Nasveti

Štiri ključne odločitve

jk
9. 3. 2022, 23.50
Posodobljeno: 9. 3. 2022, 23.53
Deli članek:

Vsak slikar ve, da je za dobro sliko pomembna dobra podlaga. Enako velja za ličenje. Nobeno rokohitrstvo ne pomaga – potrebni sta potrpežljivost in natančnost. Če bomo pri izbiri in nanašanju podlage upoštevali štiri ključne odločitve, bo to opaženo že na daleč.

Revija Jana
Umetnost nanašanja podlage za ličenje

  

1.  Tekstura

Tekoči puder ali puder v prahu? Odločitev ni odvisna od našega osebnega okusa ali nagnjenja, temveč od tipa kože. Splošno pravilo je, da je za bolj suh tip kože najboljša tekoča podlaga za ličenje, mastna koža pa bolje prenaša podlago v prahu. Mešana koža zahteva kombinacijo obeh tekstur, v t. i. T-predelu, kjer je koža običajno mastna, torej na bradi, nosu in čelu, uporabimo puder v prahu, na preostalem delu obraza pa tekočo podlago.


2. Barvni odtenek

Najpomembnejše pri izbiri pravega odtenka podlage za ličenje je, da odtenek obvezno preverimo na dnevni svetlobi. A ne preizkušajmo ga na hrbtni strani dlani, temveč kar na koži obraza. Namesto pudra se lahko odločimo za kremo BB, to je tonirano dnevno kremo, katere nanos je lažji in hitrejši. Izbor odtenka je zelo pomemben in mora biti skladen z našo poltjo, saj se le tako izognemo ostremu, vidnemu robu. Če se vam zdi, da ste med odtenkoma, raje izberite malenkost svetlejšega kakor malenkost temnejšega.

01cc6e9c2aecf03658af851356d50d36.jpeg

3. Prekrivnost   

Bolj ko je koža na obrazu čista, manj prekrivna je lahko podlaga za ličenje. V takih primerih pride v poštev kar najlažji tip podlage, ki jo lahko primešamo dnevni kremi. Če pa želimo pred ličenjem dobro prekriti izpuščaje, rdečico, pigmentne lise in druge nepravilnosti, mora biti podlaga kompaktnejša. Zlato pravilo kakovostnega nanosa podlage za ličenje je, da začnimo z majhnim odmerkom, ki ga s čopičem ali kozmetično gobico razporedimo v tanko plast, potem pa po potrebi plasti dodajamo. Običajno sta dovolj dva nanosa. Tudi če potrebujemo debelejšo in kompaktnejšo podlago, nikar ne začnimo z večjo količino, kajti skrivnost dobrega ličenja je v postopnosti.


4. Zaključek

Mat, delno mat ali sijoča podlaga? Odločitev se zdi težka, a v resnici ni. Rahlo mastna koža, ki se kmalu začne svetiti, zahteva mat podlago. Če si ob takšnem tipu kože zaželimo malo več sijaja in svežine, uporabimo podlago z oznako »dewy« (angleška beseda za sveže) s hranilnimi snovmi, ki kožo bolj vlažijo, ter drobnimi delčki, ki odbijajo svetlobo in s tem osvežijo pusto polt. Najpreprosteje je, če se odločimo za delno matirano podlago. (jk)

Revija Jana št. 10, 8.3.2022

Revija Jana
Umetnost nanašanja podlage za ličenje