Nasveti

101 terapija proti celulitu (in kilogramom)

Lara Jelen
16. 5. 2022, 22.23
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 22.30
Deli članek:

Ah, ta trdovratna nadloga, o kateri se rade prepričujemo, da nas prav nič ne moti, vse dokler v sezoni prvič ne oblečemo kopalk. Celulit. Vsaj malo bi ga pa lahko omilile, si rečemo, ampak kako? Če mislite, da ste preizkusile že vse, se verjetno motite. Še hujši so odvečni kilogrami, ki smo si jih nabrale med večernim grizljanjem na kavču pa kot pokoronski davek na čepenje doma. Hrvatice ta čas hujšajo kar z injekcijami. Kaj pa me?

Revija Jana
Bojni načrt pred sezono kopalk in kratkih oblačil

Da ne bo pomote: seveda je nekaj čudovitega, ko se človek sprejema v svojem telesu, z vsemi plusi in minusi. Ne samo da se tako bolje počutiš, ampak tudi precej privarčuješ. A realnost je takšna, da lepotni, estetski in masažni saloni trenutno prekipevajo od strank, ki bi se rade znebile odvečnih kilogramov, trdovratnega celulita in oblin na nepravih mestih. 

Shujševalna injekcija, modni hit na Hrvaškem. Hrvatice si te dni, da bi lažje shujšale, vbrizgavajo injekcije z liraglutidom in semaglutidom. Ta je bil izdelan za diabetike, a se je nekje po poti izkazalo, da poleg uravnavanja krvnega sladkorja prispeva k izgubi telesne teže. Pa so ga odobrili tudi za ljudi s čezmerno telesno težo, ki sicer nimajo diabetesa. Neka študija je pokazala, da ljudje, ki se zdravo prehranjujejo in so telesno aktivni, z njegovo pomočjo shujšajo dodatnih deset odstotkov. O primerih iz prakse lahko medtem beremo na hrvaških portalih, kjer ena izmed žensk poroča, da je s semaglutidom v dvanajstih tednih izgubila kar devet kilogramov, pridobljenih ob vstopu v menopavzo.

Rešitev na recept. Semaglutid je za hujšanje ob doplačilu na Hrvaškem mogoče dobiti na recept. Možne stranske učinke (slabost, driska, zaprtost, glavoboli, bruhanje, hipoglikemija –padec krvnega sladkorja, vrtoglavica, utrujenost ...)  so uporabnice brez večjih težav sprejele kot davek na pospešeno hujšanje. Učinkovina se prodaja pod tržnim imenom Ozempic in se jo enkrat na teden vbrizga z inzulinsko brizgo ali svinčnikom. Mesečna terapija stane približno 800 kun, to je malo več kot sto evrov. Terapija s Saxendo (tržno ime za liraglutid) je nekoliko dražja, pa tudi pogosteje jo je treba uporabljati (vsakodnevno). Liraglutid v telesu oponaša hormon GLP-1, kar zagotovi stabilno raven sladkorja v krvi, to pa je znak za možgane, da ste siti. Posledično se zmanjša apetit in s časom tudi telesna teža. A strokovnjaki kljub navdušenju uporabnikov opozarjajo, da to ni kozmetični pripravek, ki bi ga uporabljali nenadzorovano in dolgoročno. 

Več v reviji Jana št. 20, 17.05.2022