Nasveti

Plavanje - 8 koristi za zdravje

T.N.S.
18. 7. 2022, 23.43
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 23.47
Deli članek:

Ne glede na telesno pripravljenost plavanje prinaša množico koristi za zdravje, ki segajo daleč preko roba bazena ali plaže.

Revija Jana
Za močnejše srce, trdne kosti in mirnejši spanec


Večina ljudi ljubi vodo in uživa v vodnih igrah in plavanju. Raziskave so pokazale, da ima ta vsem dostopni šport ne le kratkoročne, ampak tudi dolgoročne koristi za telesno in duševno zdravje, vključno z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt, zdravim staranjem in možnostjo vadbe za tiste, ki jo sicer težko izvajajo. Koliko plavanja je potrebno, da se bo poznalo na vašem zdravju? Karkoli je boljše kot nič, idealno pa je, če plavate vsaj 30 minut vsaj trikrat na teden. To seveda velja za zdrave z vsaj nekaj kondicije, če šele začenjate, pa si vzemite čas in plavanje postopno podaljšujte.

1. Plavanje vam lahko pomaga živeti dlje

Glede na poročilo iz leta 2017, ki ga je naročil Swim England, so plavalci imeli 28 odstotkov manjše tveganje zgodnje smrti in 41 odstotkov manjše tveganje smrti zaradi bolezni srca in kapi v primerjavi s tistimi, ki ne plavajo.

2. Plavanje ohranja vitko linijo

Oseba s 70 kilogrami v pol ure zmernega plavanja porabi okoli 230 kalorij. Ker pri tem športu deluje celotno telo, se krepijo vse mišice in postava se lepo oblikuje. Študija, objavljena leta 2021 v BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation, je pokazala, da je 16 tednov plavanja povzročilo znatno zmanjšanje telesne maščobe in ITM.

3. Plavanje krepi zdravje srca

Tako kot druge oblike aerobne vadbe lahko plavanje izboljša vašo srčno-žilno sposobnost, saj plavanje okrepi srce. Raziskave kažejo, da je plavanje povezano tudi z znižanjem krvnega tlaka in izboljšanjem drugih kazalcev zdravja srca in ožilja.

4. Močnejša in bolj zdrava pljuča

Če so vam diagnosticirali bolezen pljuč, kot je astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen, vas bo razveselilo, da so pljuča organ, ki s plavanjem največ pridobi. Plavanje trenira mišice, ki sodelujejo pri dihanju, kar pomeni, da lahko poveča prostornino pljuč in pomaga pri tehniki dihanja. Pri astmi je bazen idealno okolje za vadbo, saj je vlažno, toplo in običajno ni izpostavljeno cvetnemu prahu. Vseeno pa se pri pljučnih boleznih o plavalni rutini najprej posvetujte z zdravnikom.

5. Vadba v vodi nas lahko spravi v boljšo voljo

Študija, objavljena leta 2003 v Journal of Psychology, je pokazala, da že eno samo plavanje izboljša razpoloženje celo bolj kot aerobni ples. Zaradi sproščanja kemikalij za srečo v možganih, zlasti endorfinov dopamina in serotonina, lahko redno plavanje zmanjša stres, anksioznost in pomaga pri boju z depresijo.

6. Plavanje za dobro spanje

Dnevna vadbena rutina izboljša spanec in plavanje ni izjema. Vadba pomaga ponastaviti notranjo uro telesa in obnovi naš naravni ritem aktivnosti in počitka.

7. Omili kronično bolečino

Stanja, kot sta artritis in fibromialgija, so pogosto povezana z manjšo mobilnostjo in v mnogih primerih kratkotrajno ali dolgotrajno bolečino. Izkazalo se je, da sta se pri ljudeh z osteoartritisom po treh mesecih plavanja trikrat na teden po 45 minut zmanjšala bolečina in okorelost sklepov, izboljšala pa se je mišična moč in s tem kakovost življenja.

9. Močnejše kosti

Raziskava je pokazala, da je od tri do šest ur plavanja na teden izboljšalo mineralno gostoto kosti pri ženskah po menopavzi, zlasti med dolgoletnimi plavalkami.

Revija Janašt. 2919. 7. 2022