Nasveti

Ne jutri, že danes začnem

Lara Jelen
20. 1. 2022, 00.18
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 00.34
Deli članek:

Po novem letu ste najverjetneje dodobra očistili stanovanje, nemara ste se znebili tudi odvečne navlake. Kaj pa tista navlaka, ki se skriva v našem telesu? No, tudi z njo lahko pometemo še pred začetkom pomladi. Izdelki za razstrupljanje se v januarju prodajajo kot za šalo. Da pa bo čiščenje telesa res uspešno, lahko sledite štiritedenskemu programu naturopatinje Erike Brajnik. Z njeno pomočjo se bomo očistili toksinov, maščob in celulita, obljublja. Tekst: LARA JELEN

...
Špinača, ki jo dodamo v zeleni smuti, nas oskrbi s koristnimi snovmi in odpravi željo po čokoladi.

V naslednjih štirih tednih boste na tem mestu našli tedenski naturopatski jedilnik in koristne nasvete Erike Brajnik, kako poskrbeti, da bo čiščenje telesa kar najuspešnejše. Pa kar začnimo z jedilnikom za prvi teden.

* Nakupovalni seznam

jabolka

prosena kaša

proseno mleko

cimet

med

stebelna zelena

sveže zelje

ješprenj

sveža riba po lastni izbiri (samo da ni iz konzerve)

cvetača

blitva

radič

fižol

koromač

bučke

bio limone

TEDENSKI JEDILNIK:

Skoncentriramo se na obilen zajtrk in obilno kosilo, večerja naj bo malenkostna, nekaj žlic! Čez dan pijte vodo, dopoldne limonado ali domač bezgov sok, lahko kozarec rdečega vina pri kosilu.

Zajtrk, do 9. ure: 2 jabolki in prosena kaša, kuhana na prosenem mleku, dodajte ji še cimet in med.

Malica ob 10. uri: smuti iz 2 stebel zelene, 4 listov svežega zelja, 2 jabolk, 1 pesti surove špinače in vode po potrebi.

Kosilo od 11. do 13. ure: ješprenjeva rižota s svežo ribo, eno jajce in cvetača ali blitva ali cikorija, radič ali zelje in fižol

Večerja do 18. ure (lahko je tudi ni): malenkost zelenjavne enolončnice iz blitve, koromača, zelene, fižola azuki in bučk

NAMIG

Proseno mleko si lahko pripravimo tudi sami. Skodelico oluščenega prosa skuhamo v treh skodelicah vode. Na koncu dodamo ščepec soli, lahko pa tudi malo cimeta in medu. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in precedimo.

* Zakaj točno tak zelenjavni smuti?

Zelje: vsebuje več železa kot meso, je močan antioksidant, vsebuje ogromno vlaknin, krepi imunski sistem, niža krvni tlak, ker vsebuje glutaminsko kislino, ščiti srce in ožilje, ker aktivira protein, ki čisti maščobe iz žil, je poln omega 3 in vsebuje veliko kalcija.
Stebelna zelena: vsebuje pravo ravnovesje natrija in kalija, zato ohranja ravnovesje tekočin, krepi ledvice, jetra in vranico. Razstruplja, učinkuje protivnetno, razkisa telo, zaradi velike vsebnosti vlaknin pomaga pri presnovi sladkorja, vsebuje veliko vitamina C in kalcija.
Špinača: vsebuje veliko vitamina K, ki pomaga pri absorpciji kalcija v kosti, učinkuje protivnetno, vsebuje veliko antioksidantov, zato krepi imunski sistem. Vsebuje veliko cinka in mangana, ki odpravljata željo po čokoladi.
Jabolko: je nevtralno sadje, tisto ki ga najprej damo dojenčku, ko uvajamo gosto hrano. Jabolko okrepi učinek smutija. Pri shujševalni dieti ga vedno dodajamo, saj učinkuje diuretično in preprečuje staranje celic.

* Za še večji učinek

1. Mastika učinkuje protivnetno

Mastika (Lentiscus pistacia) je drevo, ki se mu pripisuje kar precej koristi za zdravje. Iz drevesa pridobivajo smolo, za katero je znanstveno dokazano, da dobro vpliva na delovanje prebavnega trakta. S parno destilacijo listov in vrščičkov pa pridobivajo tudi eterično olje, ki je, kadar je res kakovostno in povsem naravno, tudi jedilno – a v zelo majhnih količinah, saj so vsa eterična olja izredno koncentrirana in ob zaužitju v preveliki količini lahko nevarna! »Mastika učinkuje protivnetno, je dober antioksidant, učinkuje tudi protimikrobno, protiglivično, razkuži žile, odvaja vodo iz telesa –  je diuretik, lajša in odpravlja izkašljevanje, omili bolečine v želodcu in ščiti sluzi želodca, odpravlja krče v njem, sprošča in blaži krče v mišicah, poživlja in vlaži kožo ter krepi lase. Učinkuje proti dermatitisu, ker je protivnetna, in učinkuje balzamično na pljuča,« pravi Erika in dodaja, da lahko dve kapljici (ampak res samo dve!) dodamo smutiju, ki ga bomo pili v prvem tednu čiščenja telesa. Uživanje in uporaba mastike se odsvetujeta nosečnicam in ljudem, ki so alergični na pistacije (tudi mastika namreč sodi v rod Pistacia). Sicer pa si lahko eterično olje mastike (devet kapljic zmešamo v 30 ml osnovnega olja – npr. mandljevega) nanesete tudi na noht, kjer imate glivice, z njim lahko mažete krčne žile, boleče mišice ali zatečene noge. Z obkladki iz mastike topimo celulit.

2. Silicij učvrščuje kožo

»Organski silicij poskrbi za prožnost oziroma čvrstost tkiv in kože, gladi gube, topi celulit, aktivira limfo, da kroži po telesu, torej odpravlja zatekanje nog, krčne žile, skrbi za mladostni videz kože, krepi lase in nohte.« Nasveti za uporabo: Vsak dan spijemo 30 ml organskega silicija na tešče ali po zajtrku, Erika ga pije 10 minut po zajtrku. »Če imate po praznikih bolj mastno lasišče, si ga vtirajte v lasišče s pršilom, lahko si delate obloge proti celulitu ali ga uporabljate za učvrstitev dojk, trebuha in stegen.«

3. Če želite shujšati, si dajte grelno vrečko na trtico

»Dostikrat se zgodi, da ob spremenjenem prehranjevalnem režimu ljudje na začetku uspešno hujšajo, potem pa se to kar naenkrat ustavi. Zakaj? Zato, ker se ob dieti vsi toksini iz telesa izločajo preko ledvic, te pa na določeni točki postanejo utrujene. Ker je naša točka vitalne energije na trtici, si lahko pomagamo tako, da nanjo večkrat položimo grelno vrečko (to je lahko tudi čisto navadna platnena vrečka, napolnjena s senom, sivko ali ajdovimi luščinami, ki jo pogrejemo z gnetenjem ali na radiatorju). Točka na trtici nikoli ne sme biti hladna. Tisti, ki ne morejo shujšati, ki imajo povišan ali prenizek krvni tlak ali pa težave s prostato ali urogenitalnimi delom (miomi, endometrioza, ciste, neredna menstruacija ...), naj se čim večkrat poslužijo te metode. Kdor ima predel trtice izrazito hladen, naj grelne vrečke ne postavi direktno nanjo, ampak vmes položi robec ali spodnjo majico.«

*  Pripravek za odpravo celulita

V 100 ml olja ali mleka za telo nakapamo 12 kapljic naravnega eteričnega olja mastike. Dobro premešamo in vsak dan nanašamo na predele s celulitom. Če je celulit trdovraten, lahko mešanico uporabimo tudi kot obkladek. Nakapamo jo na gazo, postavimo na želeno mesto, pokrijemo s plastično folijo za živila in oblečemo pajkice. Pustimo učinkovati od 20 minut do pol ure. Po takšnem obkladku boste opazili, da hodite pogosteje urinirat, kar je normalno, saj bo telo začelo izločati odvečno vodo.

Revija Jana št. 3,18.1.2022