Nasveti

Pazite se močeradov!

Lara Jelen
28. 5. 2022, 22.56
Posodobljeno: 28. 5. 2022, 23.11
Deli članek:

Ste že kdaj slišali, kako je pes v gozdu polizal močerada in zaradi tega poginil? To ni kak izmišljen mit, temveč resnična nevarnost, na katero moramo biti lastniki psov, sploh kadar se v gozdu sprehajamo po dežju, še posebej pozorni! Zakaj so močeradi tako zelo nevarni za naše kosmatince, smo vprašali veterinarje v kliniki za male živali PRVA-K.

Revija Jana
Srečanja, ki so lahko usodna za psa

»Toplejši dnevi vabijo v naravo. Je pa to tudi čas, ko v naravi srečujemo vedno več močeradov. Te dvoživke, ki so zime prespale, toplota sončnih žarkov zbeza na plano. Še posebej dejavni so med dežjem, zato se jih je prijel vzdevek znanilci dežja. Lastniki psov, ki se sprehajajo po travnikih, gozdovih in drugje v naravi, morajo biti v tem času izredno pazljivi,« opozarjajo kliniki za male živali na P 

Psi se jim približajo iz radovednosti

»Močerad ima najraje mešani in listnati gozd, kjer se z lahkoto skrije med listje, korenine ali odpadlo lubje. Kljub temu da že s svojo barvo opozarja na nevarnost, se mu psi pogosto približajo iz radovednosti. Žal pa se igra z močeradom zanje lahko konča tudi s poginom. Močeradi imajo v koži žleze, iz katerih izločajo strup samandarin, ki spada med zelo strupene alkaloide. V stiku s kožo ali sluznico na psa učinkuje izredno toksično in že po nekaj minutah povzroči hude živčne znake, ki so odvisni od velikosti psa in količine zaužitega strupa. Običajno najprej pride do slinjenja, nato do tresavice, krčev, pospešenega in oteženega dihanja, na koncu pa najpogosteje do zadušitve in pogina. 

Protistrupa ni, zato raje preprečimo tragedijo

Ker za to ni zdravila ali protistrupa, je pomembno, da lastniki vedo, kaj narediti, če njihov ljubljenček poliže, ugrizne ali celo poje močerada. Še najbolje bo, da to preprečimo. Lastnikom svetujejo, da imajo pse na povodcu in jim tako preprečijo, da bi sploh prišli v stik z močeradom. Če pa zaužijejo strup,  jim je treba takoj izprati gobec z velikimi količinami vode in hitro poiskati veterinarsko pomoč. (lj)

Več v reviji Jana št. 2124.05.2022

Revija Jana
Pazite se močeradov!