Nasveti

Sladki želeji in sirupi iz pomladnega cvetja

Metka McCully Žigon
20. 4. 2022, 00.28
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 00.43
Deli članek:

Težko pričakovana pomlad se je po res dolgi in dolgočasni zimi končno razbohotila. Trava raste opazno pred našimi očmi, vse v naravi se dogaja prav hitro, da nadoknadi zaostanek. Upam, da boste še utegnili nabrati dišeče pomladne cvetove ter spraviti njihov vonj in okus v kozarčke za kasnejše uživanje. Tekst: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Iz forzicijinih cvetov lahko pripravite tudi okusen sirup lepe rumene barve. Z njim sladkamo čaj ali prelijemo palačinke, puding.

Že lani, ko je pozeba pobrala večino sadja, sem sklenila, da bom sproti nabrala in hvaležno shranila, kar nam narava pač podari. Prav tako tudi letos, saj ne vemo, kaj nam bo leto še prineslo. Ravno sedaj, ko bujno cvetijo češnje, breskve, slive in hruške, so nočne temperature precej nizke tudi na Primorskem, tako da se mi zdi zelo negotova tudi letošnja sadna letina. Obilno pa cvetijo pomladne cvetlice, tako divje (vijolice, regrat) kot tudi okrasne grmovnice in drevje. Veliko teh rastlin je užitnih in tudi zdravilnih, čeprav so morda manj poznane.

V tem času so se pri meni razcveteli čudoviti regratovi cvetovi. Žele in sirup iz njih sta res odlična in ju pripravljam vsako leto. V zadnji številki revije Pomagaj si sam je obilo čudovitih receptov z regratom, tako da jih tukaj ne bom ponavljala. Predstaviti vam želim pripravo sladkih shrankov iz manj poznanih cvetov. Nekateri so celo prepričani, da so te rastline strupene, kar pa ni res. Celo zdravilne so. Ste vedeli, da žareče rumeni cvetovi forzicije učinkujejo proti virusom? Dišeče vijolice ugodno vplivajo na kašelj in dihala. Tudi dišeči rožnati cvetovi judeževega drevesa so užitni in jih lahko s pridom uporabimo.

Forzicija (Forsythia sp.) v kozarčku

Gotovo jo vsi poznate. Je velik listopadni grm, ki cveti spomladi. Cvetovi so zlato rumeni in zelo opazni, tako da jih ne morete zgrešiti. Forzicijo gojimo kot okrasno rastlino, malokomu pa je poznano, da je tudi zdravilna.


Žele iz cvetov forzicije

Za pripravo potrebujemo rumene cvetove forzicije. Ker obilno cveti, jih ni težko nabrati. Žele ima zlato, medeno barvo. Okus je sladek, cvetličen, rahlo aromatičen. Prav prijeten. Namažemo ga na kruh namesto medu ali marmelad.

Sestavine  

  • 2 skodelici forzicijinih cvetov
  • 4 ½ skodelice vode
  • 3 skodelice želirnega sladkorja
  • sok ene limone
  • sok ene pomaranče

Priprava: Forzicijinim cvetovom odstranimo zeleni del. Za mero uporabimo kar običajno skodelico (250 ml). Cvetov ne tlačimo. Dve skodelici očiščenih cvetov damo v posodo in prelijemo z vodo. Vse skupaj zavremo, odstavimo in pustimo namakati vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč. Nato precedimo. Dobljeni tekočini primešamo limonin in pomarančni sok ter želirni sladkor. Pustimo, da zavre, in nato kuhamo še 5 minut. Napolnimo v vroče sterilne kozarčke in zapremo.

Ne skrbite, če je žele bolj tekoč, ko se bo ohladil, se bo zgostil.

Sirup iz forzicije

Iz forzicijinih cvetov lahko pripravite tudi okusen sirup lepe rumene barve. Z njim sladkamo čaj ali prelijemo palačinke, puding.

Sestavine

  • 1 skodelica svežih cvetov forzicije
  • 1 skodelica vode
  • ½ skodelice medu (ali sladkorja)


Priprava: Cvetove in vodo zavremo ter pustimo čez noč. Zjutraj precedimo, cvetove otisnemo in dodamo med. Mešamo, da se stopi in nastane gost sirup. Spravimo v temno stekleničko. V hladilniku se obdrži dober mesec.


NAMIG
Sveže forzicijine cvetove lahko potresemo po spomladanskih solatah ali z njimi okrasimo namaze ali sladice. Nimajo kakšnega posebnega okusa, so bolj za okras.

Prekrasni cvetovi judeževega drevesa (Cercis siliquastrum)

Tudi judeževo drevo je okrasna rastlina, ki cveti spomladi. Je manjše listopadno drevo. Najpogosteje cveti v intenzivni roza barvi še pred olistanjem. Cvetovi so dišeči in užitni. Lahko jih dajemo na solate ali pa pripravimo sladko-kisel aromatičen žele.

Žele iz cvetov judeževega drevesa

Vijoličnorožnati cvetovi dajo temu želeju tudi lepo rožnato barvo. Okus je prijeten, aromatičen.

Tudi te cvetove boste hitro in z lahkoto nabrali. Pazite se le velikih in ostrih trnjev, ki jih je vse drevo polno. Po obiranju cvetove razgrnite na kuhinjsko krpo in pustite kakšne pol ure, da morebitne žuželke zlezejo stran. Sama cvetov ne perem, ker s pranjem speremo koristni cvetni prah. Zelo se potrudim, da vse rastline nabiram v res čistem okolju, stran od cest. Čebele rade obletavajo pomladne cvetove. Pazite pri nabiranju, da kakšne ne pograbite skupaj s cvetom.

Sestavine

  • 2 skodelici petalov judeževega drevesa
  • 3 skodelice vode
  • sok ene limone
  • 2 skodelici želirnega sladkorja

Priprava: Cvetove prelijemo z vrelo vodo, premešamo in pustimo namakati 24 ur. Nato precedimo in cvetove otisnemo. Dobimo dišečo tekočino bledo vijolične barve. Ko ji dodamo limonin sok, se obarva rožnato. Dodamo še želirni sladkor. Vse skupaj zavremo in kuhamo še 5 minut. Polnimo v sterilne, vroče kozarčke.

Jemo kot namaz na kruhu, mafinih, uporabimo za sladice in pecivo. Kakšen kozarček pa lepo zavijemo in podarimo.

Limonada iz cvetov judeževega drevesa
Iz dišečih cvetov judeževega drevesa lahko poleg želeja pripravimo sirup ali limonado.

Sestavine

  • ½ skodelice petalov
  • 1 skodelica vrele vode
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 l vode

Priprava: Cvetove prelijte z vrelo vodo in pustite namakati čez noč. Precedite, dodajte limonin sok, sladkor in vodo. Vaša limonada je svetlo rožnato do vijoličasta in prijetno dišeče aromatična.

Tudi dišeča vijolica (Viola odorata) je užitna

Vijolice vsi poznamo. Najdemo jih divje rastoče v naravi, pod živimi mejami in večjimi grmi ali jih sami gojimo na vrtu. Vse vrste vijolic so užitne in zdravilne, najbolj pa so cenjene dišeče. V ljudskem zdravilstvu so jih uporabljali za zdravljenje bolezni dihal, izkašljevanje, nižanje previsoke temperature in blaženje bolečin.


Žele iz dišečih vijolic

Sama res rada nabiram te drobne, dišeče cvetlice. Iz njih delam okusen sirup in žele za posebne priložnosti. Okus je izvrsten, malce spominja na okus grozdnega želeja, ne pričakujte pa, da bo dišal po vijolicah. A bo vseeno prav okusen. Vijolice pomagajo pri kašlju, imajo pa tudi rahlo odvajalen učinek delovanje, zato jejte ta žele v zmernih količinah.

Sestavine

  • 2–3 skodelice cvetov dišečih vijolic
  • 3 skodelice vode
  • 2 ½ skodelici želirnega sladkorja
  • sok ene limone

Priprava: Cvetove prelijte z vrelo vodo in pustite namakati čez noč. Precedite in dodajte limonin sok. Tekočina se bo iz modre obarvala v rahlo vijola. Dodajte želirni sladkor, zavrite in kuhajte še od 3 do 5 minut. Natočite v sterilne vroče kozarčke.


Sladki sirup iz vijolic

Ta je še posebej všeč otrokom. Uporabljamo ga pri kašlju, lahko pa tudi v prehranske namene. Z njim odišavimo in posladkamo sadne solate ali ga polijemo po sorbetih, pudingu ali navadnem jogurtu.

Sestavine

  • 300 ml vode
  • 450 g sladkorja
  • 1 skodelica cvetov dišečih vijolic
  • sok ene limone


Priprava: Vodo zavremo, dodamo sladkor in ga stopimo. Primešamo cvetove in kuhamo še 10 minut. Lahko pustimo čez noč, da se ohladi. Nato precedimo, dodamo limonin sok in ponovno zavremo. Lepo obarvan, a ne močno dišeč sirup spravimo v sterilne stekleničke.

Revija Jana št. 16, 19.4.2022

Shutterstock
Žele iz dišečih vijolic