Nasveti

Osvežilni bezgov napitek

Metka McCully Žigon
28. 5. 2022, 23.39
Posodobljeno: 28. 5. 2022, 23.45
Deli članek:

Sirup iz bezgovih cvetov je eden najokusnejših napitkov iz divjih rastlin. Vsi ga poznamo in skoraj vsem je zelo všeč. Bezeg je tudi zdravilen. V času cvetenja si iz njega pripravimo svež napitek, za shranjevanje pa naredimo sirup.

SHUTTERSTOCK
Sirup iz bezgovih cvetov je eden najokusnejših napitkov iz divjih rastlin.

Svež bezgov napitek

Nič ga ne kuhamo, da ohranimo čim več koristnih sestavin. Sladkamo ga po okusu, lahko z medom. Namenjen je takojšnji uporabi. V hladilniku se obdrži do 5 dni.

Sestavine  

·         bezgovi cvetovi – približno 24 lepih, velikih

·         sok dveh limon

·         nastrgana lupinica ene limone (bio)

·         1/2 žličke citronske kisline

·         3 žlice sladkorja

·         med po okusu

·         3 l vode

Priprava

1 Vodo prekuhajte in ohladite na sobno temperaturo. Naberite lepe, velike cvetove, po možnosti ne v bližini ceste. Poglejte, da nimajo uši. Cvetov ne perete, dajte jih v večji lonec, potresite s citronsko kislino in sladkorjem, dodajte limonin sok ter nastrgano lupinico bio limone, zalijte z vodo. Priporočam, da daste malo sladkorja, kljub temu da boste kasneje sladkali z medom, ker se mi zdi, da veže nase aromo in je napitek tako bolj okusen in aromatičen. Taka je vsaj moja osebna izkušnja.

2 Premešajte, da se sladkor raztopi. Pustite namakati čez noč. Naslednji dan cvetove odstranite in ožmite, tekočino precedite. Sok je pripravljen. Če želite, še dodatno sladkajte z medom ali sladkorjem po okusu. Shranite v hladilniku. 


NAMIG

Za spremembo lahko damo zraven namakat še druga zelišča in zdravilne rastline, na primer vejico mete ali citronke. Če imate že baziliko, lahko tudi to. Odlična je kombinacija z rabarbaro. Lahko dodate malo nastrganega ingverja ali celo jagode, cvetne lističe dišečih vrtnic …

Bezgov sirup

Postopek priprave je podoben, le da dodamo več sladkorja in vse skupaj prekuhamo, da se nam ohrani dlje časa. Pijemo razredčenega z vodo, uporabimo pa ga lahko tudi za sladkanje čaja, namesto sladkorja oziroma medu, ali ga prelijemo po sadnih solatah, pudingu, pecivu ... Tudi za pripravo sorbeta, sladoleda in krem za torto je odličen.


Sestavine

·         bezgovi cvetovi – približno 24 lepih, velikih

·         2 bio limoni

·         1 žlica citronske kisline citronske kisline

·         od ½ kg do 1 kg sladkorja na 1 l soka

·         3 l vode

Priprava

1 Vode ni treba prej prekuhati, ker bomo sok pred ustekleničenjem zavreli. Lepe, velike cvetove dajte v lonec. Potresite jih s citronsko kislino. Dodajte na kolobarje zrezani limoni, skupaj z lupino. Čez potresite sladkor in zalijte z vodo. Vse skupaj premešajte. Pokrijte s pokrovko in pustite namakati čez noč.
2 Nato dobro premešajte, da se sladkor stopi. Precedite skozi cedilo ter cvetove in limonine rezine čimbolj ožmite. Tako dobljen sok zavrite in polnite v čiste, ogrete steklenice. Če lepo čisto in kar se da sterilno delate, bo tak sirup zdržal, če ga seveda prej ne spijete, do naslednje bezgove sezone oziroma več let.

Revija Jana št. 2124.05.2022