolje porazdeli, če so druga ob drugem posode različnih oblik in velikosti. Pomembno je le, da se naključno zložena posoda medsebojno ne dotika in da ventili za dotok vode niso založeni.

Pralni stroj se ne čisti sam

Zaradi obilice vlage, ki ostaja v pralnem stroju po pranju, je tam pravo leglo bakterij. Priporočljivo je, da vsak mesec enkrat zaženemo prazen pralni stroj in damo v boben le 50 g sode bikarbone, v predalček za pralni prašek pa 50 ml kisa, nakar zaženemo kratek program za pranje na 60 stopinjah.

Boben naj bo skoraj poln

Najpogosteje je res, da je pralni stroj optimalno napolnjen, če pustimo na vrhu prostora za širino dlani. Vendar to ne velja, kadar peremo fino perilo ali volno, pa tudi športna oblačila iz mikrovlaken. V takih primerih napolnimo boben največ do polovice. S tem preprečimo pretirano mečkanje tkanin.

Perilo peremo na 60 stopinjah

Moderni pralni stroji celo pri 30 stopinjah dobro operejo umazanijo in odstranijo neprijeten vonj. Vendar je to premalo, da bi uničili klice in viruse. Za brisače in perilo je primernejša temperatura 40 stopinj. Pri 60 stopinjah peremo perilo, če je kdo v družini bolan.

Posteljo pospravimo takoj, ko vstanemo

Taka redoljubnost je odveč in celo škodljiva. Postelja je zjutraj nekoliko vlažna in topla. Če jo takoj pospravimo in pokrijemo s pregrinjalom, se lahko v topli vlagi razvijajo nezaželene klice. Raje pustimo, da se postelja zrači.

Največ bakterij je na stranišču

Prav zaradi takšnega prepričanja ljudje kar precej pogosto in temeljito čistimo stranišča. Raziskave pa so pokazale, da je največ klic na računalniških tipkovnicah, mobilnih telefonih ter v denarnicah in ročnih torbicah.

Tekoče milo je bolj higiensko od trdega

V resnici je to popolnoma vseeno, saj se tudi na embalaži tekočega mila nabirajo klice, enako kot na trdem milu. Če roke namilimo, temeljito speremo in obrišemo do suhega, nam te klice ne morejo škodovati.

Kadilo pomaga proti neprijetnemu vonju

Goreča dišeča palčka oddaja aromo le med zgorevanjem, prijeten vonj pa se ohranja relativno kratek čas in nikakor ne odpravi vira slabega vonja. Za odpravljanje smradu iz odtokov pomaga kis v raztopini 1 : 2 z vodo, za osvežitev vonja v kopalnici pa lahko damo na poličko skodelico z nekaj kave.

Rastline ovenijo zaradi pomanjkanja vode

Ko na lončnici opazimo suhe rjave liste, se zdi skoraj samoumevno, da se je rastlina posušila zaradi pomanjkanja vode. Vendar je pogosto razlog za ovenelost ali suhost listov tudi čisto nasproten: nenehna vlaga, ki se nabira na dnu lončka. Najbolje je lončnice zalivati pogosto in z malo vode.

Revija Jana št. 2,11.1.2022