Nasveti

Adventni koledar zdravja

Renata Ucman
6. 12. 2022, 08.29
Deli članek:

V adventnem času, polnem veselega pričakovanja, lahko marsikaj naredimo za zdravje, dobro počutje in lepe odnose. Marija Merljak, živilska tehnologinja in odlična prehranska strokovnjakinja, nam je za vsak dan Janinega adventnega koledarja povedala recept za jed ali napitek za več zdravja in življenjske energije.

Shutterstock
Pomaka za dvig življenjske energije

Pa tudi za več ljubezni in veselega razpoloženja v (pred)prazničnih dneh. Z njenimi napotki boste vsak dan v decembru naredili nekaj koristnega zase in svoje najbližje.

Marija Merljak, živilska tehnologinja in odlična prehranska svetovalka: »Vse te jedi in napitke iz adventnega koledarja ponudimo v lepih prazničnih kozarcih in skodelicah, ki spodbujajo praznično vzdušje in veselo razpoloženje. Vse sestavine v receptih vsebujejo koristne snovi, ki jih potrebujejo naši možgani in nasploh naše telo. Izboljšujejo nam počutje.«

Osebni arhiv
Marija Merljak, živilska tehnologinja in odlična prehranska svetovalka

1. Protistresna predpraznična sadna solata

V skledico naložimo koščke vloženih breskev, prelijemo z ovčjim ali kozjim jogurtom in žlico akacijevega medu, potresemo z rozinami, mletim cimetom, sesekljanimi orehi in lešniki. Jed navda z dobrim počutjem, pomirja, prežene stres in vrne nasmeh.

2. Napitek proti duševni utrujenosti

Sveže stisnjen jabolčni sok ali kupljeni stoodstotni jabolčni sok zmešamo z žlico medu in pijemo večkrat na dan.

3. Pomaka za dvig življenjske energije

V skodelico damo 1 žlico hladno stisnjenega orehovega olja, 1 žlico hladno stisnjenega oljčnega olja in 1 žlico hladno stisnjenega bučnega olja. Dodamo dva sesekljana stroka česna, malo sesekljanega peteršilja, sok ene limone in solimo. V pomako pomakamo kocke ajdovega kruha. Polni bomo energije, obenem je to priložnost za veselo druženje.

4. Ječmenova kava za pomiritev

V 1 dl vode damo 1 žlico ječmenove kave in ščep ingverja ali cimeta ter pustimo stati nekaj minut. Nato precedimo ter prilijemo še 1,5 dl mleka in dodamo 1 žlico čokolade v prahu. Segrejemo do približno 70 stopinj Celzija, ni treba zavreti. Popijemo zjutraj na tešče. Napitek nas pomiri, ogreje in spravi v pogon.

5. Praznični kompot za krepitev telesa

V 1 liter vode damo 1 pest koščkov svežih jabolk, 1 pest suhih sliv brez koščic, 1 pest suhih hrušk, 1 pest koščkov svežega in že zmehčanega kakija. Namesto kakija lahko dodamo 1 pest na koščke narezane kutine. Zavremo in nato kuhamo še pol ure, da se suho sadje zmehča. Pijemo čez dan. Okrepi telo.

6. Krepčilne Miklavževe kroglice

Suho sadje, na primer suhe hruške, slive, marelice, rožiče, krhlje jabolk, ki ga je prinesel Miklavž, čez noč namočimo v jabolčni sok. Naslednje jutro zmiksamo, da nastane gladka zmes. Iz nje oblikujemo kroglice in jih en del povaljamo v mletem kokosu, druge v mletih mandljih, mandljevih lističih, mletih lešnikih, mletih orehih ali mleti čokoladi. Tako dobimo raznolike slastne in zdrave Miklavževe kroglice, ki so zdravo krepčilo v mrzlih dneh in lepo darilo za sladkosnede v prazničnem decembru.

7. Obložen kruh s fižolovim namazom za boljši spomin

Potrebujemo četrt kilograma kuhanega fižola, dva stroka česna, pol lončka kisle smetane, sol in poper, sok ene limone, eno rdečo pečeno vloženo papriko, košček feferona, oljčno ali bučno olje. Papriko, fižol, česen, limonin sok, kislo smetano, košček feferona, oljčno olje, sol in poper zmiksamo do kremaste strukture in to namažemo na kruh. Čez to položimo rezino sira, nekaj rezin kuhanega jajca ali eno rezino pršuta in čez še svežo zeljno solato, malo kuhane ajdove kaše in na kocke zrezano papriko treh barv, malo sesekljanega drobnjaka in česna. Prelijemo z orehovim ali lešnikovim oljem ter zmešamo. Prgišče mešanice damo na vsak sendvič. Okrepili si bomo spomin in hitrost razmišljanja. Imenitna priložnost za predpraznično druženje ob obloženih kruhkih.

Več v reviji Jana, št. 49, 6.12.2022