Nasveti

Sladkam se, pa še hujšam!

jk
14. 6. 2022, 23.43
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 23.45
Deli članek:

Stojnice na trgu se šibijo pod svežimi poletnimi sadeži: na izbiro imamo jagode, maline, ribez, češnje. Posezimo po njih, saj so zdravi, slastni in pomagajo hujšati. Vsako sadje ima tudi prav posebno supermoč.

Revija Jana
Na dieti s poletnimi sadeži

Jagodičje spada med izrazito nizkokalorična živila, vsebuje pa obilo vitaminov in drugih vitalnih snovi, med njimi takšnih, ki pomagajo organizmu, da stopi odvečno maščobo. Seveda vsebuje sadni sladkor, vendar gre za optimalne vrednosti, še posebej v primerjavi z vsemi drugimi sestavinami, ki pa so izrazito koristne. In kaj je tista mala posebnost, ki iz jagodičja dela veliko zvezdo poletne shujševalne diete? Organizem spodbuja k odvajanju vode in krepi procese zgorevanja maščob. Odvečni kilogrami nimajo možnosti, ko si za posladek izberemo te sočne sadeže.

Skodelica na dan

Vsak dan zaužijmo dvesto gramov mešanega jagodičja. Pripravimo si svoj dnevni odmerek sadja že zjutraj, po njem pa posezimo, kadar se nam ga bo zahotelo ali kadar nas prime tista neustavljiva želja po sladkem. Vsaka vrsta jagodičja ima svojevrstne prednosti.

Kakšen vonj imajo maline?

Maline nam že samo s svojim vonjem pomagajo pri hujšanju. Za njihovo značilno aromo imajo zasluge malinovi ketoni, ki slovijo kot naravni zaviralci apetita. Že samo zato, ker nam v nosnice vdira vonj malin, jemo manj, saj njihov vonj poteši željo po hrani. Prav to, da ukrotimo svoj apetit, pa je tudi najboljša pot za izgubljanje teže. Poleg tega imajo maline idealno mešanico mineralov: kalij, železo, magnezij in fosfor, ki pospeši presnovo, s tem pa topi odvečne maščobe. Za povrh vsebujejo veliko vitamina C, vsestransko pomembnega sopotnika vseh uspešnih shujševalnih diet.

Rdeči ribez, topilec maščobe

Presenetljivo je, da je sadež tako intenzivnega okusa sestavljen predvsem iz vode. Med vsem jagodičjem ima najmanj kalorij, in sicer le 43 v sto gramih. Vsebuje pa flavonoide, ki – glede na izsledke raziskav, opravljenih na Univerzi Buffalo – dokazano blažijo vnetja ter preprečujejo kopičenje maščobnih blazinic, ki so posledica zaužitih maščob in ogljikovih hidratov. Tudi že nakopičena maščoba v telesu se zaradi sestavin v ribezu okrepljeno raztaplja.

Črni ribez, rekorder posebne vrste

Je pravi rekorder v vsebnosti vitamina C – vsebuje ga petkrat več kot grenivka. Prav zaradi tega dragocenega vitamina je črni ribez prvovrsten naravni shujševalec. Telo namreč brez vitamina C ne more izločati noradrenalina, enega izmed treh hormonov, ki možganom pošilja impulze v zvezi s prehrano in poleg lažjega premagovanja stresa spodbuja izgorevanje maščob. Prav tako nadzoruje kopičenje maščob kot potencialnega vira energije. Njegova naloga je, da pomaga izločati maščobo iz celic, da jo organizem nato lažje uporabi.

Borovnice za vitek pas

Če nas muči maščoba, nakopičena okoli pasu, so naš najboljši zaveznik borovnice. Ta maščoba je trdovratna in se je težko znebimo, zato vsaka pomoč pride prav. Drobne gozdne borovnice so izjemna pomoč: polifenoli, ki jih je v njih obilo, preprečujejo nastanek novih maščobnih celic. Vsebujejo tudi veliko vlaknin in drugih balastnih snovi, kar koristi prebavi, kroti lakoto ter uravnava raven krvnega sladkorja.

Robide pospešujejo presnovo

Kadar govorimo o jagodičju, ne moremo mimo robid, ki bodo pri nas na vrhuncu konec poletja, so pa že na voljo na trgovskih policah. Vsebujejo sadne kisline, ki v procesu prebave okrepijo encime, odgovorne za razgradnjo maščob. Robide slovijo kot izvrsten vir kalija, ki skrbi za odvajanje vode iz telesa. Antocianini, ki jih prav tako vsebujejo,  pa v telesu vzpodbujajo izločanje hormona adiponektina. Ta pospešuje presnovo, s čimer krepi proces porabe nakopičenih maščob.

Jagode preprečujejo napade lakote

Jagode veljajo za kraljice med jagodičjem – povsem zasluženo! Lahko bi jih imenovali tudi shujševalne zvezde, saj vsebujejo najboljšo kombinacijo sestavin za pospešeno izgubljanje odvečne teže: asparaginske kisline in pektina. Prva skrbi za temeljito očiščevanje organizma, kar je eden izmed pogojev za vitko postavo, pektin pa je balastna snov, ki se kot zaščitni sloj nalaga na črevesno steno, s čimer uravnava presnovo sladkorja. S tem nas ščiti pred nenadnimi napadi lakote.

Kosmulje s trojnim učinkom

Izmed vsega jagodičja vsebujejo največ sladkorja, pa so kljub temu v izvrstno pomoč pri hujšanju. Vzpodbujajo namreč presnovo maščob. Učinek kosmulj je trojen: v lupini vsebujejo veliko pektina, ki nas dodobra nasiti. Sadni sladkor vzpodbuja izločanje encimov, ki nam pomagajo hujšati. Pečke v sadežu pa krepijo prebavo. Poleg naštetega vsebujejo kosmulje silicij, ki krepi podkožno tkivo, kar preprečuje nastajanje celulita.

Naberimo si češenj

Ne samo jagodičje, tudi češnje nam lahko pomagajo pri hujšanju. Že med nabiranjem se bomo prijetno raztegnili in posladkali, in ko jih bomo pozobali, ne bomo več napihnjeni, saj preprečujejo ustvarjanje plinov v črevesju. Raziskave tudi potrjujejo, da lahko redno uživanje češenj izboljša spanec. Posredno to pomaga tudi pri hujšanju, saj pomanjkanje spanca povečuje lakoto. Izkoristimo to kratko obdobje in se jih naužijmo. (jk)

* Zamrznimo sadove poletja

Nekaj sadja si zamrznimo, da ga bomo imeli na zalogi vse poletje. Iz zamrznjenega sadja si bomo lahko v vročih dneh pripravili osvežilen smuti.

Revija Janašt. 2414. 6. 2022

Revija Jana
Na dieti s poletnimi sadeži