Nasveti

Zavihtimo pilico kot profesionalci

Lara Jelen
10. 6. 2022, 09.56
Posodobljeno: 10. 6. 2022, 10.04
Deli članek:

Ne barva, oblika je tista, ki naredi noht lep in urejen. Ali znate pravilno uporabljati pilico? Mojca Janežič iz Akademije Studio lepota, kjer redno izvajajo tečaje in delavnice ter nacionalno poklicno kvalifikacijo maniker in pediker, nam je povedala, kako to počno profesionalci.

Revija Jana
Osnova lepih nohtov

Saj si zna vsakdo piliti nohte, kajne? V roko vzamemo pilico in si jih skrajšamo. Zveni preprosto. No, pa ni čisto tako, pravi Mojca Janežič. Tehnika in natančnost sta ključni, pri krajšanju in oblikovanju konic moramo biti posebej pozorni tudi na držo pilice. »Začnemo tako, da pilico položimo pravokotno na konico nohta in jo podpremo s palcem. Takšna drža pilice se imenuje 'hitchhiker' ali štopar, saj simulira držo roke med štopanjem. Z njo bomo imeli med piljenjem popoln nadzor, kar je zelo pomembno, saj lahko vsakršen zdrs pilice vpliva na nesimetričnost konice.«

Kaj pomenijo številke na pilicah

Večina pilic, ki jih najdemo na trgovinskih policah, ima zapisano številko, ki nam pove, kako groba je pilica. Ampak kaj te številke dejansko pomenijo in kdaj uporabimo katero? »Vzemimo za primer pilico grobosti 180/180. Številki pomenita, da je pilica na obeh straneh enako groba in da ima na enem kvadratnem centimetru 180 zrnc peska. Višja številka pomeni bolj fino oz. nežno pilico, medtem ko nižja številka pomeni bolj grobo,« odgovarja strokovnjakinja in še pripomni, da so na trgu trenutno najbolj grobe pilice številka 80. »Namenjene so predvsem za površinsko odstranjevanje barv z umetne mase na nohtih, saj je lahko z njimi v kratkem času odstranimo večjo količino. Z njimi nikoli ne smemo piliti naravnega nohta. Pilice grobosti 100 so namenjene krajšanju, oblikovanju sten, spodnjega loka in prostega roba podaljšanega nohta, nikakor pa ne piljenju površine nohta, saj bi ustvarili globoke zareze. Za piljenje celotne površine umetnega nohta in njegovo oblikovanje uporabimo pilico grobosti 150. Grobost 180 je primerna za krajšanje konic naravnega nohta in njegovo pripravo na umetno podaljšanje. Če imamo svoje, naravne nohte, pa bomo najbolj zadovoljni z nežno pilico grobosti 240, ki je primerna tako za krajšanje kot oblikovanje.«

Veliko je odvisno od kota, pod katerim pilimo

Za kar najboljši končni rezultat je treba biti pozoren tudi na to, pod katerim kotom glede na noht držimo pilico. »Bliže smo 90-stopinjskemu kotu, bolj se bomo približali kvadratni obliki. Z manjšim kotom bomo povečali zaobljenost konice. Če z rezultatom nismo zadovoljni, pa lahko naslednjič namesto pilice uporabimo buffer. Ta imajo na sredini material, ki spominja na gobo, zato je tudi na otip mehkejši od pilice. Buffer naravni noht zgladi nežneje. V vsakem primeru pa moramo biti še posebej pozorni, če imamo kratke nohte, saj lahko med piljenjem mimogrede poškodujemo kožo.«

Popolna oblika za vaše nohte

Zdaj, ko vam je jasno, katero pilo potrebujete in kako jo pravilno uporabljati, se je treba odločiti samo še za to, kakšno obliko nohta si želimo in nam najbolj pristoji.

Okrogla oblika

Okrogla oblika nohtov je že dolgo klasika, idealna je za naravne ali krajše podaljšane nohte. Ustvari mehko, naravno obliko in je idealna za aktivne ženske, ki opravljajo razna ročna dela.

Kako oblikujemo: stene nohta pilimo od vsake strani proti sredini in nato oblikujemo konico po obrisu konice prsta. Konica naj bo le malce daljša od prsta.

Kvadratna oziroma oglata oblika

Kvadratasti nohti so klasika pri francoski manikiri. Idealni so za ženske, ki imajo dolgo in ozko nohtno ploščo. Nekoliko manj pristojijo ženskam s krajšo in široko nohtno površino, najbolje je, da izberejo nežno zaobljeno kvadratasto obliko, ki daje nohtu mehkejši videz.

Kako oblikujemo: stene nohta po celotni dolžini pilimo ravno navzven, konico pilimo pravokotno na to linijo in tako ustvarimo ostre kote. Za nežno zaobljeno kvadratno obliko nagnemo pilico rahlo pod kotom in robove konice nežno popilimo v oval.

Ovalna oblika

Ovalna oblika je najbolj vsestranska ter se lepo poda vsem dolžinam prstov in oblik nohtov. Najprimernejša je za srednje ali dolge nohte, saj poudari elegantnost in negovanost.

Kako oblikujemo: v mislih si naslikajte vrh konice, ki mora biti z obeh strani enakomerno opiljen. S pilico delajte dolge, gladke potege v obliki loka od stene nohta do sredine, ki se začne z več potegi spreminjati v vrh. Na konici naredite zaključek v nežen oval in opilite vse ostre konce v enakomerno obliko. Končni videz nohta naj bo enakomerna in uravnotežena oblika.

Mandelj in ballerina

Mandljasta oblika ustvari videz ozkih, podaljšanih in ženstvenih nohtov. Idealna je za ženske z večjimi rokami in nohti, saj prsti delujejo vitkejši.

Ballerina je nežnejša različica te oblike, ki še vedno poudari vitkost prstov, saj so stene nohta v nasprotju z mandljevo bolj zaobljene. Konica je kvadratasta, kar olajša vzdrževanje nohtov.

Kako ju oblikujemo: za obe obliki pilimo nohte enako kot ovalne, le da je konica ožja in nežno zaključena. Obliko ballerina dobimo, če konico skrajšamo za približno tretjino v kvadratasto obliko in popilimo ostre robove.

Stiletto, coffin in lipstick

To so modernejše oblike, ki dajejo nohtom videz dramatičnosti in ekstravagantnosti. Stiletto je idealna oblika za tiste z dolgo nohtno posteljico, ki želijo imeti zelo dolge nohte. Coffin (ang. krsta) je podobna obliki ballerina, le da noht pilimo kot za stiletto in na konici naredimo oster kvadratast zaključek. Pri vsakodnevnih opravilih je ta oblika manj zahtevna kot stiletto. Lipstick je kombinacija kvadrataste oblike z nagnjenim zaključkom konice.

Kako jih oblikujemo: za stiletto  na dolgih nohtih s pilico delamo popolnoma ravne potege z obeh strani proti sredini konice in pri tem ne ustvarjamo zaobljene oblike.

Coffin  se pili enako kot ballerina, le da so stene nohta ravne (podobno kot pri stilettu), konico nato popilimo v kvadratasto obliko.

Lipstick se najprej oblikuje kot kvadrat z rahlo ožjo konico. Konico opilimo pod kotom v ravni liniji.

Revija Janašt. 23, 7. 6. 2022