Nasveti

Gnila jabolka ali najboljša superživila?

Sanja Lončar
30. 8. 2022, 23.47
Posodobljeno: 31. 8. 2022, 00.03
Deli članek:

To leto ne tarnam več nad svojo mizerno pokojnino in že od spomladi pripravljam ozimnico. Tudi zahvaljujoč vašim dragocenim nasvetom, je moja shramba polna čemaža, borovnic, vloženih vršičkov hmelja, divjih margolan. Pozabila sem povedati, da živim v bloku in nimam vrta, temveč pobiram v naravi, kar se da. Čez poletje sem se sosedom ponudila, da jim zalivam vrt, ko so na dopustu, in so mi prijazno podarili precej zelenjave, ki je v tem času dozorela. Vse je že v kozarcih! Pišem pa zato, ker že nekaj časa gledam kupe jabolk, ki padajo z dreves in jih nihče ne pobira. Nekajkrat sem jih pobrala in naredila zavitek. Zdaj razmišljam, da bi jih pobrala še več, a ne vem kaj bi z njimi. Sušenje odpade, ker nimam denarja za dodatno elektriko. Jih lahko še kako drugače shranim? Bi jih lahko ohranila sveža? Kako jih vložiti? Na tem področju nimam izkušenj, pa ne bi rada vrgla stran časa, kozarcev in sladkorja. Magda iz Postojne

Revija Jana
Prednost nezrelih jabolk je, da so še vedno precej trda, zato pri kuhanju ne razpadejo.

Tudi mene srce boli, ko gledam vse to sadje, ki leži na travi ali cestišču. Ljudje dobesedno gazijo po hrani, na drugi strani pa vsak večer čakajo, kaj bo vlada naredila, da zmanjša draginjo in tveganje za lakoto.

Vaše ravnanje je odličen dokaz, da za samooskrbo ne potrebujemo denarja in tudi vrt za to ni nujni pogoj. Potrebujemo predvsem voljo! V Sloveniji res živimo v raju in tudi suša ima pri nas veliko bolj mil obraz kot marsikje v Evropi. V letu, ko je sadja končno obilo, je res nedopustno, da takšne dobrote gnijejo, ko bi nas lahko hranile nekaj let.

Če bi le vedeli ...

Jabolka so (takoj za kutinami) izredno dober vir pektina, ta pa je odličen čistilec našega črevesja in dobesedno superživilo za razstrupljanje. Ko počisti nesnago v naših prebavilih, nahrani še dobre bakterije, napne debelo črevo in olajša odvajanje. Vse to velja predvsem za termično obdelana zelena jabolka, pri katerih smo aktivirali pektin.

Pektin iz črevesja posrka in varno pospravi tudi težke kovine, vključno z radioaktivnimi delci alfa in beta. V času, ko je čedalje bolj napeto zaradi nuklearke v Zaporožju in s strahom čakamo, kdaj bo radiacija ušla z vajeti, je dobro poznati takšno preprosto rešitev, kot je jabolčni pektin.

Kot lahko preberete tudi v priročniku Naravne rešitve za radiacijo (prelistate ga lahko na znanje.zazdravje.net), so pri številnih prebivalcih Černobila posledice obsevanja uspešno zmanjšali prav s pektinom. Pri otrocih, ki so prejemali jabolčni pektin, so se vrednosti radioaktivnega cezija (Cs-137) v črevesju znižale za 62 odstotkov.

Kaj z jabolki?

Jabolk, ki padajo z dreves, ne moremo shranjevati. Ponavadi so odpadla z razlogom – ali so črviva ali so jih skljuvali ptiči in ose ... Pri padcu se tudi poškodujejo in zato hitro gnijejo. To ne pomeni, da niso uporabna, le ukrepati moramo hitro.

Zelena jabolka niso primerna za sok, ker so premalo sočna in ne vsebujejo dovolj sladkorja. Prav zaradi tega tudi niso primerna za kis. Mnenje, da iz kislih jabolk naredimo kis,  je povsem zgrešeno. Kis nastane le iz sladkih jabolk, ker najprej iz sladkorja nastaja alkohol in iz alkohola potem kis. 

Tudi sušenje zelenih jabolk, ki so bolj trpka, ni idealna možnost, ob tem je, kot tudi sami pravite, energijsko precej drago, razen če imate sušilnico na drva ali solarno energijo.

Na srečo so shranki, ki so prav pisani na kožo zelenim in odpadlim jabolkom. Osebno sem teh odpadlih še bolj vesela kot zrelih, ker iz slednjih ni mogoče narediti tako dobre čežane in »ekspresnega štrudlja«.

Kako naredimo čežano (jabolčni pire)

Čežano je najbolje delati iz zelenih jabolk, ker vsebujejo več pektina in kisline. Čežana bo lepše (svetle) barve in čvrstejša, kot če bi počakali, da jabolka povsem dozorijo. 

Za čežano so čudovite zgodnje sorte jabolk, kot je beličnik, ki te imajo tenko lupino in se hitro skuhajo. Če ste beličnike zamudili, nič hudega, uporabne so res vse sorte jabolk, le pravilno se jih je treba lotiti. Pri neškropljenih jabolkih uporabimo tudi olupek (odstranimo le peclje, peške in poškodovani del).

Pogosto je kupljen jabolčni pire preredek in ne prav okusen. Industrijsko ga delajo tako, da jabolka kuhajo v precej vode (zato je končni izdelek precej tekoč in brez polne arome).

Doma pa lahko čežano naredimo veliko bolj kompaktno in okusnejšo, če poznamo nekaj trikov.

Za začetek jabolka skuhamo v zelo malo vode, tako bo končni izdelek veliko lepše teksture in močnejšega okusa. Da se nam jabolka ne prismodijo, je dobro uporabiti lonec z debelejšim dnom (najboljši so težki litoželezni emajlirani lonci), na dno damo 2–3 cm vode, potem pa zložimo očiščene polovičke tako, da se dna dotikajo z olupkom. S tem bomo preprečili, da bi se pektin prismodil. Na prvo plast zložimo preostala jabolka poljubno, pokrijemo in pustimo, da zavre. Brez mešanja pustimo, da se polovičke ali četrtine kuhajo še nekaj minut v lastni pari. Ko vidimo, da so se malo zmehčale, dodamo malo ruma, cimeta in sladkorja ter kuhamo še nekaj minut. Odstavimo in na hitro pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Ko smo končali, dodamo še naribano eko limonino lupinico ali 6–8 kapljic ekološkega limoninega eteričnega olja. To izdelku vdihne posebno dobro svežo aromo. Dobro premešamo. Če smo dovolj hitri in med tem temperatura čežane ni padla pod 80 stopinj, jo lahko takoj nalijemo v kozarce. Če je temperatura nižja od 75 stopinj, pa je treba lonec ponovno postaviti na štedilnik za nekaj minut. Pozor: ker je zmes gosta in ne more normalno vreti,  bo s segrevanjem ustvarjala »vulkansko erupcijo«, zato obvezno pokrijte lonec s pokrovko in namesto mešanja lonec raje premikajte (tresite), da se vam pektin ne prismodi. Ko odstavite, ne odpirajte takoj, da vas kakšen zapozneli izbruh ne opeče. Takoj, ko dosežemo temperaturo za pasterizacijo (okoli 80 stopinj), napolnimo kozarce in jih pokrite z odejo pustimo stati čez noč.

Kako pripravimo »ekspresni štrudelj«

Takšnega izdelka nisem nikjer zasledila, je pa to zagotovo v naši hiši najkoristnejši pripravek in uspešnica za obdaritev vseh snah in prijateljic.

Prednost nezrelih jabolk je, da so še vedno precej trda, zato pri kuhanju ne razpadejo. Če jih narežemo na lističe (pozor – ne ribamo!), jih lahko pasteriziramo in shranimo v kozarcih. Postopek je skoraj enak kot pri čežani, le da moramo tu dodati malo več vode, ker lističi potrebujejo tekočino, v kateri bodo na varnem, ko jih bomo dali v kozarce. Ker so že na tanko narezani, zadošča, da vse skupaj doseže temperaturo 90 stopinj, potem dodamo začimbe, rum in sladkor, pokuhamo še nekaj minut in odstavimo. Enako kot pri čežani je skrivnost čudovite arome v tem, da na koncu dodamo še malo limonine lupinice ali ekološko limonino eterično olje, hitro premešamo in že lahko polnimo v kozarce.

Tako pripravljena jabolka le stresemo na vlečeno testo – dodamo nekaj drobtin, oreščkov in rozin – in štrudelj je v pečici dobesedno v nekaj minutah. Zato se je teh mojih kozarcev tudi prejelo ime »ekspresni štrudelj«.

Seveda, pripravek je čudovit tudi v palačinkah, na mlečnem rižu, ob sladoledu ...

Če se sprašujete, ali v »ekspresni štrudelj« dodati rozine, je moj nasvet – raje NE! Sem preizkusila in rezultat ni uspel: rozine se napihnejo v grozdne jagode ter zgubijo okus. Ker pri sušenju v gubah rozin preživi tudi veliko mikroorganizmov in kvasovk, bi morali rozine dlje kuhati, da jih varno shranimo, sicer tvegamo, da se bo pod pokrovčkom začelo kaj dogajati. 

Kaj če ...

Če so jabolka bolj kašasta in prehitro razpadajo, lahko vse skupaj pretlačite in naredite pire oziroma čežano. Lahko pa tudi pustite takšne mehkejše nepretlačene lističe in jih pojeste kar z žlico, dodate v jogurt ... Mi jim rečemo »štrudlkaša« – ker so res nekaj med čežano in »ekspresnim štrudlljem«.

Če pa res želite tudi mehkejša jabolka shraniti za zavitek, namesto lističev narežite malo večje kockice. Tako naredim z beličniki, ki zelo hitro razpadejo. Če pasteriziramo malo večje koščke (npr. kot bi jih rezali za kompot), tudi iz njih lahko naredimo dober pripravek za zavitke, pite in podobne dobrote.

In še ...

Jabolka so prav zaradi pektina odlično gostilo in dopolnilo številnim drugim shrankom. Te dni bo narava ponudila tudi drnulje, ki jim jabolka odlično dopolnijo okus.

Enako velja za aronijo. Sama je precej trpka in žagasta, v kombinaciji z jabolki pa veliko bolj mila, svilena in okusna. Pri nas pripravljamo čežanAR, to je naše domače ime za mešanico čežane in aronije. Najbolje gre v promet, če je jabolk 70 odstotkov, aronije pa 30. Takšna je res blaga in prijetnega okusa. Hkrati zagotavlja veliko dobrot na žlico.

Upam, da bo po tem članku na travnikih manj jabolk, prepuščenih propadu. In upam, da jih bomo uživali iz veselja in ne iz nuje.

*    Če naredite gosto čežano iz nezrelih jabolk, jo lahko uporabite kot gostilo za druge marmelade. Ko bom maja delala marmelado iz vrtnic, bom le odprla eno izmed letošnjih čežan in jo primešala k vrtnicam. To je v industriji standardni način za izdelavo vseh marmelad. Če so jagodni ali malinovi marmeladi dodana jabolka, ste lahko prepričani, da so to že pripravljene pasterizirane sadne kaše, ki se jih potem zmeša in še enkrat pasterizira. Enako izdelujejo tudi sokove.

Glede na to, da je naravni pektin v prahu precej drag in ga praviloma prodajajo v kombinaciji s kemičnimi konzervansi, ki jih ne želim v svojih shrankih, je nekaj kozarcev čežane vedno dobrodošla pomoč za zgoščevanje borovnic, malin, jagod  ...

Revija Janašt. 3530. 8. 2022