profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Rok Švab2 Njena.si

Modrijan Rok pripravljen na nove izzive

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Nasveti

Pretirano potenje

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

             Prvi vročinski val je že tu, pri tem se bolj ali manj potimo. Je to dobro ali slabo? Vsekakor je dobro, čeprav je lahko tudi neprijetno; zlivanje znoja v oči in po obrazu, potne zaplate na srajcah in mokri lasje nas pač ne veselijo. Telo se z znojenjem ne prečiščuje, kot zmotno mislimo, ampak hladi. Športniki in ljudje v dobro telesni kondiciji se hitro spotijo, kar pomeni, da telesni regulator toplote deluje brezhibno. Če ne, se počutimo slabo, težko dihamo, utrujeni smo in brezvoljni.

              Ko je vroče in se za povrh še gibamo, moramo veliko piti. Koliko in kaj? Vsekakor vodo, razredčene sokove in zeliščne čaje, nikakor pa alkohola ali kave. Pijače naj bodo prijetno hladne, nikakor mrzle, saj se bomo po njih še bolj potili. Mrzla pijača je za telo šok, razlika med notranjo in zunanjo temperaturo bo še večja in regulator bo »preklopil« na intenzivnejše hlajenje. Zdravniki pravijo, da ni še nihče pri zavesti umrl od dehidracije, saj nas žeja prisili, da pijemo, res pa je, da je ta refleks pri mnogih zadušen. Pijemo torej, da preživimo, ne pa dovolj, da bi telo brezhibno delovalo. V vročih dneh je torej treba spiti od dva do tri litre vode, tudi več, če hodimo ali delamo kaj težkega. Pri tem se izogibajmo izvirov deževnice in snežnice v hribih, ker je takšna voda brez mineralov in bo dehidracijo še pospešila.

                 Čaj iz ovsene slame (dobimo ga pri zeliščarjih) pomaga preživeti vročino (žlico slame kuhamo 5 minut v litru vode, pustimo stati 20 minut, nato pijemo ohlajeno na telesno temperaturo). Čaj iz mete ali melise (2 žlici zeli prelijemo z litrom kropa, namakamo 20 minut) nas bo prijetno osvežil, predvsem pa znoj ne bo neprijetno dišal. Če je potenje zares prehudo, še posebej če nas obliva ponoči, med spanjem, si skuhajmo zvečer čaj iz žajblja (žlica zeli, pol litra kropa, 20 minut namakanja).

                     Koliko naj se prhamo, če se hudo potimo? Že zaradi okolice se moramo seveda skrbno umivati in preoblačiti, saj posušen, zastaran znoj zaudarja. V vročini nosimo lahka bombažna oblačila in nikakor sintetike, tudi naravna svila bolj greje kot hladi. Znoj speremo s telesa le z vodo, brez mila in gelov, tu in tam se namažemo z otroškim oljem, da se koža ne bo preveč izsušila. Če je zares hudo, si čez dan umivamo le tiste dele telesa, kjer je znojenje najizrazitejše. Pomaga, če si večkrat na dan s hladno vodo umijemo roki do ramen, vrat in stopala.   

Revija Jana št. 26, 28. 6. 2022