138mv Svet24.si

Poročil se je modrijan Rok Švab

vid1 Svet24.si

»Draga hči, rad te imam in vedno se boš lahko ...

putin ruska kapelica bobo2 Necenzurirano

Vsi naši rusofili #kolumna

nina krajnik-pl Reporter.si

Vili Kovačič nad Nino Krajnik: Tvoja ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić poskrbel za obilo smeha! Takole je ...

exatlon-tekma Njena.si

Exatlon: Ni vse tako, kot je videti z domačega ...

prepelic-tobey Ekipa24.si

Spet se dviga prah! Kaj to pomeni za slovensko ...

Odklenjeno

Za nagrado sem si lahko privoščil pico!

Nič čudnega, da je Anton Žibert že na prvi pogled videti zadovoljen, nasmejan in sproščen: letos je v polni formi dočakal 80 let in nastopil na svetovnem prvenstvu v fitnesu in bodibildingu, kjer so posebej zanj prilagodili kategorijo masters. Veliko mu pomeni tudi to, da je mnogim postal vzornik. In nekaj najlepšega: po nastopu si je lahko privoščil pico!

Avtor:

Stane Mažgon

Značke:

Žibert pove pošteno, da bodibildinga in fitnesa še pred nekaj leti ni cenil. Predvsem je mislil, da so tekmovalci zgolj napihnjenci in da nimajo pravih mišic tako kot on in njegovi kolegi. V mladosti je bil orodni telovadec, treniral je ob enem najuspešnejših slovenskih telovadcev Miru Cerarju, ki je bil poleg Leona Štuklja njegov vzornik. Njegove mišice so bile prave, pošteno razvite z vadbo in prigarane, ne pa pridobljene, kot je ocenjeval, s prehranskimi dodatki in morda celo hormoni. A zarečenega kruha se največ poje, seveda le v prispodobi, saj je za bodibilderje, kot bomo izvedeli, kruh v prehrani tako rekoč prepovedan. Za fitnes in bodibilding se je navdušil šele potem, ko se je že upokojil.

Vse življenje športnik. »Moje življenjske izkušnje bi si zaslužile, da bi o njih napisali knjigo,« je začel Anton Žibert iz Studenca pri Sevnici, ko sva se srečala – bi lahko bilo drugače? – v fitnesu, takoj po rednem treningu. Ob njem je bil Mitja Petan, osebni trener in najbolj zaslužn za njegov zadnji uspešni nastop na svetovnem prvenstvu.

»Ko sem bil otrok, sem bil velikokrat lačen, težki časi so bili. Med vojno smo občutili strah in pomanjkanje, prežgano župo smo jedli pol leta skupaj. Pomislite, koliko trpljenja smo doživeli!« A Žibert zdaj to vidi kot pomembno izkušnjo: »Nekaj moraš pretrpeti, da se utrdiš. Kdor ima predobro življenje, ne zdrži veliko.« Zgodaj je začel delati ob očetu, ki je bil močan. »Spominjam se, kako je, takrat star kakih petdeset let, kar z rokami premaknil in usmeril težak naložen voz. Vedno je fizično delal.«

jekleni_tone1.jpg

Že od malega je bil nadarjen telovadec. »Po rokah sem hodil in užival, ko so me opazovali,« pove nasmejano. Na žalost ni živel v mestu, kjer bi imel na voljo telovadnico ali trenerja, drugače bi zagotovo kmalu dosegel prve športne uspehe.

V Nemčijo na delo in na telovadbo. S 14 leti se je šel učit za kovača in se pozneje zaposlil v strojni tovarni v Trbovljah, kjer je začel trenirati pri klubu Partizan. Leta 1968 je prišla ponudba za odhod na delo v Frankfurt. Odpravil se je tja in 30 let delal v Nemčiji, obenem pa tudi tam ves čas telovadil in nastopal v nemški drugi ligi. Danes ugotavlja, da bi lahko prišel tudi v svetovni gimnastični vrh, a so se pojavile težave. »Pri izvedbi vaj me je dušilo, zmanjkovalo mi je zraka, in eden mojih takratnih kolegov telovadcev in študent medicine je ugotovil, da me ovira ščitnica. Pozneje je moj zdravnik to potrdil.« Pregled je pokazal, da je otekla ščitnica pritiskala na žile in dihalne organe, kar ga je oviralo pri telovadbi. »Najbrž se je to začelo dogajati že pri osemnajstih letih, zaradi pomanjkanja joda v vodi v naših krajih, kot je ugotovil priznani zdravnik.« Druge pomoči ni bilo. Sledili sta operacija in terapija z zdravili. Prepovedali so mu dvigovanje bremen, a to ga ni odvrnilo od športa in se navodil ni preveč držal. Ob delu je tudi treniral telovadce mlajše generacije.

»Včasih sem kakemu nemškemu fantu, ki ni imel prave moči, svetoval: »Jesti moraš žgance! Samo začudeno je pogledal in vprašal: 'Was ist das – žganci?'« se prisrčno nasmeje Žibert. Moč mišic je odvisna od prave hrane, mu je želel povedati. 

V Nemčiji je Žibert dočakal pokojnino. Že v Frankfurtu je na sinov predlog začel hoditi v fitnes. »Ko sem se leta 2000 vrnil v Slovenijo, mi je nekaj manjkalo. Žena je bila proti temu, da hodim telovadit.« A je kljub temu našel priložnost za vadbo, saj ga ni zanimalo, da bi se, kot številni moški njegove generacije, ki jih je poznal, posvetil le dogajanju v zidanicah.

Jekleni Tone. Svojevrstna prelomnica v Žibertovi karieri je bil nastop na šovu Talentov leta 2013. Nanj se ni prijavil sam, temveč ga je povabila televizijska ekipa, ki je slišala za njegove sposobnosti. Takrat je imel že 75 let in s kratkim telovadnim nastopom je navdušil gledalce. Med drugim je izvedel atraktivno vajo na držalih pisarniškega stola, kot bi ta bil telovadno orodje. V žiriji je sedela Ana Klašnja, ki se ni mogla načuditi njegovim sposobnostim in ga je temeljito izprašala o vseh skrivnostih njegove vitalnosti. Takrat se ga je prijel vzdevek jekleni Tone. Na dva televizijska nastopa in dogajanje v ozadju snemanja ima lepe spomine, ki jih nasmejano opiše. Po njih so ga številni znanci, ki niso vedeli, kako dober telovadec je, začeli bolj ceniti.

jekleni_tone4.jpg

Osebni trener. Po letih vadbe je Žibert že spremenil mnenje o fitnesu in bodibildingu ter ugotovil, da gre za resno športno disciplino, drugačno od klišejskih predstav. Spoznal je Mitjo Petana, ki je postal njegov svetovalec in osebni trener. Petan je imel lani izjemno uspešno leto, saj je med drugim postal državni, evropski in svetovni prvak. Letos je prekinil serijo nastopov in se posvetil organiziranju svetovnega prvenstva v Brežicah.

Zakaj se ga ne bi udeležil še Žibert? Januarja sta začela intenzivne priprave, ki so vključevale tako vadbo kot prilagojeno prehrano. Zadnji mesec in pol pred tekmovanjem se je držal jedilnikov na osnovi beljakovin. »Mlajši tekmovalci imajo zadnjih šest mesecev pred tekmovanjem precej strog režim z veliko beljakovinske hrane, brez sladkorja, z malo sadja in veliko zelenjave. Omejimo količino obroka in poskrbimo za več manjših obrokov. To je tudi sicer priporočljivo: telo ima dober spomin: če dobi več obrokov, ne veže vode in maščobe,« pomen prehrane pojasni Petan. 

Žibert je ob pripravah precej shujšal in mnogi so ga spraševali, kaj se dogaja z njim. »Še osebna zdravnica me je zaskrbljeno vprašala, kaj je narobe z mano. Dokler nisem slekel srajce in je videla moje mišice. Zdaj mi pravi, da je ponosna name!« Prej je imel vsaj deset kilogramov več. Tudi za to ima Žibert razlago. Žena mu je predobro kuhala. Odkar je vdovec, bolj pazi na prehrano.

In ko smo že pri prehrani: le kako je trener Mitja Petan nagradil Žiberta za uspešen nastop na svetovnem prvenstvu? »Lahko je pojedel pico! Zaslužil si jo je, ker se je dobro izkazal,« povesta nasmejano.

Treba je naprej, med ljudi. Žibert nam je zaupal tudi svoje zelo osebne občutke. Priznava, da mu je včasih težko, saj še preboleva ženino izgubo. Izgubil jo je, tik preden bi praznovala zlato poroko, decembra leta 2016. Nekoč ji je v pogovoru omenil, da si želi dve stvari: z njo praznovati pomembno obletnico in še enkrat stati na odru, kar bi izpolnilo njegovo kariero. Uresničilo se mu je žal le slednje. »Še vedno veliko mislim nanjo. Izguba še prihaja za mano … ženo slišim, ko govori, in tudi jaz se pogovarjam z njo. Največkrat v kuhinji, ko poskušam nekaj skuhati in ji pravim: 'Majda, zakaj nisem bil takrat zraven, ko si ti to kuhala, da bi se naučil še jaz!' Ves čas me spremlja njena slika, tudi v avtomobilu, kjer me opominja, če prehitro vozim,« pripomni z nasmeškom.

Mitja Petan dodaja, kako pomembno je bilo, da se Žibert ob izgubi ni zaprl v svoj svet in da je zmogel iti naprej, med ljudi in mlade kolege, obenem pa še vedno ohranja spomin na ženo.

Anton Žibert ne razmišlja veliko o svojih letih. Dokaz: privoščil si je novega kabrioleta. V trgovini ga je eden od trgovcev vprašal, kako to, da si bo pri osemdesetih privoščil tak športen in poskočen avto. On pa mu je odgovoril: »Ravno zato, da me bo ohranjal mladostnega!«

jekleni_tone3.jpg

Presegel slavo Melanije Trump. Domačini iz Sevnice so bili nad Žibertovim nastopom na svetovnem prvenstvu navdušeni in aplavz, ki ga je dobil v dvorani, je bil eden najdaljših in najbolj bučnih. Zdaj mu vsi priznavajo, da je vsaj začasno presegel priljubljenost ameriške prve dame v njenih rodnih krajih. A Žibert na to le pripomni: »Pustimo slavo in primerjave, bolje je ostati na trdnih tleh.«

Poskušal bom slediti vzorniku Štuklju. »Ko sem fantom v fitnesu omenil, da bom šel še enkrat na oder za piko na i moje kariere, so mi takoj rekli: 'Le kakšna pika na i, do devetdesetega in še dlje boš stal na odru!'« Glede let pa le to: »Leon Štukelj je moj vzornik in skušal mu bom slediti.« In zaradi mladih kolegov v fitnesu se ne počuti starega. Več skupnega ima z mladimi kot z vrstniki, ki največkrat ne skrbijo dovolj zase.

Na svetovnem prvenstvu v fitnesu in bodibildingu v Brežicah je nastopilo več kot 200 tekmovalcev v 22 kategorijah, Žibert je nastopil v kategoriji masters nad 50 let in v posebni podskupini nad 80 let, kar se je zgodilo prvič, saj te prej še nikoli niso imeli na nobenem od svetovnih tekmovanj. Tako sta Žibert in Petan skupaj premaknila še en mejnik. In kot ocenjuje izkušeni Petan: »Treba je povedati, da Žibert ni prav nič odstopal od drugih mastersov v celotni kategoriji.« V njegovi disciplini je poudarek predvsem na izklesanosti telesa in simetriji, ne toliko na mišični masi.

Več časa v kopalnici kot žena. Nega telesa je pomembna, če telo razkazuješ gledalcem, poudari Žibert. Večkrat ga vprašajo, kakšna je skrivnost njegove lepe kože, on pa jim pojasni: »Zjutraj vstanem in grem v kopalnico ter porabim precej časa, da s krtačo zmasiram telo. Tako se kri usmeri proti srcu. Nato se namažem z mlekom za telo. To je jutranji obred. V kopalnici sem bil vedno več časa kot žena. Mati narava mi je podarila lepo kožo in že kot šolarju so mi dekleta zavidala lepe noge,« pove nasmejano! Res pa je tudi, da je vedno ohranjal zdrav življenjski slog: nikoli ni pil, kadil, ponočeval ali drugače pretiraval. »V mladih letih, to je treba priznati, smo bili telovadci kar malo samovšečni in zaljubljeni v svoje telo. Veliko smo dali na videz. Vedno smo imeli skrbno urejene frizure, hodili smo pokonci, kot da bi požrli kol.«

Mitja Petan: Nikoli ni prepozno!

Nasvet Mitje Petana, svetovnega prvaka in Žibertovega osebnega trenerja o tem, kako lahko vsak naredi nekaj več za svoj videz in počutje: »Ko sem se ukvarjal z organizacijo svetovnega prvenstva, sem imel med drugim v mislih prav ta cilj: da poudarimo, kako lep šport je to in da zanj nikoli ni prepozno. Anton je pravi dokaz za to!« poudari. »Vedno je pravi čas za spremembo v življenju, tako da spremenimo način prehranjevanja in poskrbimo, da smo trikrat do štirikrat v tednu aktivni. Vsak moški po 50. letu starosti bi moral začeti aktivnost z dodatno obremenitvijo. Mišična masa takrat začne upadati, vzdržujemo pa jo lahko le z obremenitvijo. Veliko je vaj in načinov za to, da se tkivo aktivira, sicer se na telesu hitro poznajo leta.

Objavljeno v Zarji št. 28, 17. 7. 2018.