Nasveti

Cimetovi polžki s kardamomom

Lara Jelen
24. 11. 2022, 10.04
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 10.09
Deli članek:

Po cimetu diši. ..

Revija Dober tek
Cimetovi polžki s kardamomom

ČAS PRIPRAVE: 1 ura + vzhajanje

KOLIČINA: pribl. 30 polžkov

ZAHTEVNOST: preprosto

Sestavine

TESTO

  • 750 g moke
  • 1 kocka kvasa
  • 3 dl mleka
  • 130 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 120 g masla
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica kardamoma v prahu

NADEV

  • 150 g masla (sobne temperature)
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici cimeta

GLAZURA

  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • grobo mleti sladkor za posip


Priprava

1. Najprej pripravimo testo. V manjši posodi razdrobimo kvas, dodamo malo mleka in malo sladkorja. Maslo stopimo in premešamo s preostalim mlekom. V skledo presejemo moko in dodamo vse preostale sestavine za testo. Zamesimo v gladko testo in ga pustimo počivati približno 30 minut.


2. Pripravimo nadev, tako da zmešamo maslo, sladkor, med in cimet. Testo razvaljamo približno 3 mm debelo in premažemo z nadevom.


3. Testo zvijemo in narežemo na približno 1 cm debele rezine, ki jih položimo v papirnate košarice za mafine. Polžke pustimo, da še malo vzhajajo, nato jih premažemo z mešanico jajca in mleka ter potresemo z grobo mletim sladkorjem.


4. Polžke približno 15 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C.