Nasveti

Pet pravil za lepa stopala

jk
10. 8. 2022, 13.06
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 13.11
Deli članek:

Lahka poletna obutev pokaže precejšen del naših stopal. Seveda se vsako leto na to pripravimo in še pred poletjem stopalom namenimo veliko skrbi ternege. A glavna naloga šele sledi, kajti stopala je treba temeljito negovati vse poletje. Naslednjih pet pravil za poletno nego nam je lahko pri tem v precejšnjo pomoč.

Revija Jana
Zaradi izpostavljenosti soncu se koža na stopalih izraziteje izsušuje, s tem pa postaja groba, trda in suha.

Je že čas za piling?

Zaradi izpostavljenosti soncu se koža na stopalih izraziteje izsušuje, s tem pa postaja groba, trda in suha. Grobo kožo najbolje odstranimo s pilingom, ki jo zmehča in globinsko navlaži. Osnovna pilinga je lahko kar sol ali sladkor. Sol kožo očisti nečistoč, a hkrati precej dehidrira. Za suho kožo je zato priporočljivejši sladkorni piling.

Izogibajmo se vlagi

Motimo se, če mislimo, da bomo kožo na stopalih navlažili z izdatnim namakanjem. Prav nasprotno: namakanje izsušenost le še povečuje. Za dobro hidracijo stopal poskrbimo z izdatnim pitjem in ustrezno nego. Je pa namakanje nog v vodi koristno, če vam rade otekajo. V tem primeru stopala za deset minut namočite v hladno vodo. Za temeljito globinsko navlažitev si jih takoj po prhi namažimo z losjonom ali oljem in ga vtrimo v kožo. Redno vsak večer si jih pred spanjem namažimo še z ustrezno negovalno kremo.

Osvobodimo nohte

Nohti potrebujejo stik s svežim zrakom, če želimo, da ostanejo lepi. Nenehno lakiranje jim škodi. Vsaj enkrat na mesec si očistimo lak in pustimo nohte brez njega vsaj nekaj dni, če se le da, pa kar ves teden. S tem se bomo izognili obarvanosti nohtov, še posebej če radi uporabljamo temnejši lak.

Stopalom prijazna hrana

Nekatera živila vplivajo na znojenje stopal, s tem pa tudi otekanje. To velja predvsem za slano hrano. Tudi industrijsko predelana ima podobne negativne učinke na znojenje stopal, saj je običajno precej soljena. Sladkor pa je lahko poglavitni krivec za otekle noge. Poleti se za dobrobit naših stopal torej raje izogibajmo slanim in sladkim živilom.

Zmasiraj me

Samomasaža stopal je izvrstna za okrepitev pretoka krvi. Uporabimo lahko kar teniško ali golf žogico: medtem ko udobno sedimo, stopala pomikajmo po žogici, in sicer v smeri od prstov do pete in nazaj. Po masaži si natrimo stopala s kokosovim oljem ali posebno kremo za nego stopal – zaradi okrepljene prekrvitve bodo negovalne učinkovine prodrle globlje v kožo. (jk)

Revija Jana št. 312. 8. 2022