Nasveti

Najboljše alternative klasičnemu cvrtju

Lara Jelen
1. 7. 2022, 12.25
Posodobljeno: 1. 7. 2022, 12.29
Deli članek:

Iz Britanije poročajo, da jim zmanjkuje olja za ocvrte ribe in krompirček. Cena olja naj bi se pri njih v zadnjih mesecih več kot podvojila, kar je marsikaterega ponudnika tovrstnih jedi spravilo na kant. Pri nas lahko k sreči sončnično olje še vedno kupimo, zalog naj bi imeli dovolj. Pa vendar, kaj lahko naredimo, da bomo tudi brez olja uživali v ocvrtemu piščancu in krompirčku, ki ga Slovenci tako zelo obožujemo?

Revija Jana
Najboljše alternative klasičnemu cvrtju

Če se boste odpravili v trgovino po novo ponev, boste verjetno opazili, da jim čedalje bolj konkurirajo cvrtniki na vroč zrak. Ti postajajo izredno popularni, pa ne toliko zaradi skrbi ob napovedanem pomanjkanju olja, temveč zato, ker so jedi, pripravljene v njih manj kalorične in bolj zdrave. Okus pa, presenetljivo, prav nič ne trpi. Pred kratkim sem v eni od planinskih koč v Sloveniji jedla enega boljših ocvrtih piščancev. Ko sem jih pohvalila, so mi ponosno povedali, da vse svoje jedi pripravljajo v cvrtniku na vroč zrak. No, ni pa to edina alternativa, ki jo imamo na voljo.

Namesto olja lahko uporabimo goveji loj

Karim Merdjadi, kuharski mojster in sodnik v priljubljeni oddaji Masterchef, pravi, da je definicija cvrtja zelo preprosta: »Cvrtje je termična obdelava v globoki maščobi. Menim, da je okus ocvrte hrane in tako imenovanega cvrtja v pečici popolnoma drugačen. Sam prisegam na klasičen način cvrtja. Zame ni kompromisa.« Ob tem spomni, da jedilno olje ni edino, v katerem lahko ocvremo svojo priljubljeno hrano. »Namesto njega se lahko uporablja goveji loj, kokosova maščoba, palmovo olje … Vemo, da se je 'fish and chips' v prvotni različici cvrl v govejem loju.« Namesto ocvrtega krompirčka pa lahko, denimo, pripravimo sotiran krompirček, kot nas ga je v eni izmed oddaj naučil pripravljati prav Karim.

RECEPT: Sotirani krompir

Sestavine

mlad krompir

malo olja

1 česen

vejica rožmarina

Priprava

1. Mlad krompir narežemo na želeno velikost in skuhamo.

2. V ponvi segrejemo olje, dodamo cel česen in kakšno vejico rožmarina. Krompir sotiramo, da lepo porjavi. Proti koncu dodamo maslo. Z njim dosežemo lešnikast priokus krompirja.

 * Krompir s sezamom, pečen v pečici

Tole je preizkušen recept iz uredništva, ki ga naravnost obožujemo: mlad krompir dobro umijemo, narežemo na poljubno velike kose ter zmešamo z eno ali dvema žlicama oljčnega olja, soljo, eno žličko mlete sladke paprike in sezamovi semeni. Pečemo približno 50 minut na peki papirju v pečici, segreti na 180 (ventilatorska pečica) oziroma 200 stopinj Celzija (klasična pečica).

Panirani piščančji zrezki v pečici

Kar nekaj privlačnih receptov za ocvrtega piščanca pod krinko brez ali z malo olja smo izbrskali na spletu. Najbolj pa nas je pritegnil tale na kulinaričnem blogu Jernej Kitchen, ki ga skupaj ustvarjata Jernej in Maja. Panirani piščančji zrezki iz pečice so Majina najljubša jed, ki jo je prvič pokusila v neki trgovini v New Yorku, kjer slovijo po (bolj) zdravi prehrani: »Gre za zelo preprosto jed, ki jo v pol ure pripravimo tudi doma. Piščančji fileji so oblečeni v moko, jajčno mešanico in drobtine panko (malo večje drobtine), potem pa pečeni v pečici, na rešetki, da dobijo hrustljavo zunanjost in sočno, mehko notranjost.«

NAMIG

Drobtine panko so na voljo v vseh večjih trgovinah, večinoma na oddelku z azijsko prehrano. Uporabimo lahko tudi navadne drobtine, a zrezki ne bodo tako hrustljavi.

Sestavine za 4 osebe

60 g drobtin panko

1 žlica olivnega olja (za pečenje drobtin)

1 čajna žlička olivnega olja (za mešanico drobtin)

20 g naribanega parmezana

½ čajne žličke mlete paprike

½ čajne žličke gorčice v prahu

1 večje jajce

1 žlica mleka

30 g gladke bele moke

400 g piščančjih mini filejev

sol in poper

Priprava

1. Rešetko damo za eno višje od sredine pečice in segrejemo pečico na 230 °C (ventilator) ali na 240 °C (navadne nastavitve). Večji pekač obložimo s papirjem za peko, na pekač pa damo še rešetko. Rešetko rahlo premažemo z oljem. Pomagamo si s kuhinjskim čopičem ali papirnato brisačko.

2. Ta korak lahko po želji izpustimo, poskrbi pa za večjo hrustljavost. Večjo ponev z olivnim oljem pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo drobtine panko in jih v ponvi med neprestanim mešanjem s kuhalnico pražimo 5 minut oziroma do zlato rjave barve.

3. Spaniramo meso. Drobtine panko (ohlajene) stresemo v večji globok krožnik. Dodamo papriko v prahu, česen v prahu, olje in nariban parmezan. V čisti globok krožnik ubijemo jajce, dodamo mleko in razžvrkljamo. V večji krožnik stresemo še moko. Meso damo v skledo ter začinimo s soljo in poprom. Vsak piščančji file najprej povaljamo v moki, nato potopimo in povaljamo v jajčni mešanici ter nazadnje še v drobtinah panko. Pomagamo si lahko s kuhinjskimi oprijemalkami. Vsak file postavimo na pripravljen pekač z rešetko in ponavljamo postopek, dokler ne porabimo vsega piščančjega mesa.

4. Pekač s piščančjimi fileji damo v segreto pečico. Pečemo 14–16 minut. Po polovičnem času pečenja fileje obrnemo. Ko so pečeni, jih poljubno še dodatno solimo ali posujemo s solnim cvetom. Postrežemo z izbrano prilogo.

Pohane šnite (ocvrti kruh)

Sladke pohane šnite so še okusnejše, če jih ocvremo v maslu namesto v olju. V petnajstih minutah so že lahko na vaši mizi. Tudi ta recept je z bloga Jernej Kitchen.

Sestavine

6 rezin en dan starega kruha (brioš, mlečni kruh)

4 jajca

240 ml mleka

120 ml sladke smetane

½ žličke soli

1 čajna žlička vaniljeve paste

1 žlica sladkorja

1 žlica masla

1 žlica masla ghee ali kokosovega olja

Priprava

1. Brioš oziroma mlečni kruh narežemo na od dva do tricentimetrske rezine. V globok pekač damo jajca, mleko, sladko smetano, sol, vaniljo in sladkor. Dobro premešamo z metlico, da nastane gladka zmes. Vsako rezino kruha posebej potopimo v mešanico. Zelo pomembno je, da je kruh zelo zelo prepojen s tekočino. Nekajkrat ga z vilicami obrnemo in pustimo za minuto v tekočini. Nasvet: če imamo občutek, da se kruh ne prepoji, ga nekajkrat napikamo z vilicami.

2. Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo navadno maslo in maslo ghee. Kruh v jajčni mešanici dvignemo z lopatko in prestavimo v vročo ponev. Pečemo po dve šniti naenkrat oziroma toliko, da je dovolj prostora med njimi. Pečemo 4 minute na vsaki strani. Preden damo v tekočino naslednji kos kruha, jajčno mlečno mešanico dobro premešamo.

3. Pripravimo krožnik s papirnatimi brisačkami. Nanje položimo pečene šnite, da se znebimo odvečne maščobe. Razdelimo jih na krožnike. Na vrh dodamo poljuben nadev ali javorjev sirup. Postrežemo takoj, da so šnite še tople.

Revija Janašt. 26, 28. 6. 2022