Nasveti

Vrtnica nas uči ljubiti

Lara Jelen
23. 6. 2022, 21.41
Deli članek:

Kadar smo prizadeti ali nas prevzamejo močna čustva, povohajmo vrtnico, svetuje aromaterapevtka Nina Medved. Vrtnice imajo neverjetno sposobnost vzpostavljanja harmonije v človekovem telesu, vzbujajo pa tudi ljubezen do samega sebe. In če je že njihov vonj tako mogočen, samo pomislite, kaj vse bi lahko dosegli z uporabo hidrolata. Nina je z nami delila zakladnico koristnih idej, namigov in receptov. Tudi za osvežilne poletne napitke.

Revija Jana
Vrtnični ledeni čaj

Hidrolat, rožna voda, nastane kot stranski produkt med pridobivanjem eteričnega olja. Je njegova nežnejša in manj koncentrirana različica, a naj vas ta podatek ne zavede. Hidrolat vrtnice omogoča nešteto možnosti uporabe. »V kozmetiki ga lahko uporabljamo za nego normalne in suhe kože, še posebej če je ta občutljiva, vneta, razdražena ali zrela. Lahko je tudi osnova za dezodorant. Z zdravstvenega vidika je ta hidrolat primeren za nego pleničnih izpuščajev, pri konjuktivitisu (vnetju očesne veznice), vnetjih ter infekcijah oči – tudi pri dojenčkih. Kadar imamo zobobol, si iz vrtničnega hidrolata napravimo ledene kocke, pri vročičnih oblivih pa hladilno razpršilo. Za uravnavanje hormonov pri PMS, v menopavzi in pri menjavah razpoloženja razpršimo ali uživamo dnevno 30 ml hidolata v litru vode, tri tedne zapored. Pri vnetju sklepov ga uporabimo kot kompreso ali razpršimo po prizadetem delu,« je naštevala aromaterapevtka, ki hidrolat vrtnice rada vzame s sabo na potovanja, da se z njim prijetno ohladi in osveži. Hidrolat vrtnice lahko majhne (in velike) deklice uporabijo kot parfum, romantiki pa naj ga razpršijo kar po prostoru ali posteljnini. In še nekaj lahko napravimo z njim – dišeče, osvežilne in prav posebne poletne napitke.

b965167102db4346a1de4a30b0928ee0.jpeg

* Poletni napitki z vrtnico

Vrtnična limonada

1 žlica vrtničnega hidrolata
1 sveža limona
1 sveža pomaranča
1 žlica javorovega sirupa
1 liter vode

Limono in pomarančo ožamemo, dodamo javorov sirup in hidrolat vrtnice, nato prilijemo vodo.

Vrtnični ledeni čaj

3 vejice poprove mete
1 pomaranča, narezana
1 limona, narezana
1 skodelica čaja English breakfast (dve vrečki)
1 žlica vrtničnega hidrolata
2 žlici javorovega sirupa
1 liter vode

Metine liste narežemo in damo v posodo. Dodamo preostale sestavine, nato premešamo. Za nekaj ur postavimo v hladilnik. Postrežemo z vrtničnimi ledenimi kockami.

870229ddd721ffd0e6c5c0226ffd1159.jpeg

Šampanjec z vrtnico

Kozarcu šampanjca dodamo ¼ žličke vrtničnega hidrolata. Okrasimo s posušenimi ali svežimi (neškropljenimi!) vrtničnimi listi.

* Maska za suho kožo

Sestavini: dve žlici bele gline in hidrolat vrtnice.
Priprava: glino in hidrolat zmešamo v gosto pasto, si jo nanesemo na obraz in pustimo učinkovati 5–10 minut. Dobro izperemo in si obraz osvežimo s hidrolatom. Masko pripravljamo vedno sproti.


*  Damaščanska, stoletna, bela ..., katero boste izbrali?

Hidrolati vrtnic se med sabo nekoliko razlikujejo po vonju, odvisno od tega, iz katere vrtnice so. Damaščanska vrtnica je sveža, nežno cvetlična, s sladkimi mednimi
podtoni. Stolistna vrtnica ima podoben profil kot damaščanska, le da je njen vonj globlji in razkošnejši. Bela vrtnica ima intenzivno cvetno aromo in je skorajda parfum zase. Ekološko pridelani hidrolati, ki niso konzervirani, so primerni tudi za uživanje. Dodajamo jih lahko, denimo, v napitke ali sladice.

NASVET

Po odprtju vrtnični hidrolat hranimo v hladilniku in pri pretakanju pazimo na higieno.

25a246d61a1090b4c996078969479d73.jpeg

Nina Medved je prepričana, da se lepota vrtnice, najbolj opevanega cveta v zgodovini človeštva, v svojih najsubtilnejših odtenkih odraža prav v njenih hidrolatih.

Revija Jana št. 2521. 6. 2022