Nasveti

Zbogom, dlačice!

jk
1. 6. 2022, 00.40
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 00.47
Deli članek:

Doslej je je veljalo: obravnave z laserjem in LED so le za profesionalce. Zdaj ni več tako. Na trgu so novi modeli aparatov, ki jih lahko uporabljamo sami. Pozanimali smo se o njihovih prednostih in slabostih.

Revija Jana
Naprave z IPL-žarki (Intense Pulsed Light) prežarčijo dlačice s posebnimi razpršenimi svetlobnimi impulzi, tako da odpadejo in ne rastejo kar nekaj mesecev.

Britje ima kratkotrajen učinek, odstranjevanje dlak z voskom je boleče, depilacijske kreme zahtevajo čas …, kaj ko bi si z IPL- in laserskimi depilatorji trajno oziroma za dolgo odstranili odvečne dlake?

Domača uporaba

Naprave z IPL-žarki (Intense Pulsed Light) prežarčijo dlačice s posebnimi razpršenimi svetlobnimi impulzi, tako da odpadejo in ne rastejo kar nekaj mesecev. Dobra novica je, da novi modeli učinkujejo tudi na zelo svetle dlačice ter na temnejši koži. Z njimi lahko depiliramo noge, roke, bikini in obraz. Kadar opravimo postopek, kožo temeljito natremo s kremo. Običajno so potrebne tri ponovitve.

Pri strokovnjaku

Le strokovnjak, ki zna delati z močnejšimi svetlobnimi impulzi, lahko trajno odstrani dlake. Ti žarki so dovolj močni, da prodrejo do samih korenin in jih trajno uničijo. Običajno je za trajno odstranitev dlak potrebnih od šest do osem ponovitev.

Previdno!

Strokovnjaki opozarjajo, da gre pri laserski in IPL-tehnologiji za dva sistema, ki delujeta povsem drugače. Pri IPL-napravah je tveganje za poškodbe večje, saj svetloba vpliva na celotno kožo in ne zgolj na dlake, kot je to značilno za lasersko obravnavo. Nekatere IPL-naprave delujejo tudi v svetlobnem spektru UV, pri čemer podobno kot solarij v našo kožo neposredno vnašajo UV-žarke. V nepravih rokah so lahko celo nevarne. No, lasersko odstranjevanje pri profesionalcih pa ima drugo slabost: drago je. Zelo. Če se boste želeli trajno znebiti dlačic do kolen, boste za to, denimo, odšteli nekje med petsto in osemsto evri, lahko pa tudi več, odvisno od tega, koliko laserskih obdelav boste potrebovali. Po posegu se poleg tega od tri do štiri tedne ne smemo izpostavljati soncu, kar je v obdobju dopustov precejšen izziv.

OKVIR: Ste že slišali za negovalno masko LED?

Zagotovo so klasične maske za nego obraza učinkovite, vendar lahko z LED-maskami svojo negovalno rutino dvignemo na čisto novo raven. Pri tem smo videti, kot da smo ravnokar ušli iz znanstvenofantastičnega filma.

Opozorimo svoje sostanovalce

Nega z LED-maskami ni videti prav privlačno, pravzaprav je kar malo grozljiva, zato še pravočasno nanjo opozorimo svoje sostanovalce. Nedvomno pa bo končni izid navduševal nas in druge. Izbiramo lahko med različnimi barvami žarkov, in sicer glede na potrebe in posebnosti kože. Rdeči žarki imajo pomlajevalni učinek, saj krepijo proizvodnjo kolagena in izravnavajo motnje v pigmentaciji kože. Zelena lahko zmanjša izločanje kožnih maščob in pospešuje limfno drenažo. Rumena svetloba odpravlja rdečico, izboljša celično izmenjavo kisika in razgradi pigmente. Modra svetloba pa pomaga pri nečisti koži in aknavosti.

Uporaba: tretma z LED-masko ne zahteva posebnih predpriprav. Obraz si očistimo in nanj položimo masko. Ta je fleksibilna, saj je večinoma narejena iz silikona. Zaradi svoje prilagodljivosti prekrije celoten obraz. Učinkovati naj bi jo pustili nekje med 15 in 30 minut, lahko tudi dlje. Njen učinek lahko še okrepimo s hkratno uporabo vlažilnih serumov in luščilnega losjona. Za LED-masko boste odšteli približno 150 evrov. (jk)

*  Seveda svoje kože ne prepuščamo komurkoli, tudi aparate za domačo uporabo skrbno izberimo. Preden se odločimo za novost, je prav prisluhniti izkušnjam drugih.

NAMIG

Na pametnih telefonih najdemo aplikacije, ki nas poučujejo o različnih depilacijskih postopkih, nas opozarjajo, kdaj je čas za ponovitev postopka, ter ponujajo številne koristne nasvete (npr. aplikacija Lumea Prestige).